Partneri sekcie:

Drevo nie je len pre domy. Zubná klinika v Hlohovci stavila na rafinovaný dizajn

Andel Elite Dental Center v Hlohovci sa rozhodol, že je čas vybudovať k hlavnej budove prístavbu, ktorá bude slúžiť výhradne pre detských pacientov. Keď si prizval do tandemu ateliér Kubis architekti, bolo jasné, že v novom pavilóne bude hrať prím drevo.

Podnetom pre vytvorenie prístavby boli nielen nepostačujúce kapacity zubnej kliniky, ale najmä potreba vytvoriť samostatný pavilón pre detských pacientov. Klient si výstavbu hlavnej budovy manažoval sám. Mal preto skúsenosti a prístavba už vznikla formou dialógu s architektmi.

„Dospeli k záveru, že použitie dreva je pre nich tentokrát výhodnejšie, respektíve zaujímavejšie riešenie. Chceli sa vyhnúť konvenčným materiálom a vyzdvihnúť ekologický podtón stavby. Zároveň mala byť prístavba útulnejšia, príjemnejšia a vrúcnejšia, aj vzhľadom jej k funkcii,“ hovorí Daniel Kubiš pri prezentácii realizácie v Salóne drevostavieb 2021.

Pozemok je z južnej i severnej strany obklopený trávnatými plochami a taktiež verejným parkom s priamym kontaktom s povodím rieky Váh. Z východnej strany sa nachádza hlavný vstup ako aj vjazd na parkovisko.

Prístavba má obdĺžnikový ustupujúci pôdorysný tvar s dvoma nadstavanými podlažiami. Hmotou kontrastuje s pôvodným centrom valcovitého tvaru. Jediné miesto, kde ju bolo možné realizovať, bolo nad technickým zázemím a garážami, aj kvôli prepojeniu s hlavnou budovou.

Na obed aj konferencie

„Prístavba nie je veľká, ale z hľadiska prevádzky vie byť aj samostatná. Na 2. NP sa nachádzajú nielen tri ordinácie, ale aj samostatná recepcia, prebúdzacia miestnosť a laboratórium, respektíve miestnosť pre zamestnancov, ktorá má samostatný prístup zo schodiska,“ dopĺňa Kubiš.  Na klinike robia aj zákroky v plnej narkóze. Museli tomu prispôsobiť šírky chodieb a dverí a aj súvisiace priestory.

Na 3. NP sa nachádza multifunkčná miestnosť. Väčšinu času sa využíva ako priestor pre zamestnancov na konzumáciu jedla a trávenie voľného času. Dá sa ale variovať aj na prednášky a konferencie. Kuchynský ostrovček je variabilný, dá sa posunúť preč. Kuchynská zástena sa tiež dá úplne zamaskovať pre dojem kongresového centra.

Vedľa miestnosti je priestor, ktorý bol pôvodne riešený ako samostatná zimná záhrada. Nakoniec ho však pričlenili k hlavnej sále. „Ten priestor bol tak príjemný, presvetlený a vzdušný, že nám bolo ľúto využívať ho len v sezóne. Vznikol tam oddychový salónik, ktorý je je veľmi obľúbený,“ vysvetľuje Kubiš.

Prístavba Andel Elite Dental Center
Prístavba Andel Elite Dental Center | Zdroj: Michal Lachkovič / www.lachkovic.sk

Všadeprítomné drevo

Drevo prechádza celou budovou. Jediná oceľ bola použitá na zosilnenie a podnož pôvodnej budovy. Z konštrukčného hľadiska je prístavba postavená najmä na ekologických CLT paneloch. Aplikovali ich v stenových a stropných konštrukciách a v pohľadovej kvalite ich nájdeme aj v rámci interiéru.

Medzi jednotlivými miestnosťami, je predsadená rámová konštrukcia deliacich priečok vyplnená akustickou izoláciou. Architekti siahli po dreveno-hliníkových oknách zasklených izolačným bezpečnostným trojsklom. Povrch fasády tvorí obklad zo sibírskeho smrekovca, ktorý je využitý rovnako i na rebrovanie fasády. Doplňujúce materiály fasády objekt vizuálne rozčleňujú na jednotlivé stavebné celky.

„Parapety idú v tomto prípade až pod úroveň konštrukcie podlahy. Okná, parapet a nadpražia sa stretávajú v úrovni horizontálnej lamely. Bolo to technologicky náročnejšie riešenie a premietlo sa to aj do ceny väčších okien, ale myslím si, že z hľadiska celkového rozpočtu to bolo akceptovateľné,“ približuje Kubiš. 

Najväčším zadosťučinením boli podľa architekta detaily fasády. Do budúcnosti na nej má pribudnúť vodiaca konštrukcia pre popínavé rastliny, ktoré celú stavbu oživia, rovnako, ako aj extenzívna zelená strecha, ktorá už je zrealizovaná. Drevo po čase tiež získa patinu.

Rebrovanie je riešené pomocou začapovania a prešrobovania tak, aby voda počas dažďa stekala a nekumulovala sa na vodorovných prvkoch. Najnáročnejšie dizajnové dvere na stavbe vedú paradoxne do miestnosti  pre psov. Dokonca sú skryté za oplotením, no architekti sa s nimi aj tak vyhrali. Keď sú zatvorené, takmer ich nevidieť.

Prístavba Andel Elite Dental Center
Prístavba Andel Elite Dental Center | Zdroj: Michal Lachkovič / www.lachkovic.sk

Neobyčajné výhľady

V interiéri prístavby rovnako dominujú drevené povrchy, kombinované s vinylovou podlahou a prevažne bielym nábytkom. Pôvodne mali inú predstavu farebnosti lekárskeho vybavenia, no personál ambulancie nakoniec architektov prehlasoval. Ako sa ukázalo, nebolo to na škodu. Každý lekár si svoju ambulanciu po dokončení prispôsobil vlastnými doplnkami a výsledok vďaka neutrálnemu podkladu nepôsobí rušivo.

Každá ambulancia má výhľad buď na park, alebo prislúchajúci Váh. Všade, kde to bolo možné, navrhli panoramatické výhľady a prispôsobili tomu aj orientáciu kresiel. Nedá sa povedať, že by mala prístavba nedostatok svetla. Práve naopak, kritickou otázkou sa stalo chladenie budovy v lete.

Službu urobil Váh – pomocou vŕtaných studní privádzajú do budovy riečnu vodu a následne ňou chladia celú budovu.  Klient sa však bál, že takéto chladenie nebude v lete postačujúce. Architekti preto do projektu zahrnuli aj predprípravu aj pre klimatizáciu.

Špeciálnu pozornosť museli venovať aj potrebe výmeny vzduchu, ktorá je pri nemocničnom zariadení je oveľa vyššia ako pri bežnej kancelárskej budove. Prístavba má preto dve rekuperačné jednotky, každú pre jedno podlažie.

Prístavba Andel Elite Dental Center
Prístavba Andel Elite Dental Center | Zdroj: Michal Lachkovič / www.lachkovic.sk

Prístavba Andel Elite Dental Center

Miesto: Hlohovec
Klient: Andel Elite Dental Center
Architekt: Kubis architekti
Zastavaná plocha prístavby: 44,25 m2

Veronika Rajničová
KategórieZdravotníctvoZnačky