Partneri sekcie:

Trojrozmerná fasáda Guthausu nemá v Bratislave obdobu

Guthaus, Bratislava
Zdroj: Miro Pochyba

Projekt chce ponúknuť rezidentom vysokú kvalitu života a udržateľnosť. No kladie aj dôraz na verejné priestory?

Zadaním pre architektov bolo priniesť funkčné riešenie, ktorého cieľom nie je prvoplánovo ohúriť, ale vytvoriť niečo unikátne a nadčasové. Pri výbere ateliérov, ktoré sa spoločnosť Corwin rozhodla osloviť, boli dôležité ich referencie, projekty, na ktorých doteraz pracovali, a ich schopnosť popasovať sa so zadaním: adaptovať už existujúci projekt na nové, výrazne vyššie požiadavky.

Víťazný návrh od architektonického ateliéru AllesWirdGut z Rakúska zaujal predovšetkým prácou s balkónmi. Tie sú v prípade Guthausu jednak veľkým a funkčným priestorom, kam majú majitelia prístup z každej izby a ktorý prináša vysokú pridanú hodnotu, a zároveň výrazným architektonickým prvkom. Trojrozmerná fasáda Guthausu vďaka tomu nemá minimálne v Bratislave obdobu.

Guthaus však nie je iba samotná budova, ale aj jej okolie. To vytvorili v spolupráci s berlínskou kanceláriou Man Made Land. Cieľom bolo priniesť do lokality nový verejný priestor, ktorý dokáže pritiahnuť aj ľudí zo širšieho územia.

Dosahuje to unikátnou kombináciou aktívnych prvkov, ktoré doteraz v lokalite chýbali. Okrem zeleného parku sú to napríklad cvičiská, ihriská a zabudnúť nemôžeme ani na dažďové záhrady, ktoré sú na Slovensku zatiaľ raritou.

Cieľom bolo priniesť do lokality nový verejný priestor, ktorý dokáže pritiahnuť aj ľudí zo širšieho územia.

Obnoviteľné zdroje

Guthaus je unikátny vo viacerých smeroch: systém stropného chladenia, dažďové záhrady, vegetačné strechy, balkóny a v neposlednom rade okná. Systém stropného chladenia a kúrenia v zime evokuje pocit rovnomerne dopadajúcich slnečných lúčov. V lete, naopak, vytvára efekt starého domu, ktorý si aj uprostred horúčav zachováva príjemnú teplotu.

Teplo a chlad sú produkované rovnomerne v celej miestnosti, pri zariaďovaní bytu nezavadzajú žiadne vyhrievacie jednotky a balkóny nemusia zaberať nevzhľadné klimatizačné boxy. Každá obytná miestnosť bytu si navyše môže navoliť vlastnú ideálnu teplotu. Mimochodom, zdroj tepla a chladu bude obnoviteľný – energia sa totiž bude získavať pomocou tepelných čerpadiel.

Guthaus, Bratislava
Guthaus, Bratislava | Zdroj: Miro Pochyba

Hluk ostane za dverami

Balkóny sú v prípade Guthausu nadštandardne veľké a vďaka svojmu pôdorysu ponúkajú multifunkčný priestor prístupný vo všetkých bytoch z každej jednej obytnej miestnosti.

Okná sú na plnú výšku miestnosti, ktorú presvetlia, zmäkčia interiér a ponúknu aj krásne výhľady na Kamzík či Malé Karpaty. Sú hliníkové s izolačným trojsklom. To zaistí nielen vysokú energetickú efektivitu a vnútorný komfort, ale zároveň domácnosť perfektne izoluje od hluku mesta.

Energetická náročnosť budovy

Práve tejto úlohy sa ujali technologickí špecialisti zo spoločnosti Transsolar. „V prípade Guthausu sme s nimi konzultovali spôsoby, ako znižovať energetickú náročnosť budovy – nielen technologicky, ale aj prostredníctvom dizajnu. Bolo veľmi dôležité podchytiť túto tému v úvodných fázach, keď sa projekt tvoril,“ vysvetľuje Filip Gulan, manažér rozvoja projektov Corwin.

V porovnaní s pôvodným projektom, ktorého zmenou a úpravami vznikol Guthaus, je rozdiel obrovský. A to nielen v podobe „technologických vychytávok“. Transsolar KlimaEngineering sú totiž známi tým, že ich práca je výrazne komplexnejšia a do úvahy berú aj samotnú architektúru či okolie budovy vrátane vodozádržných opatrení.

Guthaus, Bratislava
Guthaus, Bratislava | Zdroj: Miro Pochyba

Krajinní architekti ako dôležitá súčasť plánu

Ide o vytvorenie vhodného mixu vzájomne prepojených priestorov, a to tak z pohľadu ich funkcie, ako aj miery ich otvorenosti voči okoliu. Práce sa zhostilo štúdio krajinných architektov Man Made Land. Guthaus sa na jednej strane neuzatvára pred susedmi a na svoje verejné priestranstvá ich vyslovene pozýva.

Tým dokáže pozdvihnúť úroveň celej lokality a priniesť do nej prvky, ktoré tu dlhodobo chýbajú. Na strane druhej však obsahuje aj zóny pre rezidentov podporujúce rozvoj komunitného života. A zabúdať nesmieme ani na už spomenutý ekologický rozmer. Zeleň a dažďové záhrady v Guthause totiž neplnia len estetickú funkciu, ale pomáhajú aj miestnej mikroklíme a hospodáreniu s vodou.

