Univerzita ako divadlo života, javisko je otvorené pre všetkých

Návrh budovy vytvára priestory, ktoré sú otvorené, prináša novúdynamiku, láka a víta miestnu komunitu.
Zdroj: Grafton Architects

„Vzdelanie musí byť naša budúcnosť a toto musí byť budúcnosť nášho vzdelávania.“ Takýmito odvážnymi slovami popísal architekt Norman Foster univerzitnú budovu Town House, ktorá získala Cenu Miesa van der Rohe 2022.

Town House je otvorené miesto pre ľudí s otvorenou mysľou. Podoba budovy, ktorá patrí ku Kingstonskej univerzite v Londýne, odráža nový prístup k vzdelávaniu založený na objavovaní. Architektom sa podarilo vytvoriť priestor takmer loftového typu, ktorý vyzerá ako labyrint vzájomne sa prelínajúcich objemov.

Šesťposchodový Town House zároveň funguje ako „predné dvere univerzity“ a brána do campusu Penrhyn Road v štvrti Kingston upon Thames. Má formu série prepojených otvorených objemov, obalených fasádou kolonád. Cieľom architektonického štúdia Grafton Architects bolo takýmto spôsobom vytvoriť silnejšie prepojenie medzi študentmi a miestnymi obyvateľmi.

Budova s dvoma fasádami

Ústredným motívom stavby sa stala kolonáda lemujúca otvorené interiéry z troch strán. Je súčasťou fasády dlhej 200 metrov a bola postavená z betónu s prímesou kameňa, aby pripomínala vápencové priečelie radnice Surrey County Council, ktorá sa nachádza v jej susedstve.

Druhú obálku budovy tvorí vnútorná fasáda odsadená od stĺpov, lemovaná tehlovým obkladom a hliníkovými rámami zasklenia. Zvolený konštrukčný systém a skelet z prefabrikovaných oceľobetónových prvkov umožnili maximálne otvoriť dispozíciu a formovať priestor vo vertikálnej osi. Okoloidúci majú zároveň výhľad od prednej fasády až do stredu budovy.

Okrem funkcie vzdelávacieho centra funguje Town House aj ako zázemie pre miestnu komunitu a zastrešuje široké spektrum kultúrnych podujatí.
Okrem funkcie vzdelávacieho centra funguje Town House aj ako zázemie pre miestnu komunitu a zastrešuje široké spektrum kultúrnych podujatí. | Zdroj: Grafton Architects

Schodisko ako spojnica diania

V interiéri tvorí viac ako polovicu plôch otvorená dispozícia, konkrétne galérie. Dominujú tu prefabrikované betónové povrchy a trámový konštrukčný systém nesúci exponované rebrové dosky. Už vo foyer môžu návštevníci vnímať priestorový koncept s dominantným schodiskom v strede – spojnicou medzi dianím v celej budove.

Otvorená dispozícia vizuálne prepája rôzne priestory a vytvára „otvorenú“ budovu, ktorá uľahčuje interakciu. Voľný pohyb v exteriéri po vonkajšom obvode fasády zase umožňujú kaskádovito upravené terasy na horných poschodiach. Na najvyšších podlažiach sa z nich naskytá výhľad na mesto, rieku Temžu aj neďaleký Hampton Court.

Architektúra odrážajúca otvorenosť

„Návštevníci Town House vždy vidia, čo sa deje v celej budove. To podporuje spoluprácu. Predstavte si miesto, kde prednášky, výstavy, výskum, učenie, ale aj čítanie kníh, tanec či umelecké vystúpenia existujú pod jednou strechou a dvere sú otvorené pre každého. Toto je nový Town House. Jeho architektúra odráža túto otvorenosť. Neexistujú tu žiadne bariéry,“ vysvetľujú svoj zámer architekti z dublinského štúdia. Stavba má podľa nich poskytnúť priestory, kde sa budú pod jednou strechou organicky odohrávať neformálne vzdelávanie, vedecký výskum aj spoločenské predstavenia.

Návštevníci Town House vždy vidia, čo sa deje v celej budove.
Návštevníci Town House vždy vidia, čo sa deje v celej budove. | Zdroj: Grafton Architects

Priestory aj pre miestnu komunitu

Okrem funkcie vzdelávacieho centra funguje Town House aj ako zázemie pre miestnu komunitu a zastrešuje široké spektrum kultúrnych podujatí. V snahe pritiahnuť návštevníkov sa na prízemí nachádzajú verejné a dynamickejšie priestory vrátane dvoch kaviarní, tanečných ateliérov a viacúčelového priestoru na rôzne umelecké predstavenia.

