Enter Project Asia: Thajská architektúra v interiéri jogového centra a belgickej továrne

VIKASA
Zdroj: Ed Sumner

„Nekonvenčná architektonická prax, využívajúca radikálne technológie, trvalo udržateľný výskum a výrobu na revolúciu v modernom živote.“ Tieto pomerne silné slová v skratke popisujú názory a smerovanie thajskej architektonickej kancelárie Enter Project Asia.

Počas pandémie rozšírili svoje portfólio aj o produktový dizajn nábytku a interiérového zariadenia pod názvom Project Rattan. Podľa vlastných slov dizajnového riaditeľa Patricka Keannea išlo o prirodzený krok v podnikaní, čím zároveň podporili tvorbu remeselného umenia miestnych ľudí.

Nasledujúce interiéry sú príkladmi dvoch možností zakomponovania ratanových prvkov do architektonického návrhu. Sídlo jogového centra Vikasa získala viacero ocenení a „facelift“ belgickej továrne je zatiaľ posledným dokončeným projektom kancelárie.

Jogové centrum Vikasa

Škola jogy sa nachádza na prvom poschodí dvojpodlažnej, úzkej stavby v tvare pretiahnutého lichobežníka v thajskom Bangkoku. Zvonku nenápadná budova vnútri prekvapí zaujímavou ratanovou inštaláciou, ktorá člení rozľahlú voľnú plochu.

Presklená je iba predná fasáda, čím sa zabezpečuje dostatočný prísun prirodzeného svetla do interiéru. Tu sú situované priestory na cvičenie jogy – dva menšie súkromné kóje a dve väčšie štúdiá pre skupiny. Nechýbajú ani recepcia, skrinky, toalety či práčovňa.

VIKASA
VIKASA | Zdroj: Ed Sumner

Cieľom architektov bolo „vytvoriť miesto, ktoré by napodobňovalo svet prírody a odrážalo nekonečný cyklus života,“ vyjadril sa Patrick Keanne. Na interiérové zariadenie boli preto použité najmä miestne materiály ako thajské tvrdé drevo, palmové listy, bambus či čierna bridlica.

Najvýraznejším materiálom je však už spomínaný ratan. Realizácii predchádzal 3D návrh a vytlačenie šablón, podľa ktorých miestni remeselníci ručne vplietali ratanové stonky do požadovaných tvarov. Valcovitá forma sa plynulo vlní cez celé štúdio a má niekoľko funkcií.

Ratanová lavica na sedenie a stôl na recepcii sa menia na stropné tienidlo, ktoré vďaka LED pásom v noci osvetľuje celý priestor schodiska a čakárne. Podobným princípom sú riešené aj privátne miestnosti, kde sa forma otvára a siaha až po zem. Svetlo prenikajúce cez drevnaté stonky vytvára príjemnú  a útulnú atmosféru.

Dokončený projekt najvýstižnejšie opísal samotný autor Patrick Keanne ako „oázu pokoja medzi chaosom Bankgogu.“ Už stačí len začať cvičiť.

Sídlo Jogového centrum Vikasa

Autor: Enter Project Asia
Projektový tím: Tomas Guevara, Azul Paklaian, Archana Ramesh, Sergio Lissone
Klient: Vikasa
Celková plocha: 450 m2
Lokalita: mesto Bangkok, Thajsko
Dokončenie: 202

„Facelift“ továrne

Zatiaľ posledným dokončeným projektom kancelárie je, ako to sami architekti nazývajú, „facelift“ bývalej továrne v belgickom meste Waregem. Zadanie prišlo cez telefonát, v apríli 2020, len niekoľko týždňov pred globálnou pandémiou. Stretnutia preto prebiehali iba on-line, členovia projektového tímu v tom čase pôsobili v Japonsku, Sydney či Phukete, výrobcovia v severnom Thajsku.

„Práca na dvoch kontinentoch má vždy svoje problémy, ale toto bola úplne iná úroveň. Nikto sa navzájom nepoznal, nestretol ani nevedel, čo presne robí ten druhý. Bolo to ako prázdny hárok papiera, ale vzhľadom na výsledok už verím, že najväčšia a najlepšia výzva často začína od nuly,“ povedal Patrick Keanne.

Architekti mali za úlohu zjednotiť coworkingový priestor bývalej továrne na výrobu ľadu. Inšpirovali sa samotným miestom. Po vzore konzistencie pramenitej vody navrhli fluidný, tekutý dizajn, zhmotnený v ich najcharakteristickejšom materiály – ratane.

Hlavným prvkom je osem metrov vysoký sochársky segment vo vstupnej hale. Odtiaľ pokračuje vo forme vlnitého stropného lustru cez chodbu do spoločných priestorov na oddych i prácu. Samostatné kusy sú na strope súkromnej kancelárie a jedálne. Z ratanových stoniek je upletený aj sedací nábytok a stojany pre rastliny.

„Facelift“ továrne
„Facelift“ továrne | Ed Sumner

Všetky časti boli vyrábané v Thajsku, rozložené a prepravené do Belgicka. Finálne zmontovanie prebehlo až priamo na mieste.

Tento projekt slúžil aj ako prípadová štúdia vnímania a uplatňovania pojmu „udržateľnosť“ do architektonických návrhov. Enter Project Asia ju chápu v troch stupňoch: udržateľnosť výkonu – spôsoby riadenia spotreby energie; udržateľnosť životného prostredia – minimálny odpad; materiálová udržateľnosť – využívanie miestnych zdrojov a zredukovanie dovozu.

„Facelift“ továrne

Autor: Enter Project Asia
Klient: 528
Celková plocha: 300 m2
Lokalita: mesto Waregem, Belgicko
Dokončenie: 2022