Sci-fi športových stavieb? V Číne budujú unikátny areál s arénami „vrastenými“ do zeme

Pozeráme sa na raj pre športovcov? Takto by sme mohli označiť takmer každý veľký športový komplex na svete. Ten v čínskej provincii Če-ťiang však ponúka niečo, čo sa len tak ľahko nevidí.

Architektonické štúdium MAD Architects projekt športového komplexu Čchü čou š‘ poňalo tak, že sa výsledok vymyká z doteraz známych konceptov podobných stavieb. Na ploche 700-tisíc m2 nájdeme niekoľko športovísk, ktoré spája okrem iného aj to, že budú pôsobiť, ako keby vyrastali priamo zo zeme.

Nápad tohto rozmeru korešponduje s okolitým terénom. Čchü čou š‘ je totiž historické mesto vzdialené 400 kilometrov juhozápadne od Šanghaja. Z východu a zo západu ho obklopujú husté lesy, pričom jeho zvlnený vonkajší profil odráža horský hrebeň.

Projekt má zatiaľ hotovú len prvú časť, ktorej dominuje 30-tisícový štadión. Ten svojím tvarom plne splýva s okolitým terénom v súlade s filozofiou, ktorá platí pre celý komplex. Tým sa výrazne odlišuje od bežného konceptu veľkých a známych štadiónov, ktoré často vyčnievajú v mestskej zástavbe.

Priestranná aréna

„Vlnito tvarovaný“ štadión vhodne zapadá do reliéfu prostredia a nebyť odlišnej farebnosti strechy, mohol by takmer celý splynúť so svojím okolím. Jeho hlavnou črtou je aj exteriér, ktorý takmer kompletne zakrýva priestory v jeho bezprostrednej blízkosti a z určitých pohľadov pôsobí, ako keby sa dotýkal až strechy.

Zakladateľ MAD Architects Ma Yansong ho vníma ako dielo land artu, ktoré sa ponára do prírody, pričom víta všetkých, ktorí sem prišli, či už športovať, alebo len sledovať dianie na hracej ploche.

Stadion Quzhou Cina 20
Štadión Quzhou, Čína | Zdroj: CreatAR Images.

Betónová štruktúra je pokrytá zeleňou, čím sa dosiahol efekt arény „vyrastajúcej z kopca“. Tento krycí prvok však nevrhá všetky priestory pod ním do bezhraničnej tmy, z ktorej návštevník unikne len za pomoci umelého osvetlenia. Architekti dbali na to, aby celé okolie arény obsahovalo otvory, ktoré do garáží či vstupných úrovní štadióna privádzajú prirodzené svetlo.

Aj keď sa z opisu exteriéru môže zdať, že štadión je skôr uzatvoreným typom stavby, opak je pravdou. Z miest na tribúnach sa dajú z rôznych uhlov zahliadnuť črty mestskej zástavby v okolí. Tie si divák všimne pri pohľade cez priestory pod strešnou konštrukciou.

Stadion Quzhou Cina 14
Štadión Quzhou, Čína | Zdroj: CreatAR Images.

Tento efekt vznikol vďaka tomu, že oceľovú strechu drží deväť pilierov, medzi ktorými je rozpätie 95 metrov. Z vonkajšej časti sa zase návštevník dostane až akoby na horizont objektu, odkiaľ sa mu naskytá čiastočný pohľad do vnútra arény. Z tejto časti sa však nevstupuje do hľadiska.

Plytký koncept tribún v oválnom tvare vizuálne zväčšuje rozlohu arény, ktorá sa trochu podobá na menšiu verziu talianskeho Olympijského štadióna v Ríme. Kapacita čínskeho „svätostánku“ však nepatrí k najväčším v krajine. Má len o 7 500 miest viac ako národný štadión Tehelné pole v Bratislave, teda rovných 30-tisíc miest. To však nestačí ani len na to, aby sa dostal medzi kapacitne 80 najväčších štadiónov v Číne.

Nestáva sa často, aby boli priestory arén impozantné aj zvnútra, no v tomto prípade oblé črty betónových blokov umocňujú dojem z návštevy celého parku. A sú tiež v súlade s filozofiou, v akej je budovaný Čchü čou š‘ športový komplex.

Vzdušný dojem arény nekazí ani oceľová konštrukcia strechy, ktorú konštruktéri obalili do syntetickej polymérovej tkaniny s akustickými vlastnosťami aj čiastočnou priepustnosťou svetla. Z hornej časti je už osadený odolnejší materiál, ktorý logicky chráni divákov pred dažďom.

Stadion Quzhou Cina 13
Štadión Quzhou, Čína | Zdroj: CreatAR Images.

Svetový unikát

Organický projekt arény Čchü čou š‘ chce navodiť dojem, že tu je všetko v súlade s prírodou. Hneď si však zložme ružové okuliare. Až také ideálne to nie je, aj keď štadión je postavený s dôrazom na moderné a „zelené“ prvky. Väčšina jeho zariadení sa nachádza pod úrovňou terénu.

Štruktúra exteriéru je navrhnutá tak, aby absorbovala a akumulovala dažďovú vodu. Betónové časti štadióna sa vyrábali priamo na mieste, čím sa znížila uhlíková stopa spojená s prepravou. Ako dielo land artu spoločnosť MAD vybrala rastliny špecifické pre daný región, ktoré vyžadujú menšiu údržbu, čím sa ešte zvýši úspora vody.

Štadión Čchü čou š‘ stelesňuje prvú z dvoch etáp výstavby komplexu Čchü čou š‘ Sports Park. Prvé plány projektu uzreli svetlo sveta v roku 2018 a netrvalo dlho a začalo sa stavať. Po úplnom dokončení bude čínsky kampus okrem veľkého štadióna obsahovať športovú halu s kapacitou 10-tisíc miest, múzeum vedy a techniky, hotel, plavecký bazén s tribúnami pre 2-tisíc divákov, mládežnícke centrum a maloobchodné priestory. Po dokončení sa športový park Čchü čou š‘ stane najväčším komplexom „chráneným“ zemou na svete.

Stadion Quzhou Cina 21
Štadión Quzhou, Čína | Zdroj: CreatAR Images.

Quzhou (Čchü čou š‘) Sports Campus:

Architekt: MAD Architects
Rozloha celého projektu:
700 000 m²
Kapacita hlavného štadióna: 30-tisíc miest
Realizácia 1. etapy: 2018-2021