Ten má podobu nádvoria s amfiteátrovým sedením. Na vyšších poschodiach nájdeme súkromnejšie miesta, ako napríklad knižnicu, archívy a študovne vhodné na individuálne štúdium či spoločnú prácu v skupine. Napriek tomu, že budova ponúka takéto rôznorodé využitie, ako celok pôsobí celistvo.

Strecha, ktorá sa zazelená sama

Zaujímavá je aj strecha budovy, ktorá je tzv. hnedou strechou (brown roof). Pomáha budove absorbovať vodu a zároveň zvyšuje biodiverzitu v meste. Na rozdiel od zelených striech, ktorých popularita v posledných rokoch stúpa, pri tomto riešení je povrch substrátu „ponechaný osudu“.

Po niekoľkých rokoch sa strecha sama zazelená rastlinami, ktorých semená sem naveje vietor alebo ich prenesú vtáky. Podľa odborníkov sú takéto hnedé strechy najlepším spôsobom, ako presne replikovať divoké mestské priestory, ktoré sa nachádzajú na úrovni terénu – na streche sa časom objavia podobné druhy rastlín. Zároveň sú hnedé strechy nenáročné na údržbu a netreba ich zavlažovať.

Town House v Kingstonskej univerzite.
Town House v Kingstonskej univerzite. | Zdroj: Grafton Architects

Vízia budúcnosti britských univerzít

Realizácia s rozpočtom 50 miliónov libier vznikla na základe architektonickej súťaže, ktorú usporiadali Kingstonská univerzita a Royal Institute of British Architects (RIBA). Stavba mala slúžiť ako vstupná brána do areálu univerzity. Keď Grafton Architects túto súťaž v roku 2013 vyhrali, na mieste dnešného Town Housu stála v areáli školy staršia kancelárska budova.

„Náš návrh vytvára otvorené priestory, prináša novú dynamiku, láka a víta miestnu komunitu. Zároveň ponúka víziu budúcnosti britských univerzitných budov,“ popisuje svoju ideu architektonické štúdio.

Použitá tlmená farebná paleta, kombinácia betónu a dreva, ako aj veľké okenné plochy poskytujúce dostatok prirodzeného svetla sú princípy, ktoré môžeme nájsť pri väčšine univerzitných budov od Grafton Architects. Či už je to Univerzita Luigiho Bocconiho v Miláne, alebo Lekárska fakulta Univerzity v Limericku v Írsku.

Town House v Kingstonskej univerzite.
Town House v Kingstonskej univerzite. | Zdroj: Grafton Architects

Divadlo života

Ambiciózny projekt Town House ocenila v roku 2021 porota súťaže Stirling Prize ako progresívny model vysokoškolského vzdelávania. Britský architekt Norman Foster, ktorý bol predsedom poroty, uviedol, že táto budova nastavila štandard pre budúce univerzitné budovy v Spojenom kráľovstve:

„V tomto vysokooriginálnom diele architektúry môžu tiché čítanie, hlasné predstavenia, výskum aj učenie nádherne koexistovať. Tento nový, progresívny model vysokoškolského vzdelávania si zaslúži medzinárodné uznanie a pozornosť. Vzdelanie musí byť naša budúcnosť a toto musí byť budúcnosť vzdelávania. Town House je divadlo života – studnica nápadov.“

Architektky, ktoré zbierajú jedno ocenenie za druhým

V roku 2022 stavba získala ďalšie ocenenie, tentoraz Cenu Miesa van der Rohe. A to za emocionálny zážitok, ktorý dosiahla prostredníctvom viacúrovňovej fasádnej kolonády, a kvalitu prostredia. Môže sa pochváliť aj certifikátom BREEAM na úrovni Excellent, čo značí jej energetickú úspornosť a zdravé vnútorné prostredie.

Zároveň to bolo prvýkrát, čo univerzitná budova získala cenu v tejto súťaži a ukázala potenciál verejných vzdelávacích projektov. Dublinské architektonické štúdio Grafton Architects založilo duo architektiek Yvonne Farrell a Shelley McNamara. V roku 2020 sa stali prvými Írkami, ktorým bolo udelené ocenenie Pritzkerova cena. Ich úspešné ťaženie tak pokračuje rok za rokom ďalej.

Town House v Kingstonskej univerzite, Londýn, Spojené kráľovstvo

Architekti: Grafton Architects
Investor: Kingstonská univerzita
Zastavaná plocha: 7 800 m2
Podlažná plocha: 9 056 m2
Realizácia: 2020 – 2021

Článok bol uverejnený v časopise ASB 5/2022