Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Na Floride stojí prvý energeticky sebestačný McDonald´s

Vlajková loď 100 % energeticky sebestačných McDonald´s reštaurácií, ktorú navrhla americká stavebná firma Ross Barney Architects, je inšpiráciou na zníženie spotreby energie v stravovacích zariadeniach.

Kúsok od floridského rezortu Walt Disney World stojí netradičná budova. Vyzerá ako z katalógu so švédskym nábytkom. Je jednoduchá, štýlová, zdobí ju drevo a zelená stena. Jej strechu pokrýva niekoľko desiatok solárnych panelov. V areáli sú stacionárne bicykle, ktoré rozžiaria svetielka na terase. Stoly zdobia náučné hry o obnoviteľnej energii. Kto by uhádol, že ide o prevádzku známej siete rýchleho občerstvenia?

Budúcnosť je „zero energy“

Reštaurácie spotrebujú dvakrát toľko energie ako väčšina iných komerčných podnikov. Reťazec, ktorý svoje služby stavia na celodennej ponuke „rýchleho“ občerstvenia pre veľké množstvo zákazníkov, jej spotrebuje nemálo.

Priemerná spotreba energie v reštauračnom priemysle

Plyn

Kúrenie: 15 %
Ohrev vody: 18 %
Varenie: 67 %

Elektrina

Varenie: 14 %
Chladenie potravín: 43 %
Ventilácia: 12 %
Klimatizácia: 11 %
Osvetlenie: 6 %
Iné: 14 %

 Zdroj: Smarter business

McDonald´s sa zaviazal, že do roku 2030 zníži svoju uhlíkovú stopu o 36 % v porovnaní s rokom 2015. „Fastfoodový“ gigant sa novou floridskou reštauráciou usiluje o tzv. Net-Zero Energy certifikáciu od inštitútu Living Future.

Pasívne budovy s nulovou spotrebou energie sú stále výzvou. Návrh reštaurácie je preto veľkým úspechom a budúcnosťou verejného stravovania.

Jedným z atribútov, ktoré floridskej reštaurácii pomáhajú k energetickej sebestačnosti, sú moderné kuchynské spotrebiče. Práve varenie patrí medzi najväčších požieračov energie v stravovacom priemysle. Energeticky úsporné zariadenia na chladenie, varenie či umývanie riadu navyše dokážu výrazne znížiť finančné náklady.

Príkladom energeticky úsporných spotrebičov vo floridskom McDonald´s je vybavenie na prípravu hamburgerov, ktoré nemusí byť zapnuté po celý čas fungovania prevádzky. Keď je práve v reštaurácii menej ľudí a nie je potrebné pripravovať toľko jedla, prístroje sa dajú dočasne odstaviť.

Energia zo slnka a menej klimatizácie

Vďaka výraznému zníženiu spotreby energie môžu celú prevádzku zásobovať len solárne panely na streche spolu so solárnymi roletami na oknách. Tie sa v slnečnom počasí hodia tiež ako tienidlo.

Rovnako ako u väčšiny solárnych panelov, aj tie vo floridskom McDonald´s posielajú energiu najprv do miestnej rozvodovej siete a nie priamo do reštaurácie, no celkové množstvo vyprodukovanej energie vystačí na celý rok.

Práve Florida je ideálnym príkladom, ako využiť priaznivé podnebie na úsporu energie. Jedálenská časť budovy McDonald´s má takzvané pasívne vetranie, ktoré cirkuluje vzduch z exteriéru. Vďaka tomuto riešeniu nie je väčšinu času klimatizácia vôbec potrebná.

Okná, ktoré sú napojené na energetický systém budovy, sa automaticky otvoria, keď je vonku požadovaná teplota a vlhkosť. Reštauráciu navyše dopĺňa veľká terasa s množstvom miesta na sedenie vonku.

3 ďalšie kroky, ako znížiť energetickú spotrebu v reštauráciách

Redukcia spotreby vody: napríklad pomocou novších modelov hadíc na umývanie riadu s nižším GPM (gallons per minute) ukazovateľom.

Energeticky úsporné osvetlenie: so šetrením pomôžu aj drobnosti, ako je inštalácia LED či CFL kompaktných fluorescenčných žiaroviek.

Menej tepelnej energie: možnosťou je investícia do termostatov, ktoré dokážu samy regulovať teplotu podľa aktuálnej potreby, či sušiče na ruky bez teplého vzduchu.

Zdroj: Web restaurant store

5 ďalších ekoreštaurácií sveta

1. Treehouse restaurant, Nový Zéland

Na začiatku lesa Redwood nájdete pomerne atypickú reštauráciu – prichytenú na jednom zo stromov. Cibuľový okrúhly skelet tvoria drevené pásy. Interiér je takisto z dreva. Reštaurácia vyzerá pomerne malá, no obed si tam môže vychutnať aj 50 ľudí. Vďaka svojmu unikátnemu vzhľadu vyhrala niekoľko cien za dizajn.

2. Greenhouse, Austrália

Reštaurácia sa nachádza v starom dopravnom kontajneri. Exteriér zdobí zeleň a vnútri sa servíruje menu z lokálnych surovín. Zvyšky jedla tvoria kompost na zúrodňovanie strešnej záhrady. Použitý olej majitelia reštaurácie používajú ako biopalivo na výrobu elektrickej energie.

3. Bloodwood, Sydney, Austrália

Útulné priestory reštaurácie a baru sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Dizajnér Matt Woods ich navrhol tak, aby korešpondovali s víziou udržateľného života. Dvere zo skládky, recyklované drevo, LED osvetlenie či vínové fľaše vyfúknuté z tých starých sú toho dôkazom. Menu je výhradne sezónne a kuchári pri varení používajú aj zvyšky jedla.

4. Burger King na veterný a solárny pohon, Nemecko

McDonald´s nie je jediná sieť rýchleho občerstvenia, ktorá sa snaží o udržateľnosť. Jeden z nemeckých Burger Kingov poháňa veterná a slnečná energia a reštaurácia využíva nazbieranú dažďovú vodu z kolektorov.

5. The Grey Plum, Omaha, Nebraska (USA)

The Grey Plum je oficiálne najekologickejšou americkou reštauráciou. Green Restaurant Association (asociácia „zelených“ reštaurácií) jej udelila najvyššiu poctu a uznala ju za trojhviezdičkovú udržateľne zhotovenú „zelenú“ reštauráciu. Menu je sezónne, plné lokálnych potravín a produktov z miestnych fariem. Spotrebiče sú vysokoúsporné, umývadlá fungujú na solárny pohon, svetlá sú LED a čistiace prostriedky bez chemikálií. The Grey Plum má aj vlastný recyklačný a kompostovací program.

TEXT: Natália Mrázová