Astrazeneca má nové centrum, elegantná architektúra búra mýty o nudnej vede

The Discovery Center je názov nového výskumného a vývojového centra spoločnosti AstraZeneca v anglickom meste Cambridge. Práve tu vzniklo svetové stredisko s poprednými inštitúciami a spoločnosťami z oblasti vzdelávania, zdravotníctva, vedy a výskumu.

Moderné zvnútra, subtílne zvonka, jeho dizajnové prvky šikovne presahujú jeho veľkosť. Toto a potreba flexibility boli kľúčovými faktormi pre dizajn.

„Chceli sme vedome udržať budovu nízku, na troch poschodiach, aby sme zaistili jednoduché prepojenia v rámci nej a okolia. Vďaka okrúhlemu tvaru sa nikdy nezdá byť príliš veľká,“ vysvetľuje partner Herzog & Meuron Stefan Marbach.

Budova The Discovery Center sa nachádza uprostred Cambridge Biomedical Campus (CBC). Jej centrálna poloha odráža ambíciu spoločnosti AstraZeneca byť kľúčovým bodom výmeny a spolupráce v CBC, pričom stavia na množstve už existujúcich spoluprác s členmi komunity Cambridge Life Science vrátane University of Cambridge, Medical Research Council a Cancer Research UK.

Tvorcovia i zadávatelia deklarujú, že snahou architektúry je vyzdvihnúť dôležitosť jednotlivých spoluprác. Nás zaujímalo, ako architektúra podporuje jednotlivé centrá vo  vzájomnom rozvoji, búra mýty o nudnej vede či vytvára zaujímavý priestor pre zamestnancov i okoloidúcich.

Cik-cak geometria

Keď sa blížite k The Discovery Center v Cambridgi, ktoré navrhli Herzog & Meuron pre farmaceutického giganta AstraZeneca, vidíte budovu, ktorá vo svojom bezprostrednom okolí jasne vyniká. Relatívne nízke, jemne krojené a elegantne vyzerajúce nové výskumné a vývojové centrum tvorí súčasť CBC. Nachádza sa v časti mesta, ktorá je v súčasnosti v intenzívnom rozvoji – v Cambridge Southern Fringe Area.

Nádvorie je ústredným bodom lokality, miestom stretnutia, ktoré je prístupné z troch rôznych strán. Veľké stromy a zelený trávnik uprostred priestoru vytvárajú cieľ pre rekreáciu a neformálne stretnutia.
Nádvorie je ústredným bodom lokality, miestom stretnutia, ktoré je prístupné z troch rôznych strán. Veľké stromy a zelený trávnik uprostred priestoru vytvárajú cieľ pre rekreáciu a neformálne stretnutia. | Zdroj: ©HUFTON+CROW

Nová budova má tvar trojuholníkového skleneného kotúča so zaoblenými hranami, ktorý voľne kopíruje tvar lokality. Je definovaná pílovitou strechou, ktorá vedie z východu na západ, aby poskytovala optimálne prirodzené svetlo vo vnútri budovy.

Prechádza až k fasáde a vytvára pevnejšiu a väčšiu vertikálnu cikcakovú geometriu. Vznášajúci sa sklenený kotúč s pílovitou strechou a stupňovitou fasádou dodáva budove charakteristický vzhľad. Pílovítá strecha zároveň umožňuje výrazné prúdenie svetla. Pokračuje vysokovýkonnou sklenenou fasádou, ktorá príjemne rozčleňuje celkový objem.

AstraZeneca HQ
AstraZeneca HQ | Zdroj: ©HUFTON+CROW

Nudná veda? Kdeže!

Súčasťou zadania bolo vytvorenie „poréznej“ štruktúry budovy, ktorá sa začlení do miestnej komunity a krajiny. Komplex navrhnutý vo voľnej kruhovej forme, presnejšie v trojuholníkovom pôdoryse so zaoblenými hranami, obsahuje zelené centrálne nádvorie, ktoré ostane otvorené a prístupné verejnosti. Jeho cieľom je prelomiť mýtus, ktorý považuje vedecké laboratóriá za nepriehľadné, tajomné a nudné.

