Multifunkčný komplex Valley v Amsterdame charakterizuje zubatá fasáda

Valley, Amsterdam
Zdroj: SVERO

Jedinečný a odvážny návrh diela sa zrodil v renomovanom, celosvetovo známom architektonickom štúdiu MVRDV.

Za dvadsať rokov sa oblasť Zuidas v Amsterdame rozvinula na hlavné medzinárodné obchodné centrum. To viedlo k obmedzenému záujmu o rezidenčné projekty.

Ambíciou hlavného mesta Holandska je napraviť tento problém premenou danej oblasti na mestskú štvrť, ktorá by bola vhodnejšia na život. Stať sa tak má v priebehu nasledujúceho desaťročia privítala. Do tejto oblasti by malo zavítať veľké množstvo obyvateľov.

Chýbať nemá ani kvalitný verejný život. Projekt vznikol s cieľom realizovať polyfunkčný objekt. Ten má zahŕňať funkčný mix kancelárií, rezidencií a, samozrejme, občianskej vybavenosti.

Multifunkčná budova s rozlohou 75-tisíc štvorcových metrov s obytnými jednotkami, kanceláriami, parkoviskom, sky barom a obchodnými i kultúrnymi priestormi by mala vniesť do štvrte pulzujúci život, nové impulzy a príjemnú atmosféru. Jej cieľom je vytvoriť pestrejšiu a obývateľnejšiu mestskú štvrť.

Krajina ako základ kvalitnej architektúry

Projekt má podobu stohovaných škatúľ so zelenými terasami, ktoré sa týčia na troch vrcholoch rôznych výšok. Najvyšší vrchol má výšku 100 metrov. Nachádza sa na ňom dvojposchodový Sky Bar, ktorý ponúka nádherný panoramatický výhľad na Amsterdam.

Obytné veže sú umiestnené nad verejne prístupným soklom, kde chodník pre peších vedie od úrovne ulice smerom nahor pozdĺž terasovitých strešných záhrad do centrálnej údolnej oblasti. Tá na 4. a 5. poschodí ponúka celoročne zelenú krajinnú architektúru, navrhnutú medzinárodne uznávaný záhradným architektom Pietom Oudolfom.

Valley, Amsterdam
Valley, Amsterdam | Zdroj: SVERO

Práve on navrhol celú vegetáciu Valley so zameraním na celoročne zelený vzhľad. Projekt odvodzuje svoj názov od verejne prístupného terasovitého údolia, ktoré sa rozprestiera medzi jeho tromi vežami so zmiešaným využitím.

Forma obložená vyrezávanou fasádou z prírodného kameňa bola parametricky navrhnutá tak, aby umožnila slnečnému žiareniu prenikať do všetkých apartmánov komplexu, z ktorých každý má jedinečný pôdorys.

Poháňaný konceptom prechodu medzi existujúcimi obchodnými typológiami a novou štruktúrou so zmiešaným využitím, sa MVRDV rozhodlo vytvoriť navonok štruktúru, ktorá bude rešpektovať svojich susedov a zároveň bude odvážne inovatívna.

Vizuálne spojenie

Poloha Valley je definovaná prechodom. Nachádza sa na hranici obytnej a obchodnej funkcie, kde tvorí prepojenie medzi zelenými športoviskami a hustým mestským prostredím biznis centra. Iniciuje tiež zmenu menších budov v centre mesta na veľké objemy, ktoré vymedzujú južnú os. Práve v silnej myšlienke prechodu je zakorenený hlavný koncept budovy.

Valley, Amsterdam
Valley, Amsterdam | Zdroj: SVERO

„Umiestnením obytných objemov na multifunkčný podstavec a ich zatlačením na samý okraj sa výsledný objem javí ako jeden celok. Zrkadlením korporátneho prostredia cez reflexnú fasádu uznáva prostredníctvom dizajnu svoje firemné dedičstvo a vizuálne sa spája s bezprostrednými susedmi,“ vysvetľujú architekti MVRDV.

„V priamom kontraste s ňou je vnútorná fasáda definovaná sériou členitých kamenných terás s veľkými kvetináčmi, ktoré pokrývajú budovu vegetáciou a vnášajú do objemu pocit ľudskej mierky. Na základe tohto protichodného spracovania fasád je vyjadrená dualita výsledného objemu, ktorý pripomína vyrezaný blok: korporátny vs. obytný, XL vs. ľudská mierka,“ dodávajú MVRDV.

