Ex of In House
Galéria(13)

Rezidenčné ubytovanie pre umelcov v architektonickom experimente

Architektonické štúdio pod vedením Stevena Holla sa okrem komerčných zakázok venuje aj vlastnému výskumu. Jedným z ich cieľov bolo vytvoriť alternatívu k modernistickým predmestským domom, ktoré sa rozprestierajú v krajine.

Rezervácia ʹTʹ

Výsledkom dvojročnej práce je experimentálny ʹEx of INʹ, dom kompresie a vnútorných dutín z roku 2016. Zalesnený skalný výbežok v americkom meste Rhinebeck plánovali architekti najprv rozdeliť na päť častí s piatimi prímestskými domami. Nakoniec však padlo rozhodnutie zachovať pôvodný pozemok v jednom celku. Tak vznikla Rezervácia ʹTʹ – topologická, experimentálna krajina s rozlohou 28 árov.

Územie spravuje organizácia ʹTʹ Space, založená v 2010 Nadáciou Stevena Myrona Holla. Zoskupenie sa zameriava na tvorbu súčasného multidisciplinárneho umenia v Hudson Valley. Vzorom im boli umelci a spisovatelia z Hudson River School, ktorí v tejto lokalite pôsobili v 19.storočí.

Rezervácia ʹTʹ slúži pre aktivity v interiéri aj exteriéri. Návštevníci majú možnosť zúčastniť sa umeleckých výstav, čítania poézie či hudobných vystúpení. Prístupná je aj budova nového architektonického archívu a výskumnej knižnice. Pre študentov a mladých architektov je k dispozícii aj rezidenčné ubytovanie v dvoch objektoch. Jedným z nich je Dom ʹEx of INʹ.

Prieskumy ʹINʹ

ʹEx(plorations) of INʹ, teda ʹPrieskumy INʹ prezentujú sedem bodov vo filozoficky ladenom manifeste, z ktorého architekti vychádzali aj pri stavbe. „Dom ʹEx of INʹ skúma jazyk priestoru, zameraný na vnútornú priestorovú energiu silne spätú s ekológiou miesta – spochybňuje súčasné klišé architektonického jazyka a komerčnej praxe,“ vysvetľuje jednou vetou štúdio.

Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House
Ex of In House

Geometria domu

Nepravidelný, lichobežníkový tvar fasády pretínajú okná rôznych tvarov. Hlavné vchodové dvere sú zapustené do kruhového výklenku. Veľkorozmerné nárožné  pravouhlé okno na prízemí a okrúhle na poschodí posilňuje spojenie s prírodou. Ďalšie presklené segmenty kruhu a malé pravouhlé okná sú rozmiestnené podľa potreby.

Každá strana domu je výrazná a jedinečná. Architekti pracovali s pohybom slnka, dôraz kládli na prenikanie svetla do interiéru. Veľké okná v zime dom ohrievajú, v lete je možné ich zatieniť.

Dom má celkovú rozlohu 279 ma je riešený ako veľká miestnosť na dvoch výškových úrovniach. Netypická predsieň – drevená dutina v tvare gule, sa javí ako vydlabaná z hmoty domu. V skutočnosti ide o konštrukciu vloženú do interiéru. Centrom objektu je obývacia izba, osvetľovaná polkruhovým svetlíkom. Druhú polovicu prízemia zaberá jedáleň s veľkým stolom, kuchynským kútom pod schodiskom a malá kúpeľňa.

„Nie je tu spálňa, napriek tomu sa v dome vyspí päť ľudí,“ hovorí Steven Holl. Otvorený interiér poskytuje možnosť vytvárania alternatívnych vzorcov využívania priestoru. Štúdio navrhuje využiť na spanie otvorený priestor na poschodí. Ako oddychová je určená aj plošina na zadnej časti gule, z ktorej vytvorili vstupnú predsieň.

Architekti nechali pre uľahčene prístupu priznané aj zakrivené “schody“ po celom obvode. Je súčasťou druhej kúpeľne na poschodí. V exteriéri k domu prislúcha aj plytký bazén, v plánoch nazvaný ako zrkadliaci. Vodná hladina vynikne hlavne večer, kedy sa od nej odráža osvetlenie interiéru.

Ex of In House
Ex of In House | Zdroj: Iwan baan

Masívne materiály a dôraz na ekológiu

V dome prevláda drevo a sklo z miestnych zdrojov. Steny interiérov pokrýva tenká brezová preglejka. Rámy okien, dverí a schodisko sú z masívneho mahagónu. Všetky lampy sú vytvorené z bioplastu PLA z kukuričného škrobu. Architekti ich vytlačili na 3D tlačiarni.

Fasádna omietka je vyrobená s prímesou agregátu Poraver, vyrobeného z najemno rozdrveného recyklovaného skla. Na stene funguje ako ľahká izolačná štuková vrstva. Stavba je vykurovaná geotermálne. Solárne panely sú schopné zabezpečiť pre dom dostatok energie, čím sa stáva energeticky nezávislým.

Autor: Steven Holl Architects
Klient: Steven Holl Architects
Architekti: Steven Holl, Dimitra Tsachrelia
Projektový tím: Ruoyu Wei, Michael Haddy, Yuliya Savelyeva
Miesto: Rezervácia T2, mesto Rhinebeck, štát New York, USA
Plocha domu: 279 m2
Plocha exteriéru: 28 árov
Realizácia: 2016
Fotografie: Paul Warchol, Iwan Baan
Akvarely: s dovolením Steven Holl
Modely a pôdorysy: s dovolením Steven Holl Architects
Denisa Hudáková