Veterný mlyn ako ideálne útočisko. V Poľsku poslúžil novému domu

Dom vo veternom mlyne, Poľsko
Zdroj: Rafał Chojnacki

Vlani dokončená konverzia starého veterného mlyna v Lublinskom vojvodstve na východe Poľska očarí človeka na prvý pohľad.

Dvojica architektov tu totiž na želanie investora vytvorila mimoriadne pôsobivý rodinný dom, ktorý si zachováva tradičné prvky poľskej vidieckej architektúry, ale zároveň svojim obyvateľom ponúka komfort moderného bývania.

Podstatná časť projektu vznikla v rámci medzinárodnej súťaže Contemporary House 2014 – Village House. Prácu Tomasza Padła a Michała Kucharského si o niekoľko rokov neskôr všimol investor z Lublinského vojvodstva, ktorý vlastnil starý veterný mlyn. Pôvodný koncept obsahoval všetky potrebné úpravy, a preto ho iba prispôsobili požiadavkám zákazníka, ako aj technickým a miestnym podmienkam.

Cieľom znovuzrodeného veterného mlyna bolo ponúknuť moderný spôsob bývania. Starý mlyn tak získal druhý život, obytnú funkciu; nezbúrali ho a nestal sa ani mŕtvym múzeom, ktoré ožíva len pri návštevách turistov. Zároveň si zachoval svoj pôvodný výraz a formu – charakteristický prvok tradičnej architektúry poľského vidieka.

Dom vo veternom mlyne, Poľsko
Dom vo veternom mlyne, Poľsko | Zdroj: Rafał Chojnacki

Obmedzený priestor nad zemou, veľké možnosti pod zemou

Úlohou dvojice architektov bolo začleniť funkčnú náplň do existujúcej formy. Vzhľadom na svoj predchádzajúci účel bola budova orientovaná prevažne vertikálne. Pôdorys mal vonkajšie rozmery obmedzené na 6,5 x 6,5 m, takže miestnosti boli rozložené do 3 nadzemných podlaží a ďalšieho medziposchodia.

Aby bolo možné vytvoriť viac obytného priestoru, navrhli architekti podzemnú časť. Tá zahŕňa garáž, technickú miestnosť a priestranný salónik pre hostí. Železobetónová konštrukcia je pokrytá zeminou a podopiera hlavnú stavbu.

Na vrchole rozšírenej časti suterénu vznikla aj vonkajšia terasa na príjemné letné posedenie na čerstvom vzduchu. Na nadzemných podlažiach sa nachádzajú obytné miestnosti. Na prízemí nájdeme spoločenský priestor s kuchyňou a čitárňou. Otvára sa do záhrady aj prostredníctvom veľkého zasklenia.

Ďalšie skryté okno umožňuje výhľad do vstupného priestoru. Na ďalších dvoch horných poschodiach sú spálne s vlastným hygienickým zázemím. Medziposchodie zahŕňa pracovný priestor s veľkolepým výhľadom na okolité polia.

Dom vo veternom mlyne, Poľsko
Dom vo veternom mlyne, Poľsko | Zdroj: Rafał Chojnacki

Nová konštrukcia bola nutná

Vzhľadom na svoju novú funkciu si budova vyžiadala úplne nové konštrukčné riešenie. Staré, ale ešte použiteľné prvky vyčistili a obnovili. Spodná časť má železobetónové podlahy, steny a strop. Štyri piliere usadené na prízemí podopierajú horné úrovne budovy. V obvodových stenách sa využili staré trámy z mlyna, takže vznikol interiér s tzv. hrazdeným murivom.

Povrchová úprava budovy je kombináciou starých a nových, historických a moderných prvkov. Zároveň ide o súhru troch materiálov. Tým najdôležitejším je drevo. Na fasáde sa použili aj staré dosky, pri nových čiastočne využili opaľovanie dreva. Na niektorých miestach vstupuje do hry ďalší dôležitý materiál – železobetón. Práve ten budovu podopiera.

Po svojom dokončení sa tento veterný mlyn stal v odborných aj laických kruhoch senzáciou, vzorom skvelej súhry osvieteného investora a architektov, ktorí si vážia odkaz predkov.

Daniel Zeman, preklad Zuzana Kubalová