Mimo prísneho obvodu budovy sa rozprestierajú svieže architektonické záhrady posiate umeleckými dielami a je tak ťažké povedať, kde končí centrum a začína verejná sféra. Ako je to v Anglicku zvykom, návštevníci a okoloidúci si tak môžu kdekoľvek posedieť na trávnikoch, vychutnať si obed či popracovný reset. A zároveň môžu pozorovať život v budove.

Otvorené laboratóriá a priehľadné sklenené steny umožňujú nové spôsoby práce naprieč disciplínami, zatiaľ čo verejne prístupné centrálne nádvorie je navrhnuté tak, aby ukázalo vedu naplno. Pri vývoji tejto schémy Herzog & de Meuron úzko spolupracovali s vedcami AstraZeneca, aby vytvorili dizajn, ktorý by odrážal spoločný prístup spoločnosti k výskumu a vede.

Nádvorie ako centrálny priestor

Stavbu, ktorá má tvar dvojpodlažného disku, lemuje po obvode súvislý oválny chodník. Bloky transparentných laboratórií sú usporiadané okolo centrálne umiestneného verejného nádvoria, ktoré zahŕňa tri hlavné vchody do budovy.

Nádvorie je ústredným bodom lokality, miestom stretnutia, ktoré je prístupné z troch rôznych strán. Veľké stromy a zelený trávnik uprostred priestoru vytvárajú cieľ pre rekreáciu a neformálne stretnutia.

AstraZeneca HQ
AstraZeneca HQ | Zdroj: ©HUFTON+CROW

The Discovery Center sedí na šiestich pravouhlých sklenených boxoch zoskupených do troch párov. Tvoria otvorené nádvorie, ktoré v kombinácii s nízkopodlažnou budovou odkazuje na historické vysoké školy v centre Cambridge.

Obdĺžnikové presklené boxy prechádzajú vertikálne cez všetky podlažia. Nachádza sa v nich hlavný programový prvok budovy, laboratóriá.

Tie umožňujú viacerým skupinám pracovať vedľa seba, čím sa zlepšuje proces spolupráce. Presklené obvody nadzemných blokov podporujú maximálnu transparentnosť naprieč podlahou a celou budovou, čím zviditeľňujú vedu pre zamestnancov a návštevníkov.

Vo vnútri, s výnimkou laboratórnych priestorov, je interiér tvorený otvorenými pracovnými priestormi.
Vo vnútri, s výnimkou laboratórnych priestorov, je interiér tvorený otvorenými pracovnými priestormi. | Zdroj: ©HUFTON+CROW

Svetlo, zdroj inšpirácie

Vo vnútri, s výnimkou laboratórnych priestorov, je interiér väčšinou tvorený otvorenými pracovnými priestormi. „Kľúčovými prvkami dizajnu boli svetlo a transparentnosť,“ poznamenáva Marbach.

Vtiahnutie prirodzeného svetla hlboko do vnútra budovy bolo kľúčovou motiváciou architektonického ateliéru Herzog & de Meuron. Preto navrhli otvorenie výhľadov do celého priestoru, pridali sklenené priečky a niekde aj podlahy, s cieľom posilniť myšlienku spolupráce a vzájomnej komunikácie medzi oddeleniami v rámci AstraZeneca.

Nová budova má tvar trojuholníkového skleneného kotúča so zaoblenými hranami, ktorý voľne kopíruje tvar lokality.
Nová budova má tvar trojuholníkového skleneného kotúča so zaoblenými hranami, ktorý voľne kopíruje tvar lokality. | Zdroj: ©HUFTON+CROW

Otvorený pracovný priestor ponúka zamestnancom celý rad alternatívnych nastavení pracoviska od súkromných študijných priestorov a tichých kabínok až po neformálne rôznorodé priestory.

