Drevená chalúpka na relax v lese

image 75387 25 v3

Zvonku nenápadná, skrytá v lese, no vo svojom vnútri skrýva priestranné, pohostinné miesto, ktoré je priam stvorené na nerušený relax a čerpanie novej životnej energie.

Rakúsky mental coach (osobný kouč) a zároveň aj skladateľ piesní pri svojom náročnom životnom štýle potreboval miesto, ktoré by mu poskytlo priestor na meditáciu a zabezpečilo príjemný oddych mimo ruchu veľkomesta. Dizajnérom zo štúdia raumhochrosen sa podarilo vytvoriť takéto útočisko v lese – postavili ho na solídnych základoch starého zrúcaného kamenného domu a objekt príznačne nazvali Tom’s Hütte (Tomova chalúpka).

Jednoduchá drevostavba dokonale splýva s prostredím. Nezdobia ju žiadne komplikované moderné nadstavby, na svoju údržbu nevyžaduje veľa energie a v prípade potreby alebo neprítomnosti majiteľa je možné chalúpku celkom uzavrieť pred okolím. Hlavnou myšlienkou pri navrhovaní tejto malej sympatickej rakúskej dreveničky bola otázka, koľko priestoru vlastne človek v skutočnosti potrebuje k životu.

Autori stavby sa s klientom zhodli na tom, že v jednoduchosti je skutočná krása a energiu najlepšie načerpá vtedy, keď odstrihne zo svojho okolia všetky nadštandardné „zbytočnosti“. Toto platí nielen v prípade dizajnu, ktorý je skutočne jednoduchý a prirodzený, ale aj v prípade technického zázemia – stavba sa skladá z prefarbrikovaných dielov (vyrobených z dreva) a niekoľkých ďalších jednoduchých komponentov (napríklad kovová strecha), ktoré zabezpečujú jej plnú funkčnosť a zároveň zachovávajú integritu.

To, čo bolo pri návrhu podstatné, bol súzvuk chatky s prostredím. Pri jej výstavbe sa dbalo najmä na to, aby nenarúšala osobitú mystickosť a krásu okolitého zmiešaného lesa. Práve naopak – je navrhnutá tak, aby vhodne dopĺňala nádherné prostredie svojou architektonickou jedinečnosťou a živým ľudským prvkom.

Dizajn chalúpky zodpovedá topografii danej lokality – je zasadená priamo do svahu. Okolie nezdobí žiadna terasa, bazén ani trávnik. Postačuje hojdačka zavesená na strome a jednoduchý drevený nábytok, ktorý vhodne poslúži na posedenie pri ohni.

Novostavba verne nasleduje obrys predchádzajúcej budovy. Na ľavej strane vidieť pozostatky kamenného múru, ktorý tvorí ochranu a akýsi filter medzi svahom a novotvarom. Otvory domu možno uzavrieť klapkou, čím vznikne homogénny plášť. Vďaka tomuto prvku je budova optimálne chránená pred poveternostnými vplyvmi a neoprávneným vstupom.

Po vstupe do chatky zo západnej strany sa ocitneme v otvorenom priestore, ktorý je kompletne obložený drevom, pričom vizuálne predely tvoria čierne kovové prvky. Priestranný interiér ponúka dostatok miesta na spanie, posedenie, kuchynský kútik aj dve terasy, pričom jednu nájdeme dole ihneď pri vstupe a na druhú sa musíme vyšplhať po rebríku. Piecka slúžiaca ako varný kútik dodáva miestu atmosféru pokoja a tepla, vizuálne nahrádza kozub.

Celý interiér je bohato presvetlený vďaka veľkoformátovým sklám – nájdeme ich na oboch úrovniach. Sú šikovne umiestnené na opačných stranách domu, čiže svetlo má šancu prúdiť dnu z rozličných svetových strán.

Chatka je stelesnením pokoja. Majiteľ tak môže počas jednoduchého pobytu v prírode spoznávať sám seba a načerpávať energiu a inšpiráciu do pracovných dní, ktoré trávi v rušnej Viedni.

Prehľad:
Dizajn: štúdio raumhochrosen – Heike Schlauch a Robert Fabach, tím: Heike Schlauch, Robert Fabach, Thomas Hopfner
Konštrukcia: Meiberger Holzbau
Realizácia: 2011
Lokalita: Wienerwald, Rakúsko
Klient: privátny

Text: Anna Martausová

Foto: Albrecht Imanuel Schnabel
Zdroj: homify.de, architizer.com

KategórieDrevostavbyZnačky