Dizajnový polyfunkčný dom WellPark v Žiline

Koncom minulého roka bol odovzdaný do užívania nový polyfunkčný dom WellPark, ktorý do Žiliny priniesol 35 bytov a v parteri malé obchodné prevádzky. Sedempodlažný objekt vznikol neďaleko pamiatkovej historickej zóny na okraji mestského parku zvaného Sad na Studničkách.

Atraktívnosť adresy sa snažili tvorcovia akcentovať v architektúre objektu, jeho nízkoenergetickom rozmere, ako aj v samotných dispozíciách bytov. Na prehliadke WellParku s architektmi sme boli koncom novembra, keď sa tam už sťahovali prví majitelia bytov a na prízemí sa dokončovali prvé komerčné prevádzky.

Vystihli sme mrazivý, ale slnečný deň s dobrou viditeľnosťou, takže na pozadí modrej oblohy boli výrazne vykreslené tvary objektu, jeho farebnosť s dominanciou bielej v kontraste s antracitovou v hlavnej hmote lichobežníkového tvaru, ako aj hmotový akcent „navrchu“ v podobe dvojpodlažnej nadstavby hnedej farby. Stromy v neďalekom parku boli už bez listov a pohľad na objekt bol o to transparentnejší.

Mestské a prírodné zároveň

Tento projekt vznikal dlhých 14 mesiacov, pričom investor spolu s architektmi sa snažili vytvoriť nekomplikované riešenie prinášajúce potrebné užívateľské benefity mestského života. Realizačný tím sa usiloval, aby bolo zohľadnené výškové „zaradenie sa“ do okolitej zástavby a prostredia.

Zástavba okolo Ulice Jána Reka tvorí kompaktný celok s výškou štyroch nadzemných podlaží. Na druhej strane, západným smerom stúpa, v závere výrazne, a nad ňou stojí mohutná šesťpodlažná budova mestského úradu (pochádza z roku 1988, architektka V. Mecková).

„Preto sme sa vyhrali s výškovým osadením prízemia o približne päť výškových metrov vyššie, ako je úroveň 1. NP WellParku,“ hovorí Ing. arch. Roman Klenovič.

„S investorom sme sa zhodli na piatich nadzemných podlažiach v kompaktnej hmote. Navyše, severovýchodný roh objektu je znížený o jedno podlažie na lepšie presvetlenie existujúcej zástavby popri Ulici Jána Reka. Základnou myšlienkou riešenia architektúry a hmoty bolo vytvorenie zaujímavej, modernej a kultivovanej budovy, ktorá bude logickým riešením z pohľadu prevádzky, osadenia v teréne a komunikácie s parkom, v nároží ktorého je osadená.“

Keďže sústredenie hmotnosti stavby do zvislých prvkov (stĺpov) bolo enormné, tvorcovia nemali inú možnosť ako zakladanie na pilótach. Hmota suterénu bola urobená ako železobetónová vaňa a hore sa pokračovalo železobetónovým skeletom, ktorý bol kombináciou stĺpového a stenového systému. „Máme jedno podzemné podlažie, kde je parkovisko s 37 parkovacími miestami,“ približuje Roman Klenovič.

„V spodnej časti od parku budú drobné prevádzky – kaviarnička, malá realitná kancelária, kaderníctvo, banka – a potom už len príjazdy na parkovisko a do budovy. Na 1. NP sú základné komunikačné vstupné priestory, ako aj kryté nadzemné parkovisko.“

Átrium.
Átrium. |

Farebnosť v súlade s parkom

Samotný tvar objektu pripomína skulptúru s rozihranými fasádami na všetkých stranách. Ako však pripomína Ing. arch. Andrea Klenovičová, napriek rozličnej situácii okien, sú tieto okná v striktnom module. „Fasáda určila farebnosť, ktorá je neutrálna, ale súčasne ponúka priestor na vyznenie nevšednosti,“ hovorí Andrea Klenovičová.

„Farbu vykonzolovanej nadstavby na streche určil fasádny obklad, pričom samotná farebnosť prešla viacerými zmenami v kontexte materiálu, ktorý sa nakoniec zvolil. Prírodnú farebnosť sme nakoniec premostili s parkom. Tak, ako park mení farebnosť počas ročných období, aj fasáda ladí s farbami okolitej prírody, čo zdôrazňuje aj mierna fľakatosť nadstavby. Nakoniec z praktických dôvodov nie je z cortenu, lebo originálny plech by prostredníctvom stekajúcej vody počas dažďov mohol znečistiť bielu fasádu, je to teda jeho materiálová imitácia. Ide o bezúdržbovú tenkostennú keramiku talianskej značky, ktorá to zvládla skvele. Takisto sme sa pohrali s osteniami všetkých otvorov a presadili sme, aby na bielej fasáde bol tmavosivý plech, do ktorého sa integrovali aj žalúzie. Tým sme na bielej fasáde získali hĺbku a súčasne silný tmavosivý prvok, ktorý zvýrazňuje konzoly.“

