Impozantná rekonštrukcia malého bytu radikálne zmenila kvalitu bývania

Stropy architekti očistili na betón. Steny natiahli nanovo sadrovou omietkou bez maľovky. Získali tak väčšiu plasticitu.
Zdroj: archív Grau Architects – Matej Hakár

Grau Architects vytvorili byt otvorený neštandardným riešeniam. Jeho zaujímavý charakter odkrývajú hneď v niekoľkých scénach.

Rekonštruovaný byt s malou podlahovou plochou sa nachádza v Tatra City Residence. Architekti Andrej Olah, Filip Marčák a Matej Kurajda z architektonického ateliéru Grau Architects sa pustili do rekonštrukcie, ktorá môže byť pokojne príkladom toho, ako prinavrátiť starším bytom kvalitný život.

„Dvojizbový byt sme navrhovali a realizovali pre mladý kreatívny pár muzikanta a kameramanky, ktorí žijú čiastočne v Prahe a čiastočne v Bratislave,“ začína rozprávať príbeh tvorby diela Andrej Olah. „Umelci boli otvorení aj neštandardným vizuálnym i principiálnym riešeniam.

Celý byt je komponovanou scénou objektov v rôznych vrstvách, ktorá sa mení vzhľadom na celodenný proces bytia v priestore,“ vysvetľuje. „Je tvorený pre majiteľov tu a teraz. Nepotrebovali zatiaľ riešiť izbu pre dieťa, hoci aj v takom malom byte sme vytvorili značne flexibilné riešenie,“ dodáva Olah.

Dispozičné i výtvarné členenie

Byt je umiestnený hneď nad tromi podlažiami polyfunkčného centra Tatra City Residence. Vďaka tomu má príjemnú terasu, ktorá sa v iných podlažiach nenachádza. Prístup do bytu je z pavlače. Je jej koncovou bytovou jednotkou, čo bolo pri riešení rekonštrukcie výhodou. Okenné otvory sa totiž nachádzajú na obidvoch jej stranách, hoci na tej smerom do vnútrobloku podstatne menšie.

Dvojizbový byt svojou hĺbkou a pôvodnou dispozíciou vytváral pozdĺžne tmavé priestory s vyústením na veľkú terasu. Tento stav sa architekti rozhodli narušiť. „Vyčistili sme ho od zbytočných priečok, čím sme z pozdĺžneho členenia vytvorili priečne,“ vysvetľuje Filip Marčák.

Liata polyuretánová podlaha vo farebnom vyhotovení vytvorila aj v priestore WC zaujímavý prvok.
Liata polyuretánová podlaha vo farebnom vyhotovení vytvorila aj v priestore WC zaujímavý prvok. | Zdroj: Archív Grau Architects – Matej Hakár

Pre architektov bolo dôležité vyriešiť práve najväčší problém bytu – hĺbku dispozície. Byt na nich pôsobil značne „tunelovo“ a ich snahou bolo čo najviac ho od tohto pocitu odbremeniť.

Scéna s funkčnými zónami

Celý priestor smerom od terasy vnímali architekti ako scénu s funkčnými vrstvami. Prvá časť – obývacia časť s pracovným kútom – je javisko. Druhá scéna je kuchyňa a spálňa, ktoré sú predelené skriňovou priečkou, a posledná vrstva je vstupná časť a hygiena.

„Pomohlo nám to dostať do hlavných obytných častí čo najviac svetla,“ vysvetľuje podstatu riešenia Andrej Olah. Delenie jednotlivých častí založili na flexibilite. K výsledku architektom značne pomohli závesy, ktoré použili ako deliace prvky. Nie sú úplne zatemňujúce, také majitelia cielene nechceli. Veľmi dobre však slúžia na predelenie priestoru a zároveň prienik svetla.

Keďže majiteľ je hudobník, podarilo sa v byte umiestniť aj malé štúdio. Keď potrebuje pracovať, zatiahne si závesy po oboch stranách. Slúžia aj ako akustická clona. Priestor sa vďaka závesom stáva veľmi flexibilným, dokážu vytvoriť súkromie, no i prehľadné miesto v prípade väčšej návštevy. Vďaka nim sa dajú jednoducho vytvoriť rôzne atmosféry.

