Londýnska pýcha slovenského developera

Worship Square
Zdroj: HB Reavis

V poradí už šiesty londýnsky projekt slovenského developera bude oproti tým predošlým veľmi špeciálny. Nový administratívny objekt s názvom Worship Square bude vynikať aj tým, že je uhlíkovo neutrálny. Zaujímavé je, že podobné budovy v rozostavanom stave spočítate v Londýne na prstoch jednej ruky.

Budova Worship Square, umiestnená v prominentnej časti Londýna v blízkosti London City a v tesnom susedstve s lukratívnymi potenciálnymi nájomníkmi z radov technologických gigantov, má nastaviť nový štandard výstavby a prevádzky. Developer chce, aby bola „prešpikovaná“ modernými technológiami a mala minimálny dosah na životné prostredie.

Šéf HB Reavis Marian Herman v rozhovore pre Denník N zdôraznil, že retailový sektor produkuje až 40 % celkových emisií. Z tohto dôvodu chce slovenský developer riešiť aj otázku udržateľnosti svojho unikátneho projektu. Ide o ďalšiu dôležitú vlastnosť budovy, ktorá potrebuje v súčasnosti spĺňať ešte aj postcovidové nároky. Ekologická stránka projektu však môže pomôcť prilákať nájomcov svetovej úrovne.

Marian Herman redaktorovi Denníka N vysvetlil, že viaceré nadnárodné firmy sa prihlásili k tomu, že budú do roku 2030 fungovať len v uhlíkovo neutrálnych budovách, ktorých v súčasnosti v Európe existuje len päť. Projekt takýchto parametrov má potenciál na to, aby značku slovenského developera pozdvihol.

Developer to priznáva, no na druhej strane dodáva, že v Londýne si už meno urobil a to aj vďaka tomu, že tam pripravuje najväčší miestny developerský projekt poslednej dekády – One Waterloo. „Mestská časť Lambeth, do ktorej tento projekt spadá, sa na nás už doslova teší, pretože premeníme lokalitu výrazne k lepšiemu,“ prízvukovala firma HB Reavis pre ASB.

Worship Square, lobb
Worship Square, lobby | Zdroj: HB Reavis

Staré muselo ustúpiť novému

Vzniku projektu predchádzal klasický akvizičný proces. Vo februári 2020 londýnska pobočka HB Reavis kúpila pozemky aj s už stojacou starou budovou. Zámerom bolo vytvorenie unikátneho projektu, ktorý by reflektoval na skúsenosti spoločnosti, čomu musela existujúca budova jednoducho ustúpiť. Po vypracovaní projektu a získaniu potrebných povolení sa začalo s asanáciou starej budovy.

Predošlý objekt pre svoj dlhý vek jednoducho nevyhovoval takmer ničomu. „Bol nepoužiteľný z pohľadu konštrukčných výšok, efektivity, aj chýbajúcich moderných technológií, a dalo by sa pokračovať,“ objasnil developer.

Moderné prostredie a mnoho zelene

Vzhľad deväťposchodovej budovy vytvorili architekti britského štúdia MAKE Architects, ktorí stáli aj za návrhom Nového Apolla či Agori v Budapešti. Vo vnútri majú zamestnanci a nájomníci nájsť vyvážený pomer pracovných miest a oddychových zón. Je teda zjavné, že nepôjde o úplne obyčajnú budovu.

Worship Square ponúkne takmer 13-tisíc m2 pracovnej plochy, ktoré doplní viac ako 800 m2 terás. Na jednej z nich bude aj kompost, ktorý má produkovať živiny pre 49 druhov zelene v počte prevyšujúcom 3-tisíc kusov. Práve strešná terasa poskytne zázemie nielen na kompostovanie, ale aj na komunitné stretnutia či workshopy.

K vymoženostiam, ktoré chce budova HB Reavis poskytovať, patrí aj vlastná posilňovňa alebo priestor pre 320 bicyklov. Tie majú podporovať zdravý životný štýl zamestnancov. Monitoring kvality prostredia v interiéri zabezpečí technologická platforma Symbiosy, vďaka ktorej sa bude merať kvalita ovzdušia, teplota alebo svetelné vlastnosti

Strešná terasa poskytne zázemie na komunitné stretnutia, cvičenie jógy alebo workshopy.
Strešná terasa poskytne zázemie na komunitné stretnutia, cvičenie jógy alebo workshopy. | Zdroj: HB Reavis

Dosah na životné prostredie

Výstavba budovy bez produkcie emisií nie je technicky realizovateľná, preto Marian Herman pre Denník N vysvetlil, že v prípade vyzdvihnutia dôležitosti ekologickej stránky je potrebné, aby investor „prírode vrátil to, čo jej zobral“. Preto sa už pri výstavbe využije o 50 % menej sivej energie v porovnaní so súčasnými stavebnými štandardmi.

Na tento základný kameň nadviažu ďalšie udržateľné oblasti Worship Square. Ide napríklad o zníženie energetických nárokov na prevádzku budovy vďaka používaniu tepelných čerpadiel alebo o tvorbu elektrickej energie z fotovoltických článkov umiestnených na streche.

„Zásadne platí, že nemôžeme šetriť energiu, ktorú nevieme zmerať. Kľúčom k optimalizácii našich projektov je preto meranie správania budovy a jej užívateľov. Potom vieme optimalizovať, prispôsobovať, prípadne radiť nájomcom,“ vysvetlil HB Reavis.

Stavba takéhoto charakteru sa podľa šéfa HB Reavis predraží o nižšie desiatky percent, čo sa však má developerovi vrátiť na nájomnom prevyšujúcom štandardné londýnske ceny. Ani to by nemala byť prekážka, keďže dopyt by mal prevyšovať ponuku.

Veď niektorí potenciálni záujemcovia sídlia tak ďaleko, že by k Worship Square „kameňom dohodili“. Možno už v roku 2024, keď má byť tento projekt hotový, budú všetky dostupné priestory zarezervované.

Worship Square, Londýn

Architekt: MAKE Architects
Developer: HB Reavis
Realizácia: 2022 – 2024
Prenajímateľná plocha: 12 500 m2
Predpokladaný počet pracovných miest: 1 000

Samuel Ďuriš

Článok bol uverejnený v časopise ASB 4/2022