Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Dom s dôrazom na detail

image 80365 25 v2

Drevo je vhodný materiál nielen do interiéru, ale aj do exteriéru. Aby si však zachovalo svoj pôvodný vzhľad, treba dodržať pár jednoduchých zásad pri jeho umiestnení, využívaní a udržiavaní. Ak sa k týmto zásadám pridá i zmysel pre detailné zhotovenie, vznikne objekt dôstojne prezentujúci drevo navonok aj zvnútra.

Rodinný dom od ateliéru JRA je umiestnený v okrajovej mestskej časti Brna – Žebětíne. Pozemok sa zvažuje od ulice smerom k záhrade, čím sa naskytuje jedinečný výhľad na miestny kostol, okolité domy a mierne kopcovitý terén. Dom sa nachádza pri severozápadnej hranici pozemku v nadväznosti na komunikáciu. Susedné domy stoja štítovou stenou k ulici, majú jednoduchú sedlovú strechu, čo malo vplyv aj na výslednú podobu tohto objektu od ateliéru JRA.

Jednoduchý objem s nenápadnými oknami je v zadnej časti doplnený dreveným arkierom. Jeho zasklená plocha je orientovaná na juhovýchod, najmenšie okná zas smerujú na severovýchod. Práve pre vlhkosť bolo vhodné umiestniť drevený obklad na slnečnú stranu.

Návrh objektu bol prispôsobený svahovitému terénu. Koncept sa zakladá na premyslenom zasadení domu tak, aby fungovala vnútorná dispozícia, napojenie na exteriér i väzby na okolie. Záhrada tvorí neoddeliteľnú súčasť realizácie, cez predný dvor je priamo prístupná z ulice. Do zadnej časti pozemku sa dá zostúpiť po betónovom prefabrikovanom schodisku popri dome.

Paralelne k nemu prebieha vnútorné schodisko, ktoré sa končí pred veľkým posuvným oknom. Za ním sa nachádza terasa z odolného smrekovcového dreva. Zostup do najzadnejšej úžitkovej časti parcely pokračuje čiastočne po železobetónových prefabrikovaných šľapákoch, čiastočne po jazdeckých schodoch.

Neprehliadnite
DOM SO ZELENOU ČAPICOU
DREVOSTAVBA PRE DREVÁROV

Rodinný dom zapadá do okolitej zástavby svojou veľkosťou i umiestnením na parcele. Aj napriek miernemu svahu nejde o terasový dom, ale o dom, ktorý svojou sedlovou strechou rešpektuje charakter susedných objektov. Z hmoty budovy vystupujú len dva výrazné kubusy – garáž a arkier. Obidva majú v porovnaní s domom vizuálne osobitý vzhľad. Arkier nepôsobí ako obyčajná konzola na poschodí, ale vďaka svojej ľahkej drevenej konštrukcii vyzerá, akoby bol na dome zavesený.

Aj v interiéri možno nájsť nevšedné priestorové riešenie. Vďaka oceľovému nosníku v strešnom hrebeni nie je nutná zložitá drevená konštrukcia krovu a podkrovie má nelimitované využitie. Oceľový nosník prechádza po celej dĺžke hrebeňa, čím umožňuje flexibilné usporiadanie interiéru. Voľný priestor sa dá intenzívne vnímať vďaka čiastočne ustúpenému druhému podlažiu.

Arkier utvára výrazný prvok na fasáde. Nadväzuje, samozrejme, na konštrukciu stavby, ale zároveň sa odlišuje od zvyšku domu. Jeho umiestnenie má svoje opodstatnenie, prekrýva a zastrešuje časť zadnej terasy. Tým, že je nad zemou, zväčšuje podlahovú plochu a súčasne nie je taký nákladný ako pozemné rozšírenie pôdorysu, pretože nepotrebuje základy. Zväčšená miestnosť na poschodí bola doplnená o oddychovú zónu s neobyčajným výhľadom na mestskú časť Brno-Žebětín.

Rodinný dom má podobne ako jeho pozemok lichobežníkový tvar. Vstupné zádverie a garáž sa nachádzajú na severozápade. Drevený obklad skrytý vo výklenku naznačuje, v akom duchu sa bude niesť dizajn interiéru. Za vstupnými dverami funguje netradičná dispozícia ovplyvnená tým, že vstupné podlažie sa nachádza na poschodí. Na vstupnom podlaží možno nájsť izby, šatňu a kúpeľňu. Z haly sa po schodoch schádza do obývacej miestnosti s kuchynským kútom a jedálňou.

Centrálne schodisko i napriek transparentnosti určuje pomyselnú hranicu medzi obytnou časťou a kuchyňou s jedálenským stolom. Rovnako, ako sa zariadenie nesie v duchu dreveného masívu, i kozub má drevený obklad. Zadná časť podlažia zahŕňa WC, práčovňu a technickú miestnosť. Na najvyššom podlaží sú dve detské izby a k nim prislúchajúca kúpeľňa.

Keďže je vstupné podlažie bez obývacej izby, návštevníka nasmeruje na nižšiu úroveň dominantné centrálne drevené schodisko. Schody nie sú uzatvorené a prechádzajú cez všetky podlažia. Predstavujú nápaditý prvok, ktorý vyniká obklopený nenápadnými bielymi stenami.

Viac zaujimavých interiérov nájdete v sekcii Interiér

Správne navrhnuté schodisko dokáže ozvláštniť akýkoľvek minimalistický interiér. V pozadí za schodmi sú dvere do úžitkovej časti domu, v pohľadovej osi sa otvára pohľad do záhrady. Strešné okná osvetľujú schodisko zhora a otvorená galéria tak počas dňa ponúka zaujímavý pohľad na hru svetla a tieňa.

Obklady a povrchy materiálov tvoria osobitnú súčasť návrhu, dôležitú úlohu tu hrá hlavne drevo. Drevený obklad vstupnej časti a arkiera prechádza z exteriéru do interiéru ako akcent vo forme drevenej podlahy a zariadenia domu. Použitie dreva je v prípade rodinného domu vždy pridanou hodnotou. Jeho čisté plochy s príznačnou textúrou potešia na pohľad i na dotyk.

Autori: Ing.arch. Radek Jaroušek, Ing.arch. Magdalena Rochová/www.jra.cz
Statika: Ing. Radek Brandejs
Návrh záhrady: Ing. Martina Forejtová – ateliér A05
Lokalita: Žebětín, Brno, Česká republika
Projekt: 2012 – 2013
Realizácia: 2013 – 2015
Pozemok: 814 m2
Úžitková plocha domu: 210 m2
Zastavaná plocha: 136 m2

TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Filip Šlapal
ZDROJ: Autorská správa