„Záves je akoby univerzálna priečka. Vizuálny prvok, v ktorého riasení vieme vytvoriť mäkkosť okolia. Nie každý však naberie odvahu na takéto riešenie,“ vysvetľuje Filip Marčák. „Vďaka nemu sa dá ľahko dosiahnuť aj už spomínaná variabilnosť priestoru, zmena atmosféry,“ rozpráva Andrej Olah.

Delenie izieb pozdĺžne tvorí iba kedykoľvek demontovateľná skriňová priečka orientovaná na dve strany. Z jednej do kuchyne, z druhej do spálne. Jediné murované priečky, ktoré ostali, predeľujú kúpeľňu a WC.

Stromčekový vzor dal podlahe solídnosť, pevnosť. Architekti zámerne nepoužili doskovú podlahu. Pravdepodobne by sa musela klásť pozdĺžne a byt by to ešte viac predlžovalo. Zvolená podlaha dáva bytu pocit útulnosti a aj istý charakter.
Stromčekový vzor dal podlahe solídnosť, pevnosť. Architekti zámerne nepoužili doskovú podlahu. Pravdepodobne by sa musela klásť pozdĺžne a byt by to ešte viac predlžovalo. Zvolená podlaha dáva bytu pocit útulnosti a aj istý charakter. | Zdroj: Archív Grau Architects – Matej Hakár

Akcenty v hlavnej úlohe

Priečne vrstvy sú predelené závesmi, ktoré zároveň vytvárajú priehľady medzi scénami bytu. Každé z týchto zákutí má svoje špecifické priestorové elementy. Kuchyňu akcentuje farebný kuchynský pult. Nohy poskladané z prototvarov pripomínajú historizujúci jedálenský stôl.

„Tento akt vnímame ako transformovanie estetického stola do funkčného pultu. V spálni akcentujeme priestor posteľou s výrazným polkruhovým čelom a výraznými nohami,“ vysvetľuje Olah.

Priestor sa vďaka závesom stáva veľmi flexibilným, dokážu vytvoriť súkromie, no i prehľadné miesto v prípade väčšej návštevy.
Priestor sa vďaka závesom stáva veľmi flexibilným, dokážu vytvoriť súkromie, no i prehľadné miesto v prípade väčšej návštevy. | Zdroj: archív Grau Architects – Matej Hakár

Zámerom bolo vytvoriť v každej časti akcentujúci prvok. V kuchyni je to stôl (a/alebo barový pult), v spálni posteľ. Každý plán, každá miestnosť má svoju dominantu. Niekde je to nábytkový prvok, vo vstupnej časti a v časti hygieny napríklad podlaha.

Význam dispozície

„Najväčším zmyslom rekonštrukcie je kvalitne vdychovať nový život starým bytom a priestorom. Rekonštruovanie má veľký význam,“ vysvetľuje Filip Marčák. „V návrhoch, či už v nových bytových domoch, alebo rekonštrukciách, sa vždy snažíme eliminovať hluché priestory a čo najviac využiť plochu, kde reálne trávime čas. Cez chodbu len prejdeme. Je to nepotrebný priestor,“ dodáva Andrej Olah.

Byt je hmatateľným dôkazom toho, že citlivá rekonštrukcia má význam, že priestor je viac ako len štyri steny. Dnes, v čase intenzívnej výstavby nových bytových domov, by sme práve dispozícii bytu mali venovať pozornosť. Zaslúži si ju. Pretože ako povedal architekt Andrej Olah: „Dispozícia je zásadná. Dokáže ovplyvniť život celej rodiny.“

Apartment R, Bratislava

Architekti: Grau Architects – Filip Marčák, Andrej Olah, Matej Kurajda
Rozloha: 63 m²
Predpokladané náklady: cca 45 000 €
Dodávatelia: Laufen, Hansgrohe,liatepodlahy.sk
Nábytok: HAY, Nesia, Osmont, Fransen

Článok bol uverejnený v časopise ASB 4/2022