Guthaus, Bratislava
Guthaus, Bratislava | Zdroj: Miro Pochyba

Bohatá vegetácia

Dažďové záhrady zachytávajú na pozemku zrážky stekajúce zo striech, z balkónov či spevnených plôch. Prirodzenou cestou dokážu zachytiť dažďovú vodu, ktorá dopadne na pozemok, a vrátiť ju do prirodzeného cyklu.

Do kanalizácie vďaka tomu nepoputuje ani kvapka. Dažďové záhrady tak vytvárajú podmienky pre bohatšiu vegetáciu, ktorá je v porovnaní s klasickým anglickým trávnikom estetickejšia. Navyše tieto plochy netreba tak často kosiť.

„Vďaka vode a bohatému zastúpeniu zelene, ktoré navrhli berlínski krajinní architekti Man Made Land, sa bude celý komplex a jeho okolie prirodzenou cestou ‚klimatizovať, zvýši sa výpar a prostredie v letných mesiacoch tak rýchlo nevyschne,“ vysvetľuje Filip Gulan, manažér rozvoja projektov Corwin.

Vegetačné strechy – podobne ako dažďové záhrady – sú veľmi užitočné pri zachytávaní zrážok a výborne chránia pred chladom, teplom, hlukom či elektromagnetickým vlnením.

Kultivovaný život v zanedbanej lokalite

Už samotný vznik Guthausu znamená revitalizáciu bývalého brownfieldu, ktorý roky strašil celé okolie. Guthaus vznikol zmenou pôvodného projektu so stavebným povolením, ktorý Corwin prebral po kúpe pozemku. Keďže jeho kvalita bola nedostatočná, ústrednou témou pri tvorbe celého konceptu a štandardu Guthausu bola otázka, ako projekt upraviť tak, aby sa táto zanedbaná lokalita mohla naozaj výrazne zmeniť.

Zároveň investora značne limitovala výraznejšia zástavba, ktorej dominovali nízke objekty s veľkým pôdorysom a minimom zelene, verejný priestor určený pre ľudí v podstate neexistoval. Parter od Račianskej ulice a hlavných peších ťahov, ktoré navrhli, je aktívny – priestory si tam nájdu viaceré prevádzky a služby, ktoré v lokalite chýbajú, napríklad lekáreň a kaviareň.

Guthaus, Bratislava
Guthaus, Bratislava | Zdroj: Miro Pochyba

V parku pri Guthause vznikne nový verejne dostupný priestor na relax, hry či stretnutia s priateľmi. Súčasťou projektu je aj vybudovanie nového cyklochodníka. „Celkovo sa snažíme, aby sa maximalizovalo využívanie alternatívnych foriem dopravy na úkor individuálnej automobilovej dopravy – električkové napojenie na centrum mesta je priamo pred budovou, na dohľad je zastávka autobusov a výborné je aj napojenie na železnicu.

No a v neposlednom rade – podarilo sa nám zachrániť unikátny bunker z obdobia 1. svetovej vojny, ktorý je nielen v podmienkach hlavného mesta už raritou a stane sa súčasťou náučného chodníka Cesta veľkej vojny. Bez Guthausu by s najväčšou pravdepodobnosťou zostal ruinou a postupne by zanikol,“ vysvetľuje Filip Gulan

Nové funkcie i služby

Nadštandard pre obyvateľov tvorí komunitná letná kuchyňa s možnosťou grilovania, spoločná práčovňa, majitelia domácich miláčikov zas ocenia miestnosť na ich umývanie. Corwin už tradične myslí aj na cyklistov.

Okrem priestorov na bezpečné uschovanie svojich dopravných prostriedkov budú mať samostatnú miestnosť určenú na údržbu a opravy. Integrálnou súčasťou exteriéru Guthausu bude aj výbeh pre psy, detské aj multifunkčné ihrisko či rozsiahly park.

Filip Gulan verí, že „z bezprostredného susedstva Palmy vyrastie nová pokojná štvrť s možnosťami nielen na bývanie, ale aj prácu, kultúru, šport, oddych či zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie“. Parter so službami, ktoré v lokalite chýbajú, je vysokou pridanou hodnotou.

Komunitný život

„Už v projekte sme všetko nastavili tak, aby vznikla veľmi prívetivá lokalita, v ktorej bude priestor aj na spoločný život,“ hovorí Gulan. V rámci nového zeleného parku s rozlohou 14 000 m2 sa budú nachádzať preliezačky pre deti, workoutové ihrisko, záhradný altánok s grilom, výbeh pre psy či petangové ihrisko.

V Guthause bude aj priestranstvo na hranie jednoduchých hier, ako je bedminton a stolný tenis, či záhradný kompostér určený pre obyvateľov. „Veríme, že sa postupne vytvorí živá komunita ‚guthausákov‘ a okolitých susedov, ktorej dobré nápady vždy radi podporíme,“ dodáva na záver Filip Gulan, manažér rozvoja projektov Corwin.

Spoločnosť tvrdí, že projekt prichádza s jedným z najvyšších štandardov v Bratislave. Kombinácia architektúry od poprednej rakúskej kancelárie AllesWirdGut, prvotriedneho materiálového vybavenia a technického zabezpečenia a kvalitnej úpravy verejných priestorov od ateliéru Man Made Land dodávajú tomuto sebavedomému presvedčeniu určitú hodnovernosť.

Guthaus dnes čaká len na odovzdanie svojim užívateľom. Projekt v súčasnosti čaká na kolaudáciu, ktorá bola podaná na konci minulého roka.

Guthaus, Bratislava

Investor: Corwin
Architekti: AllesWirdGut
Krajinní architekti: Man Made Land
Počet bytov/Apartmánov: 290
Počet parkovacích miest: 421
Realizácia: 2019 – 2022
Generálny dodávateľ: Lis Ank

Broňa Tarnócy