Partneri sekcie:

Bachledku charakterizuje pokora a citlivosť ku kopcovitej krajine

Minimalizácia vplyvu nového objektu na vrchole Malej Poľany a splynutie s prostredím bolo dosiahnuté zapustením stavby do zeme.

Bachledova dolina je obľúbeným lyžiarskym strediskom v Spišskej Magure neďaleko rázovitej obce Ždiar na úpätí Belianskych Tatier. Jej popularitu zvýšil v predchádzajúcich rokoch Chodník korunami stromov s pôsobivými výhľadmi na okolitú prírodu, ktorý láka turistov na návštevu po celý rok.

Chýbajúce reštaurácie a zázemie pre návštevníkov vyústilo do realizácie projektu, ktorý je charakteristický pokorou a citlivosťou k tunajšej kopcovitej krajine. Riešené územie sa nachádza na vrchole slovenskej Malej Poľany na hrebeni Spišskej Magury.

Areál poskytuje tipy na rozmanité aktivity počas celého roku – lyžovanie, turistiku, cykloturistiku aj návštevu vyhliadkovej trasy korunami stromov. V dňoch s väčšou návštevnosťou sem zavíta až 6 000 návštevníkov denne. Cieľom projektu bolo preto vytvoriť zázemie pre rekreačný areál Bachledka Ski&Sun a vyhliadkovú cestu.

Architektonické riešenie

Minimalizácia vplyvu nového objektu na vrchole Malej Poľany a splynutie s prostredím bolo dosiahnuté zapustením objektu do zeme, zošikmením stropov, zelenými pochôdznymi strechami, kopírovaním vrstevníc a výberom použitých materiálov, ako sú drevo a pohľadový betón.

Autori z ateliéru Compass Architekti ponechali iba nevyhnutné „veliace centrum“ lanovky a výstupný objekt z chodníka korunami stromov. Ostatný objem zázemia je osadený v teréne a jediné viditeľné fasády sú zasklené – zaisťujú prísun svetla a výhľad na Belianske Tatry. Umožnil to ideálny tvar terénu – svah je totiž orientovaný na juh.

Reštaurácia, apartmány a celé zázemie sú vsadené do terénu. Zasklené fasády zaisťujú prílev svetla a výhľad na Belianske Tatry.
Reštaurácia, apartmány a celé zázemie sú vsadené do terénu. Zasklené fasády zaisťujú prílev svetla a výhľad na Belianske Tatry. | Zdroj: BoysPlayNice

Bezbariérová výzva

Jednou z najväčších výziev bolo pre architektov dosiahnutie bezbariérového prístupu z hornej plošiny na nižšiu úroveň terasy reštaurácie a potom ďalej až k vstupu na chodník korunami stromov. Podarilo sa to pomocou exteriérového schodiska, cez ktoré vedie rampa. Toto riešenie ušetrilo množstvo miesta na najdôležitejšej južnej fasáde.

Opakovaný detail „schodorampy“ zároveň minimalizuje počet prefabrikovaných betónových dielcov. Navyše, kvôli skráteniu dĺžky „schodorampy“, sa celá plošina strechy zvažuje smerom ku schodisku. Polámaný a zošikmený strop v interiéri je teda odvodený od potreby splynutia s terénom a od peších ciest.

Prechod je riešený v centrálnej polohe južnej fasády, čím sa dosiahol priamy optický kontakt z plošiny k nástupu na chodník. Jediná fasáda budovy bola vďaka tomu zároveň rozdelená na reštauračnú časť a časť pre apartmány. Tieto časti fasády nie sú v jednej rovine, ale kopírujú vrstevnicu, čo zaisťuje väčšie súkromie apartmánov a zároveň menšie terénne úpravy.

Pomerne veľký znížený priestor pod „schodorampou“ v interiéri je využitý ako detský kútik. Pomocou kmeňov brezy a použitých sietí bol vytvorený univerzálny priestor na hru inšpirovanú lesom. Veľká hĺbka podzemnej časti si vyžiadala použitie svetlíkov. Tie boli v exteriéri prepojené s lavičkou aj kvôli ochrane skla pred lyžiarmi.

Priestor pod rampou je využitý ako detský kútik.
Priestor pod rampou je využitý ako detský kútik. | Zdroj: BoysPlayNice

Materiálové a dispozičné riešenie

Základnými povrchovými materiálmi sú betón a drevo. Na debnenie stropov boli použité smrekové dosky, čo umožnilo vyskladať z nich zložité tvary. Drevo zároveň nadväzuje na smrekový obklad na stenách. Časti z debniacich dosiek boli znovu využité na deliace priečky na toaletách. Reštaurácia je situovaná na nižšom, hlavnom podlaží s výhľadom na Belianske Tatry.

Okrem časti na sedenie (so 180 miestami) je tu aj bar a samoobslužný výdaj, schopný pokryť i rozsiahlu vonkajšiu terasu (s 350 miestami). Pri vyšších náporoch návštevníkov sa dá výdaj posilniť pomocou vonkajšieho terasového baru. Tri takmer identické apartmány sú umiestnené aj v nižšom podlaží a orientované viac na západ.

Každý sa skladá z obývacej izby s kuchynskou časťou, WC, kúpeľne a dvoch dvojposteľových spální prepojených šatňou. Nad ňou sa nachádza spací kút prístupný z rebríka. Presvetlenie miestností hlbšie v dispozícii je dosiahnuté pomocou nadsvetlíka a oknom nad kuchynskou linkou.

Do apartmánov sa vstupuje cez multifunkčnú miestnosť, ktorá môže slúžiť na podávanie raňajok, ale aj ako herňa alebo na pozeranie televízie. V prípade potreby je možné priestor rýchlo zmeniť na environmentálnu učebňu alebo konferenčnú miestnosť.

Na stenách bol použitý smrekový obklad.
Na stenách bol použitý smrekový obklad. | Zdroj: BoysPlayNice

BACHLEDKA

Miesto: Malá Poľana, Hrebeň Spišskej Magury
Architekt: COMPASS ARCHITEKTI/Juraj Benetin, Matej Grébert, Roman Janata
Spoluautor: Miroslava Gašparová/interiérový architekt – apartmány
Investor: BACHLEDKA Ski&Sun
Projekt: 2018
Realizácia: 2019
Úžitková plocha: 2 075 m2

Jolana Říhová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 04/2021.