Škandinávska estetika na okraji moravskej dedinky

Tento projekt spod rúk českých architektov nás prenesie na miesto, kde príroda za oknami pôsobí ako živé obrazy a kde hlavnú úlohu hrajú rodina, udržateľnosť a rešpekt k okoliu.

Na okraji obce Rybí v Moravskosliezskom kraji sa nachádza parcela, ktorú vymedzujú prístupová cesta, priľahlý potok s vysokými stromami a oplotenie susedného domu. Práve tu sa rozhodla usadiť štvorčlenná rodina.

Aj keď sa jedná o pomerne veľký pozemok s výmerou viac ako 2-tisíc metrov štvorcových, ochranné a bezpečnostné pásma lesa a podzemných plynových zásobníkov významne zredukovali časť pozemku, na ktorej bolo možné stavať. Zároveň tak predurčili tvar domu.

Pozemok, ktorý pretína krížová cesta

Svahovitosť pozemku ponúka malebné výhľady na okolité pastviny, lesy a čiastočne aj do miestnej zástavby. V najnižšom bode terénu, kde prístupová cesta križuje potok a kde končí asfaltový povrch, stojí malý stĺp s lavičkou. Už po stáročia je súčasťou krížovej cesty vedúcej z Nového Jičína do Štramberku. Napriek tomu, že sa nachádza na súkromnom pozemku investora, jedná sa o verejne prístupné miesto.

Architekti z ateliéru KLAR dostali zadanie navrhnúť na tejto zaujímavej parcele bývanie pre štvorčlennú rodinu s oddelenou časťou pre starých rodičov. Predstavy investora boli jasné – dom mal byť drevený a udržateľný, najmä v zmysle ľahkej realizácie. Zároveň s nízkymi prevádzkovými nákladmi a s možnosťou aspoň čiastočne ho postaviť svojpomocne.

Novostavba rodinného domu Klar
Novostavba rodinného domu Klar | Zdroj: Václav Novák

Koncept domu na zelenej lúke

Keďže sa parcela nachádza na zelenej lúke, nemala v tom čase takmer žiadnu susednú zástavbu, ktorá by definovala štruktúru a tvaroslovie nového domu. V relatívnej blízkosti by sme našli len dve katalógové drevostavby so sedlovou strechou. Zvyšok okolitej zástavby je mixom rozličných typov rodinných domov z rôznych období.

Odpoveď na otázku, ako má dom vyzerať, v takomto prípade nebýva jednoduchá. Zároveň dáva možnosť experimentovať s architektonickými prvkami. Vzhľadom na rozpočet (v prepočte viac ako 200-tisíc eur), nabitý stavebný program a tiež požadovaný konštrukčný systém drevostavby, architekti v návrhu využili racionálny prístup s opakovaním konštrukčných prvkov.

Novostavba rodinného domu Klar
Novostavba rodinného domu Klar | Zdroj: Václav Novák

Dve prepojené stavby so sedlovými strechami

„Na hranici vymedzených ochranných pásiem sme umiestnili dva navzájom prepojené tubusy so sedlovými strechami. Základný tvar domu sa tak na prvý pohľad javí ako tradičná zástavba spod Beskýd, ktorú tvoria nízke jednopodlažné domčeky so sedlovou strechou,“ informovali architekti.

Dve samostatné krídla prirodzene oddeľujú útočisko pre starých rodičov od bývania zvyšku rodiny. Tieto hmoty vytvárajú akési uzavretie od severu a roztvárajú sa do súkromného nádvoria s výhľadmi na priľahlý les. Vďaka presahu striech môžu domáci na tomto mieste celoročne relaxovať a počúvať zvuk blízkeho potoka či šumenie lesa. V letných mesiacoch sa o tieň postarajú urastené stromy pri potoku a v zime, keď sú stromy bez listov, slnečné lúče prenikajú až do domu.

Novostavba rodinného domu Klar
Novostavba rodinného domu Klar | Zdroj: Václav Novák

Obe funkčné krídla sa pretínajú v zádverí. Z tohto miesta sa môžete vydať oboma smermi – nadväzuje naň na jednej strane chodba vedúca k starým rodičom, na druhej strane hlavný obytný priestor. Zároveň odtiaľto vidieť i celú terasu so záhradou. Chodba lemujúca východnú stranu pre starých rodičov umožňuje vstup do technickej miestnosti, kúpeľne a spálne. Vchádza sa cez ňu na terasu.

Okolitá príroda ako bonus

Hlavný obytný priestor pre rodinu pozostáva z otvorenej dispozície kuchyne, jedálne a obývačky. Ako v celom dome, aj tu architekti kládli dôraz na maximálne výhľady do okolitej prírody. Vďaka pásovému okno v kuchyni majú domáci prehľad o vstupe do domu, výhľady do krajiny im ponúka veľké okno s podokenným sedením v obývačke.

Z tejto časti sa chodbou dostaneme do pokojnejšej časti domu s izbou, kúpeľňou a spálňou. Zo všetkých obytných miestností majú pritom majitelia priamy vstup na krytú terasu.

Použité materiály a konštrukčné riešenia

V interiéri sa z materiálov najviac uplatnili smreková biodoska v šikminách a biely sadrokartón. Prírodné materiály sú použité aj na podlahách z duba, v chodbách a kúpeľniach ich nahradila keramická dlažba.

V hlavnom obytnom priestore nájdeme krbové kachle na drevo, ktoré v chladných dňoch dopĺňajú podlahové vykurovanie napojené na elektrický kotol.

Novostavba rodinného domu Klar
Novostavba rodinného domu Klar | Zdroj: Václav Novák

Konštrukčne je dom drevostavbou, dutiny sú vyplnené minerálnou vatou a prekryté OSB doskami. Základy domu architekti navrhli nasledovne – jedna časť (pre starých rodičov) je založená na základových pásoch, zatiaľ čo hlavná obytná časť vybieha nad terén na subtílnych oceľových stojkách. Dom je tak šetrnejší k pôde pod ním a navyše si zachováva ľahkosť. Jeho škandinávsku estetiku podčiarkuje fasáda z opaľovaného smrekového dreva.

Novostavba rodinného domu Klar
Novostavba rodinného domu Klar | Zdroj: Václav Novák

Novostavba rodinného domu

Autor: KLAR, Ing.arch. Václav Kocián, MArch. Zdeněk Liška
Zastavaná plocha: 145 m2
Úžitková plocha: 124 m2
Lokalita: Rybí, Česká republika
Návrh: 2019 – 2020
Dokončenie: 2021