Architekti precízne na základe výpočtov vytvorili aj schémy princípov bývania. Znázorňujú napríklad výhľady, denné svetlo, súkromie, zeleň, ochranu proti hluku a vetru a iné.
Architekti precízne na základe výpočtov vytvorili aj schémy princípov bývania. Znázorňujú napríklad výhľady, denné svetlo, súkromie, zeleň, ochranu proti hluku a vetru a iné. | Zdroj: MVRDV

Sila kontrastu

Dizajn MVRDV pre Valley zdôrazňuje kontrast medzi firemnou a obytnou minulosťou a budúcnosťou amsterdamskej štvrte Zuidas. Kancelárie sa môžu pochváliť vysokými oknami od podlahy až po strop, veľkými.

Majú tiež jasne osvetlené podlahové dosky a kompletné vybavenie. Obytné úrovne majú veľké otvárateľné okná a posuvné dvere vedúce do vonkajších priestorov integrovaných do kamenných fasád.

Zaznam na celu obrazovku 23. 12. 2021 204335.bmp
Multifunčný komplex Valley | Zdroj: MVRDV

Aj vonkajšie stropy a terasy sú obložené prírodným kameňom, rovnako ako pevné, automaticky hydratované kvetináče rôznych výšok, ktoré uľahčujú a definujú výrazný zelený vzhľad Valley. Celosklenené zábradlia chránia obyvateľov pred vetrom a zvukom bez toho, aby im bránili v panoramatickom výhľade.

Variácia objemov

Zubatá fasáda z prírodného kameňa je definovaná pomocou parametrického nástroja vyvinutého v spolupráci so spoločnosťou Arup Amsterdam. To umožnilo okrem iného veľmi potrebnú kontrolu nad množstvom denného a slnečného svetla v reálnom čase, nad štrukturálnymi obmedzeniami a vyžadovaným súkromím tak v komerčných, ako aj v rezidenčných priestoroch.

Výsledná celková variácia objemu budovy Valley znamená, že žiadne dva byty nie sú rovnaké, čo vytvára širokú škálu typov bývania s jedinečnými plánmi pre svojich obyvateľov.

Diagramy konceptu
Diagramy konceptu | Zdroj: MVRDV

Multifunkčnosť v hlavnej úlohe

„Valley kombinuje rezidenčné byty so zeleným prostredím, ktoré ponúka panoramatický výhľad na Amsterdam,“ vysvetľuje Winy Maas, spoluzakladateľ MVRDV, a dodáva: „Živý podstavec, ktorý ponúka množstvo obchodných aktivít, má nad sebou niekoľko kancelárií a nakoniec je zakončený rezidenciami. Vyrezávanie z výsledného bloku zaisťuje, že sa stane menej introvertným než existujúce budovy v Zuidas. Obsahuje veľké množstvo súkromných aj verejných terás plných ľudí, kvetov, rastlín a vonkajšieho sedenia.“

©The Valley
The Valley | Zdroj: Ossip van Duivenbode

Množstvo vonkajších priestorov a spoločnej zelene podporuje zdravie a pohodu a zároveň prispieva k zeleným ambíciám budov. Okrem hodnotenia -0,3 EPC a skóre GPR 8 sa Valley zameria na hodnotenie BREEAM- NL Excellent.

Multifunčný komplex Valley
Miesto: Zuidas, Amsterdam, Holandsko
Architekti: MVRDV
Tím: Winy Maas with Jeroen, Zuidgeest, Anton Wubben, Luca Moscelli, Sanne van Manen, Elien Deceuninck, Marco Gazzola, Jack Penford Baker, Brygida Zawadzka, Francis Liesting, Annette Lam a Hannah Knudsen Projektanti: Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Gijs Rikken, Gideon Maasland, Guido Boeters, Wietse Elswijk, Saimon Gomez Idiakez, Rik Lambers, Javier Lopez-Menchero, Sanne van Manen, Stephanie McNamara, Thijs van Oostrum, Frank Smit, Boudewijn Thomas, Maria Vasiloglou a Laurens Veth
Klient: OVG Real Estate, The Netherlands
Investor: RJB Group of Companies
Dodávateľ: G&S Bouw B.V. a Boele & Van Eesteren B.V.
Broňa Tarnócy