Do šírky sa stavať nedalo, výška bola obmedzená. Tu je výsledok!

09

Na rohovom úzkom pozemku v Budapešti kedysi stál malý dom so šírkou jednej miestnosti. Dnes na jeho mieste stojí plnohodnotný rodinný dom s unikátnou formou. Šírka ani výška sa nezmenili. Ako je to možné?

Obmedzenia z každej strany

Okrem úzkeho rohového pozemku museli architekti bojovať s prísnymi stavebnými nariadeniami, ktoré v tejto lokalite platia. Jediným riešením bolo uvažovať vertikálne – využiť výšku bývalého nevyužitého podkrovia až do najvyššieho povoleného bodu pôvodnej strechy. Podkrovie sa stalo novou obytnou časťou domu, vyššie sa už pre regulatívy stavať nedalo.

Prízemie patrí dennej časti

Vďaka plnohodnotnému využitiu podkrovia mohli architekti z ateliéru Építész Stúdió funkčne rozdeliť dispozíciu interiéru. Na prízemí sa nachádza obývacia izba s kuchyňou a zakomponovanou jedálňou, na vyšších poschodiach sú príjemné súkromné spálne.

Splnenou požiadavkou majiteľov domu je intenzívne prepojenie interiéru so záhradou všade, kde to je vhodné a možné. Podarilo sa to vďaka veľkým oknám a krytým terasám.

Iný ako okolité

Znovuzrodený dom a okolité stavby sú už na prvý pohľad odlišné. I keď predmet rekonštrukcie nie je riešený zvonku krikľavým, výrazným alebo nevkusným spôsobom, predsa len na seba upozorňuje. Ako? Používa iné materiály ako okolité stavby.

Neprihliadnite: Ocenenia architektov a spokojnosť majiteľov domu

Materiály? Recyklované!

„Dom sme obložili recyklovanou tehlou. Inšpirovala nás zbúraná stavba na stavenisku, z ktorej sme opätovne použili aj ďalšie materiály – výsledkom sú najmä dlažba a múry okolo záhrady.

Na terasách i v interiéri nájdete surový betón. Je to vizuálny moment spájajúci vnútornú a vonkajšiu konštrukciu. Interiér sme zjemnili dreveným nábytkom a podlahou,“ vysvetľujú architekti.

31

Tehla a betón

Neomietnutá tehlová fasáda v kombinácii s veľkými oknami a tmavou strechou so strešnými oknami pôsobí veľmi príjemne, nerušivo, ale jednoznačne zaujímavo, prirodzene a čisto. Efekt znásobujú odrastené stromy a zeleň v tesnom okolí. Betón a drevo sú použité tiež ako hlavné materiály na ohradenie pozemku.

Všimnite si tie poctivo naukladané recyklované tehly na fasáde a príjemnú betónovú terasu, ktorá prepúšťa svetlo, ale zároveň vytvára príjemné tienenie. Pár schodov dole a ste v záhrade.

Renovácia RD na ulici Nedű v skratke
Architektonické štúdio: Építész Stúdió
Architekti: Tamás Fialovszky, Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz
Lokalita: Budapešť, Maďarsko
Rozloha: 170 m2
Rok realizácie: 2018
Sabína Zavarská
Foto: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Komentáre