Galéria obrazov, ktoré vytvára sám život
Galéria(4)

Galéria obrazov, ktoré vytvára sám život

Partneri sekcie:

Na začiatku prišla mladá developerská spoločnosť na myšlienku oživiť architektúru mesta Liptovský Mikuláš. Projekt CB FRAME súčasne odpovedá na potrebu nadštandardných bytov a reprezentatívnych kancelárskych priestorov v centre Liptova. Ukazuje však, že pojem luxusný sa nemusí automaticky spájať s okázalým a môže byť synonymom uplatnenia dobrého nápadu. Riešenie ateliéru JAN REVAJ Architects prezrádza, že v jednoduchosti sa môže ukrývať nielen krása, ale práve aj nápad a vtip.


Tvar objektu CB FRAME maximálne využíva pozemok a jeho orientáciu. Pre polyfunkčnú budovu je charakteristické predovšetkým silné prepojenie medzi interiérom a exteriérom, vďaka čomu nadobúda komunikatívny, ba až extrovertný výraz. Požadovanej funkcii sa prispôsobuje aj excentricky umiestnené komunikačné jadro. Architektonické riešenie umožňuje výmenu rolí pozorovateľa a pozorovaného medzi obyvateľmi a náhodnými chodcami.

„Keď maliar zachytí moment na plátne, zarámuje ho a zavesí. Obrazy majú rôzne rozmery plátna, rámu, rozličnú tému. Takto aj ja rámujem a prezentujem život v budove, ktorá sa pred okolím neuzatvára. Stáva sa živou galériou príbehov, ktoré sa v nej odohrávajú. Tento experiment prenáša niečo z reálneho života do architektúry. Chce sa pozrieť na banálnu vec či problém iným pohľadom, inak ho zadefinovať a nájsť mu nové miesto v našom svete,“ približuje základnú ideu návrhu architekt Ján Revaj.

Ako hovorí, tento projekt znamenal preňho malé cvičenie. S úsmevom dodáva, že mu išlo o „maximálne dosiahnutie funkčného kreatívneho minimalizmu“. Navonok nenáročné architektonické riešenie tak v jednom „boxe“ ponúka veľkú variabilitu vnútornej dispozície. Výsledkom je rozdielny koncept, organizácia, veľkosť či pôsobenie každého priestoru.

Zo strany investora išlo v prípade CB FRAME tiež o akýsi experiment, ktorého cieľom bolo vytvoriť niečo nové a unikátne. „Projekt nesie jedinečnú myšlienku, administratívne priestory a byty budú klenotom na Liptove. CB FRAME vznikol ako základ pre developerské aktivity našej spoločnosti. Už teraz máme v zálohe ďalšie projekty, ktoré sa CB FRAME minimálne vyrovnajú.“ prezradil Karol Székely zo spoločnosti CB Investments, s. r. o., ktorá je investorom tejto stavby.

Devízou trojpodlažného polyfunkčného objektu je aj dostupnosť a kompletná občianska vybavenosť v lokalite, nepretržitý údržbový servis, dostatok parkovacích miest, dôraz na technické a bezpečnostné zázemie, ako aj kvalita bývania v blízkosti prírody. Prvé nadzemné podlažie je vyhradené dvom kanceláriám, ktoré sú určené na prenájom, na dvoch ďalších podlažiach sa ponúkajú na predaj štyri nadštandardné byty.

„Táto atypická budova pomôže oživiť historickú časť mesta Liptovský Mikuláš a v susedstve kostola a galérie určite zaujme svoje pevné miesto. Aký zážitok nám táto živá galéria nakoniec prinesie, ukáže čas,“ uzatvára architekt.

CB Frame
Miesto: Školská ulica, Liptovský Mikuláš
Funkcia: administratíva, bývanie
Architekti: JAN REVAJ Architects
Dizajn bytových priestorov: JAN REVAJ Architects
Developer a investor: CB Investments, s. r. o.
Počet podlaží: 3
Zastavaná plocha: 316,5 m2
Obstavaný priestor: 3 219 m3
Obytná plocha: 861 m2
1. nadzemné podlažie
A kancelária: 136 m2
B kancelária: 107 m2
Spoločný priestor: 49 m2

2. nadzemné podlažie
C luxusný byt: 133 m2
D luxusný byt: 105 m2
Spoločný priestor: 39 m2

3. nadzemné podlažie
E luxusný byt: 132 m2
F luxusný byt: 104 m2
Spoločný priestor: 38,5 m2
Predbežný začiatok výstavby: 4/2009
Predbežné ukončenie výstavby: 7/2010

Anna Salvová
Vizualizácie: JAN REVAJ Architects

Článok bol uverejnený v časopise ASB.