Partneri sekcie:

Komplex White Stone Flats: Mikrobyty zložené zo 42 druhov betónových blokoch

White Stone Flats
Zdroj: Matt Winquist Photography

Parcela na okraji centra Phoenixu bola dlhých 20 rokov nezastavaná. Situovanie na rohu pri križovatke ciest, pomerne malý pozemok a územné regulácie však architekt Benjamin Hall považoval za výzvu.

Výsledkom je komplex štyroch poschodových mikrobytov, situovaných vo dvoch budovách. Projekt sa snažil na zásadne malom priestore zachytiť funkcie typického domova. Architekt už mal s podobným projektom prax. Vo vedľajšej ulici navrhol v roku 2015 White Stone Studios – komplex so šiestimi jednopodlažnými mikrobytmi o rozlohe 42,5 m2.

Samotný Hall sa už počas štúdií v Arizone a Dánsku zaoberal problematikou bývania v malých bytoch. Jeho vlastné zážitky zo života v Kodani a Mexiko City ho postupne utvrdili v jednom princípe: základom pre optické zväčšenie priestoru je prístup k nefiltrovanému svetlu. A takéto prepojenie interiéru a exteriéru sa, podľa neho, dá dosiahnuť aj na malej ploche v husto obývaných oblastiach.

Historická časť mesta Phoenix

Štvrť Triangle vznikla na začiatku 20. storočia za účelom dočasného ubytovania pre pracovníkov železníc. „Architektúra projektu sa snaží nekonkurovať historickej tehlovej zástavbe domov v susedstve. Naopak nachádza radosť z toho, že je jednoduchou, modernou verziou odolnej konštrukcie z bielych betónových blokov s využitím súčasných stavebných techník,“ vysvetľuje Benjamin Hall.

White Stone Flats bol pôvodne určený pre mladé rodiny alebo spolubývajúcich študentov z neďalekých univerzít. Projekt však zaujal aj páry na dôchodku, ktorí hľadali menší byt s polohou čo najbližšie k centru mesta.

Štyri bytové jednotky s vlastným átriom

Hlavný vchod do komplexu je situovaný z južnej strany. Celkom nečakane sa hneď za betónovým plotom nachádza malá fontána a neveľký komunitný  priestor. Úzka spoločná chodba vedie postupne ku všetkým štyrom bytom.

Vstupné dvere sú rovnaké, vyrobené z vertikálnych plátov dreva Brazílskeho orecha. Majú však jeden rozdiel. Vedľa zámku je vygravírované začiatočné písmeno svetovej strany, na ktorú je konkrétny byt orientovaný – sever, juh, východ alebo západ.

Dvere vedú do súkromného átria, ktoré je prístupné a viditeľné len z prislúchajúceho bytu. „Je to ako vstúpiť pod obrovské strešné okno,“ hovorí Benjamin Hall. Tento priestor je doplnený aj o niekoľko rastlín, ktorým vyhovuje miestne počasie. „Príroda a prístup k voľnému dennému svetlu bez ohrozenia súkromia sú v tomto projekte prvoradé,“ dodáva.

Každý zo štvorice bytov je dvojpodlažný, má rovnaký pôdorys, vnútorné zariadenie a rozlohu 55,7 m2. Z exteriéru sa vchádza do otvoreného prízemného priestoru. Oproti vchodu je malý obývací kút. Pri dlhom pásovom okne pozdĺž átria slúži predĺžená kuchynská linka aj ako jedálenský stôl.

Niektoré spotrebiče sú vstavané aj do drevenej steny pod schodiskom. „Tajné“ dvere vedľa chladničky vedú do kúpeľne s toaletou. Sprcha je osadená pri celosklenených dverách, ktoré sa tiež otvárajú do jednej časti privátneho átria.

Schodisko bolo navrhnuté tak, aby ušetrilo čo najviac priestoru. „Namiesto použitia výstuh sme navrhli samonosné schodiskové stupne z oceľového plechu, aby sme sa vyhli akýmkoľvek odkrytým konštrukčným prvkom na spodnej strane,“ vysvetľuje architekt.

Na poschodí sa nachádzajú dve rovnako veľké spálne s menším, otvárateľným oknom. V oboch je na celú výšku a šírku jednej strany osadená biela skriňa, aby sa maximalizoval úložný priestor. Oproti, smerom do átria, je stena celá presklená.

2
White Stone Flats | Zdroj: Matt Winquist Photography

Použité materiály

Vzhľadom na suché podnebie, ktoré spôsobujú okolité púšte, boli vybraté aj stavebné materiály a ich úprava. Na prvý pohľad jednoducho vyzerajúca konštrukcia je v skutočnosti zložená zo 42 rôznych typov betónových CMU blokov, vyplnených penou. „Biele betónové bloky boli najnákladnejšou časťou stavby, ale sú to dobre vynaložené peniaze, pretože slúžia mnohým funkciám,“ vysvetľuje Hall.

„Odrážajú teplo od stien, sú odolné a je to konečná úprava interiéru aj exteriéru. Nevyžadujú maliarsky náter a v konečnom dôsledku znižujú náklady na údržbu a predlžujú životnosť budovy.“ V interiéroch majú betónové steny vysokoleštený povrch, ktorý zosilňuje prirodzené svetlo v miestnosti, čo opticky zväčšuje priestor. Betónová podlaha na prízemí dodáva interiéru industriálny nádych. Dubové parkety na poschodí zútulňujú obe spálne.

Na fasáde budov sú štyri obdĺžnikové zrkadlá, ktoré zámerne reflektujú okolie späť na budovu. Aj terénne úpravy okolo komplexu realizovala architektonická kancelária. Boli vybraté sukulenty, púštne rastliny a stromy nenáročné na vodu.

Sledovanie hviezd

Komplex White Stone Flats zameriava pozornosť dovnútra a sústreďuje sa na drobné detaily a gestá, ktoré bežne prehliadame. Prvky oblohy, zvuku, dotyku a slnečného svetla v interiéri majú pôsobiť relaxačne a odpútať tak obyvateľov od reality života v centre mesta.

„Je obzvlášť jedinečné nechať svoje dvere a okná otvorené do átria a mať pocit, akoby ste žili vonku,“ opisuje autor projektu. „Nájomníci sa tiež vyjadrili, aké krásne je v noci ležať v posteli, oprieť si hlavu o vankúš a sledovať padajúce hviezdy cez vrch átria,“ objasnil Hall.

„Bolo to ako šachová hra. Cieľom bolo vytvoriť súkromný, ale inteligentný projekt, ktorý spĺňa všetky existujúce výzvy v oblasti územného plánovania a zároveň maximalizuje komfort na obzvlášť malom pozemku. Pochopenie správania materiálu a výber vhodných povrchových úprav sú všetky ťahy na šachovnici. Je to vzrušujúca výzva snívať o niečom tak čistom a priviesť to až k realizácii,“ dodáva na záver architekt Benjamin Hall.

White Stone Flats
White Stone Flats | Zdroj: Matt Winquist Photography

White Stone Flats

Autor: Benjamin Hall Design
Spolupráca: 180 Degrees Design + Build
Celková plocha pozemku: 184,8 m2
Rozloha jedného bytu: 55,7 m2
Lokalita: štvrť Triangle, mesto Phoenix, štát Arizona, USA
Dokončenie: 2019

Denisa Hudáková