Partneri sekcie:

V novej vamberskej záhrade stojí minimalistický altán

Realizácia dreveného altánu si získala aj pozornosť odbornej verejnosti – získala nomináciu v súťaži Drevená stavba roka 2021.

Zanedbaný verejný priestor sa nájde takmer v každej obci. Vedenie východočeského mesta Vamberk sa jedno také miesto rozhodlo ešte v roku 2015 revitalizovať a oslovilo architekta Martina Kožnara. Po ukončení prác v septembri 2020 bola do užívania mestskej knižnice odovzdaná upravená záhrada s letným altánom.

Dve etapy

Záhrada vznikla na pomerne frekventovanej ulici, ktorá spája priemyselnú časť za riekou Zdobnica s historickým centrom Vamberka. Pôvodne stál na parcele menší dom, ktorý v minulosti využívali ako verejné toalety, ruina ďalšej budovy a neupravené krovie. Schody k rieke boli vo veľmi zlom stave a celkový dojem z ulice nebol práve najlepší.

Riešené zastavané územie a takisto aj priľahlú komunikáciu vlastnilo mesto. Architekt tak mohol budúcu záhradu posunúť až k chodníku. Počas prvej etapy v roku 2017 prebehli asanácie, stavba základov na altán a rekonštrukcia múru z druhej strany pozemku.

Vybudovala sa aj oporná kamenná stena pri ceste. Použitým materiálom korešponduje s farou oproti. Druhá etapa prebehla v roku 2020. Zahŕňa stavbu altánu, chodníka a drobné terénne úpravy záhrady.

Altán mestskej knižnice ve Vamberku.
Altán mestskej knižnice ve Vamberku. | Zdroj: Peter Fabo, Martin Kožnar

Multifunkčný prístrešok

Altán stojí na konci záhrady mestskej knižnice, tri metre nad úrovňou ulice. Má tvar nepravidelného štvoruholníka, ktorý vopred určila parcela. Drevená konštrukcia, ktorá je na troch stranách doplnená sklom, umožňuje vnímať zo záhrady cez altán aj výhľady za ním. Rovná zelená strecha pri pohľade z vyšších poschodí knižnice nepôsobí rušivo a dopĺňa zeleň záhrady.

Interiér sa vyznačuje účelnosťou. Na jednej stene sú police na knihy. Lavice po obvode dvoch strán slúžia zároveň aj ako úložný priestor. Vďaka množstvu svetla a priestoru je možné altán využiť napríklad ako letnú čitáreň, herňu, výstavnú a prednáškovú miestnosť alebo na aktivity materského centra. Chodník od altánu ku knižnici je vytvorený z kruhových betónových nášľapov rovnakej farby, ako je podlaha prístreška. Do záhrady možno vstúpiť aj z bočnej ulice cez drevenú bránku.

Realizácia dreveného altánu si získala aj pozornosť odbornej verejnosti, o čom svedčí jeho nominácia v súťaži Drevená stavba roka 2021 v kategórii Veľké drevené konštrukcie – realizácie.

Altán mestskej knižnice ve Vamberku.
Altán mestskej knižnice ve Vamberku. | Zdroj: Peter Fabo, Martin Kožnar

Altán v českom Vamberku

Autor: Martin Kožnar
Investor: mesto Vamberk
Miesto: Mestská knižnica, Voříškova 84, Vamberk
Úžitková plocha: 24 m2
Zastavaná plocha: 36 m2
Návrh a výstavba: 2015 – 2020
Štúdie a dokumentácie stavby: Miroslav Bachura, Jonáš Kolařík, Ondřej Hart
Statika: Jan Pohl
Technická konzultácia: Václav Horecký
Dodávateľ: TSM design s.r.o.
Fotografie: Peter Fabo, Martin Kožnar

Denisa Hudáková