Mezonetový byt, 6 – 7. NP.
Mezonetový byt, 6 – 7. NP. |

Dom s nízkoenergetickým rozmerom

Prehliadka pokračovala v nadstavbe, ktorou je dvojpodlažný hmotový akcent posadený na úrovni 6. NP v južnej časti objektu. Tu sa nachádzajú tri nadštandardné byty „zabalené“ v oceľovej rámovej konštrukcii.

Dva sú mezonetové, jeden jednoúrovňový, pričom všetky čerpajú z bonusu pôsobivého výhľadu, a to nielen na park a okolitú mestskú zástavbu, ale pri peknom počasí aj na neďaleký vrch Dubeň, ba až na Malú Fatru. Tieto byty majú na streche veľkorysé terasy, ktoré sa počas našej návštevy ešte len dokončovali.

Ďalšie byty sa nachádzajú na 2. – 5. NP, všetky majú centrálne jadro a základnú komunikáciu – schodisko a výťah. Byty sú rôznorodé, na typickom podlaží (3. – 4. NP) je 10 bytov, od 1-izbového až po 3-izbové, pričom prevažujú 2-izbové byty. „Budova má nízkoenergetický rozmer, ktorý je všadeprítomný, lebo sa netýka len centrálneho zdroja tepla, ale aj iných prvkov,“ hovorí Roman Klenovič.

„Je napojená na centrálny zdroj tepla – na mestskú tepláreň –, odkiaľ sa teplo cez výmenníkovú stanicu distribuuje do jednotlivých priestorov a bytov vo WellParku, pričom slúži aj na prípravu teplej úžitkovej vody. Každý byt je regulovateľný na diaľku, má predprípravu na klimatizáciu, pričom byty v nadstavbe majú vzduchotechnické rozvody s rekuperáciou vzduchu. Tieto byty na 6. – 7. NP majú aj chladenie, dokonca jeden z nich má aj chladený strop, čo považujeme za najprirodzenejší spôsob chladenia. Zároveň využívajú aj tepelné čerpadlá ako samostatný zdroj tepla.“

Celý objekt je zateplený nad normu, hlavná kocka má železobetónové steny a na nich je asi 24 cm minerálnej vlny. Prechody tepla sú dobre vyriešené, všade sú hliníkové okná s izolačným trojsklom, na oknách sú vonkajšie elektrické žalúzie. Všetky byty sú vyhrievané samostatne regulovateľným podlahovým kúrením.

Väčšina bytov má kabeláž pripravenú na inteligentné ovládanie, či už elektrospotrebičov a osvetlenia, alebo ďalších funkcií, ako sú chladenie, žalúzie či kúrenie. „WellPark sa stal vlajkovou loďou našej developerskej flotily,“ hovorí JUDr. Patrik Kurimský, zástupca investora.

„Je to projekt, ktorý nás zasiahol z každého možného aspektu, ale predovšetkým sa z neho stala naša srdcová záležitosť. Je fyzickým stelesnením hodnôt našej spoločnosti a sme hlboko presvedčení, že aj s odstupom niekoľkých dekád sa na architektonické stvárnenie projektu zasadené v prostredí parku budeme pozerať so spokojnosťou. Vhodnou skladbou kontrastných prírodných materiálových prvkov prináša prirodzené začlenenie do existujúcej štruktúry danej lokality. Veríme v symbiotické riešenia prinášajúce prospech obom stranám, také, ako je zasadenie tohto projektu v srdci mesta majúceho charakter urban&nature.“

POLYFUNKČNÝ DOM WELLPARK
Miesto: Žilina, Sad na Studničkách
Investor: WellPark, s. r. o.
Architekt: A.R.K. ateliér, s. r. o., Ing. arch. Roman Klenovič, Ing. arch. Andrea Klenovičová
Začiatok projektu: 02/2017
Kolaudácia: 08/2019
Zastavaná plocha: 1 303 m2
Úžitková plocha – byty: 3 000 m2
Úžitková plocha – obchody: 300 m2
Úžitková plocha – administratíva: 500 m2
Celkový počet bytov: 35
Generálny dodávateľ: RBR ing, s. r. o.
Text: Ľudovít Petránsky
Foto: Mgr. Art. Soňa Sadloňová (fotografka/výtvarníčka/dizajnérka)
Projektová dokumentácia: A.R.K. Ateliér

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2020.