Všetka občianska vybavenosť – konferenčné centrum, poslucháreň, kaviareň a reštaurácia – je sústredená na prízemí s priamym prístupom z hlavného vchodu, aby bola rovnomerne dostupná pre celý objekt.

Minimalizovaná rozmanitosť

Výber materiálov jasne definuje rôzne oblasti v budove. Ich rozmanitosť je minimalizovaná, aby sa podporilo jasné rozlíšenie medzi rôznymi programami.

Materiály podláh odzrkadľujú funkčnú organizáciu budovy: prírodný kameň na vstupy, nahrubo rezaný masívny dub na hlavné schodisko a vnútorný okruh a koberec do kancelárií. Podlaha v laboratóriách je súvislá, s bielou živicovou úpravou. Hlavné priečky v budove tvoria sklenené steny v plnej výške, čo umožňuje vysokú transparentnosť.

Ďalším materiálom je pohľadový betón, ktorý odhaľuje spôsob výstavby a konštrukčnú funkciu a zároveň dopĺňa sklo a drevo. Funkčná rozmanitosť a nízka výška budovy The Discovery Center umožňujú, že každé poschodie je špecifické a odlišné.

V úrovni ulice je budova otvorená a ponúka priehľady do laboratórií. Prvé poschodie visiaceho disku je prepojené cez prstencovú oblasť a druhé poschodie disku je zhora presvetlené cez svetlík pílovitej strechy.

Napriek odlišným pracovným prostrediam jednotlivých poschodí sa budova javí ako jednotný celok, ktorý je kľúčovým prvkom celého areálu CBC.

Herzog & de Meuron vytvorili strategické centrum výskumu a vývoja s najväčšou základňou spoločnosti AstraZeneca pre onkologický výskum, ako aj pre vedcov zameraných na respiračné, kardiovaskulárne a metabolické ochorenia.

Výber materiálov jasne definuje rôzne oblasti v budove: prírodný kameň na vstupy, nahrubo rezaný masívny dub na hlavné schodisko a vnútorný okruh a koberec do kancelárií.
Výber materiálov jasne definuje rôzne oblasti v budove: prírodný kameň na vstupy, nahrubo rezaný masívny dub na hlavné  chodisko a vnútorný okruh a koberec do kancelárií. | Zdroj: ©HUFTON+CROW

Najmodernejšie centrum na svete

Elegantná a technologicky vyspelá budova má silne udržateľné architektonické prvky, ako je napríklad geotermálna energia, recyklovaná dažďová voda a inteligentné využitie prirodzeného svetla a tienenia.

Ide o trvalo udržateľný systém navrhnutia budovy – so špičkovým výskumom a technicky kontrolovaným (zdravým) prostredím na vysokej úrovni – ktorá je domovom jedného z najmodernejších výskumným centier na svete.

Budovu slávnostne otvorila Jeho kráľovská Výsosť princ Charles, ktorý vyzdvihol jej trvalú udržateľnosť, citujúc svoju nedávno uvedenú pečať Terra Carta. Tú udeľujú spoločnostiam zo súkromného sektora, ktoré sa vyznačujú úsilím o trvalú udržateľnosť.

AstraZeneca HQ

Nové výskumné a vývojové centrum otvorilo svoje brány o päť rokov neskôr, ako plánovalo. A je trikrát drahšie. Ak by všetko išlo podľa plánu, výstavba by sa dokončila v roku 2016 za 358 miliónov eur. V súčasnosti je druhým najväčším laboratóriom vedy a výskumu v Spojenom kráľovstve (prvé miesto patrí Inštitútu Francisa Cricka v Londýne).

Astrazeneca – The Discovery Centre

Miesto: Cambridge, Veľká Británia
Architekti: Herzog & de Meuron
Podlahová plocha: 54-tisíc m2
Náklady: 1,2 miliardy €

Broňa Tarnócy