Centrum biofarmaceutickej spoločnosti vyzerá ako plávajúci trojuholník. Architekti tým splnili klientovi veľký sen

Nedávno otvorená administratívna budova v Kodani vyzerá, akoby sa vznášala nad vodou. Šesťposchodový solitér v nízkopodlažnej zástavbe pôsobí vďaka konštrukcii mimoriadne ľahko, v skutočnosti však musí odolávať drsnému severskému počasiu.

Biofarmaceutická spoločnosť Ferring Pharmaceuticals sa dočkala novej centrály Soundport na okraji Kodane v mestskej štvrti Kastrup severne od medzinárodného letiska. Budova, ktorá púta pozornosť už napohľad, je zo všetkých troch strán obklopená vodou.

Obmýva ju prieliv Øresund, ponad ktorý je vybudovaný most spájajúci dánske hlavné mesto a švédske Malmö. Je nielenže jasne viditeľná zo vzduchu pre tých, ktorí do mesta prichádzajú letecky, ale je aj rozpoznateľnou črtou pobrežia cestou autom cez most.

Dojem plávajúcej stavby na podstavci

Nové sídlo stelesňuje podľa Marianne Kock, generálnej riaditeľky Ferring Pharmaceuticals, základné hodnoty spoločnosti: „Naši zamestnanci sú nadšení, že môžu pracovať v takej dynamickej a veľkorysej budove.“ Impozantná šesťposchodová stavba je ohraničená prevažne nízkopodlažnou zástavbou. Je z nej vynikajúci výhľad na švédske pobrežie, kde bola spoločnosť založená – veľká zasklená fasáda orientovaná na východ má 630 m2.

Stavba stojí na veľkom podstavci vyvýšenom nad hladinou mora, ktorý zároveň slúži ako protipovodňová ochrana. Umelý polostrov má rozlohu približne 11 500 m2 a nachádza sa na ňom aj parkovisko. Z vonkajšej strany je prepojený s verejnou promenádou. Integruje dizajn robustného pouličného mobiliáru aj terénne úpravy, ktoré reagujú na drsné morské prostredie.

Architektúru aj výber materiálov ovplyvnilo drsné severské počasie, keďže sa budova nachádza pri Baltskom mori.
Architektúru aj výber materiálov ovplyvnilo drsné severské počasie, keďže sa budova nachádza pri Baltskom mori. | Zdroj: Nigel Young

Vnútorné členenie budovy pre ľahšiu interakciu

Architektúru aj výber materiálov inšpirovali námorné aj severské vplyvy, pričom projekčné práce trvali dva roky. Trojuholníkový tvar vychádza z tvaru lokality obklopenej vodou zo všetkých strán. Sklenená fasáda sa smerom nahor rozširuje a na rozdiel od ťažkého sokla pod ňou pôsobí, akoby sa vznášala.

Na šiestich poschodiach nájdeme kancelárie (12 000 m2) a laboratóriá (4 500 m2) umiestnené na okrajoch tak, aby využili výhľady a prirodzené svetlo. Sú ideálne na tichú a individuálnu prácu. Naopak, konferenčné a spoločné priestory sú navrhnuté smerom do vnútra budovy s výhľadom na presvetlené átrium.

David Kong, architekt a partner známeho britského architektonického štúdia Foster + Partners, o vnútornom členení, ktoré zamestnancom umožňuje ľahkú interakciu, povedal: „Spolupracovali sme so spoločnosťou Ferring, aby sme do hĺbky pochopili spôsob, akým pracujú. Pozorovaním a cielenými rozhovormi sme získali pohľad na procesy spojené s vývojom liekov. Navrhli sme budovu, ktorá reaguje na špecifické potreby a sústreďuje celý rad aktivít pod jednu strechu.“

Zo vstupnej haly sa zamestnanci dostanú na jednotlivé poschodia buď schodiskom, alebo zasklenými výťahmi.
Zo vstupnej haly sa zamestnanci dostanú na jednotlivé poschodia buď schodiskom, alebo zasklenými výťahmi. | Zdroj: Nigel Young

Sklenená strecha s kupolou

Srdcom novej centrály projektovanej pre 750 zamestnancov je veľkorysé vnútorné átrium. Nachádzajú sa v ňom vstupná hala s recepciou, reštaurácia, kuchyňa, konferenčné priestory a oddychová časť.

Okraje átria sú navrhnuté tak, aby sa dalo flexibilne využívať. Zamestnanci môžu tento priestor jednoducho a efektívne preusporiadať presunutím sedadiel a stolov. Na ostatné úrovne budovy sa dostanú buď schodiskom, alebo presklenými výťahmi.

Srdcom novej centrály je veľkorysé vnútorné átrium, nad ktorým sa týči sklenená kupola pôsobiaca ako baldachýn.
Srdcom novej centrály je veľkorysé vnútorné átrium, nad ktorým sa týči sklenená kupola pôsobiaca ako
baldachýn. | Zdroj: Nigel Young

Nad átriom sa týči sklenená kupola. Vyzerá ako baldachýn a priestoru vo vnútri budovy dodáva dynamiku. Do interiéru cez ňu prúdi denné svetlo, ktorým sú naplnené jednotlivé pracoviská. Každý panel s trojitým zasklením bol ohýbaný za studena, aby vytvoril pozoruhodnú mrežovú kupolu. Tá pôsobí ľahko a zároveň elegantne. Najvyššia časť budovy sa nachádza 48 metrov nad morom.

Práve sklenená strecha s presahom bola veľkou výzvou tohto projektu. Keďže sa budova nachádza pri Baltskom mori, vyžadovala si robustnú konštrukciu, ktorá odolá rôznym poveternostným podmienkam. Vyriešiť sa muselo aj odvodnenie kupolovej strechy, pričom vznikli špeciálne výpočty, aby sa našlo správne miesto a vhodná konštrukcia na inštaláciu odvodňovacieho systému. Horizontálny tvar fasády vznikol v reakcii na nízkopodlažnú zástavbu okolia.

Soundport, Kodaň, Dánskoa73
Soundport, Kodaň, Dánskoa | Zdroj: Nigel Young

Splnená vízia klienta

„Projekt bol poháňaný víziou nášho klienta Frederika Paulsena od výberu tejto mimoriadnej lokality až po vysoké ambície budovy a úlohu, ktorú by mala zohrávať. Bolo mi cťou, že sme dostali dôveru pri navrhovaní a realizácii jeho vízie a vytváraní nového domova pre ľudí, ktorí sú srdcom tejto priekopníckej spoločnosti,“ povedal Grant Brooker, vedúci ateliéru Foster + Partners.

Na realizácii tohto jedinečného projektu sa podieľali aj miestni partnerskí architekti z Mikkelsen Architects. Budova Soundport získala certifikáciu LEED Gold za vysokú udržateľnosť a nízku spotrebu energie.

Soundport, Kodaň, Dánsko
2222 FP824877Soundport, Kodaň, Dánsko
Soundport, Kodaň, Dánsko
Soundport, Kodaň, Dánsko
Architektúru aj výber materiálov ovplyvnilo drsné severské počasie, keďže sa budova nachádza pri Baltskom mori.
Soundport, Kodaň, Dánsko
Soundport, Kodaň, Dánsko
Soundport, Kodaň, Dánsko

Soundport, Kodaň, Dánsko

Investor: Ferring Pharmaceuticals A/S
Architekti: Foster + Partners
Spolupracujúci architekti: Mikkelsen Architects
Celková zastavaná plocha: 37 000 m2
Realizácia: 2016 – 2022

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2023