Ocenenia architektov a spokojnosť majiteľov domu

Architektonické štúdio Hall + Bednarczyk Architects, založené v roku 2005, je nositeľom mnohých ocenení. Zameriava sa na progresívny moderný dizajn obytnej, komerčnej i verejnej architektúry. Jedným z viacnásobne ocenených projektov tohto štúdia je stodolovitá stavba nazvaná The Nook, teda Zákutie.

Pozemok je základom úspechu

Názov projektu naznačuje polohu domu – skutočne sa nachádza v zákutí v odľahlej doline v oblasti Monmouthshire. Pôvodne na tomto mieste stál bungalov zo 60. rokov 20. storočia s rozlohou 250 m2, čo bolo potrebné dodržať aj pri novej stavbe.

Výsledkom práce architektov je moderný dvojpodlažný dom s pôsobivou kamennou fasádou, ktorý sa citlivo prispôsobuje okoliu. Úspech bol vopred daný i pozemkom, ktorý je kombináciou atraktívneho vidieckeho prostredia a celoročne dobrej orientácie voči slnku.

Oceľový rám priniesol flexibilitu

Oceľový rám domu umožnil prispôsobiť usporiadanie interiéru podľa potrieb obyvateľov a flexibilitu v úrovni stropov. Niektoré priestory majú dvojnásobnú výšku, napríklad časť jedálne. Na stavbu boli použité lokálne materiály – kameň, ktorý sa ťaží neďaleko, a prírodná bridlica. Takto sa tu kedysi stavali stodoly.

Vďaka súkromiu, ktoré je v tomto „zákutí“ skutočne neohrozené, mohli architekti bez obáv použiť veľkorysé sklené plochy. Do interiéru prinášajú potrebné prirodzené svetlo a zároveň dovnútra pozývajú okolitú prírodu. Tá prechádza celým domom. Veľké posuvné panely otvárajú priestor smerom von, spájajú interiér s exteriérom, čím zväčšujú obytnú plochu domu.

Ako je riešená dispozícia?

Obdĺžnikový pôdorys domu prináša efektívnosť, flexibilitu a hospodárnosť. Prízemie patrí dennej časti s kuchyňou a jedálňou, samostatne – za schodiskom a hygienickými miestnosťami uprostred – je obývačka a spoločenská miestnosť označovaná ako herňa. Z obývačky môžete vyjsť na terasu s kozubom.

Druhá terasa je rozšírením jedálne. Na prízemí sú aj technické miestnosti a priestor na odkladanie topánok. Prvé podlažie predstavuje nočnú časť domu s jednou veľkou rodičovskou spálňou a troma menšími. Tu sa nachádza aj najväčšia z kúpeľní – rodinná. Celkovo sú na tomto na podlaží až tri.

Kamenný komín ako dominanta i artefakt

Spolu s domom bola realizovaná aj prístavba, ktorá zahŕňa prístrešok pre auto a záhradný sklad. Históriu lokality a miestne stavby pripomína robustný kamenný komín, v ktorom je dymová rúra z vnútorného aj z vonkajšieho kozuba. Napriek použitiu klasických lokálnych prvkov je toto obydlie uprostred prírody veľmi praktické a zabezpečené modernými technológiami.

Misia splnená

Cieľ projektu – vytvoriť trvalý a flexibilný domov, ktorý vyťaží to najlepšie z prostredia okolo – bol splnený do bodky. Svedčí o tom nielen spokojnosť majiteľov, ale aj ocenenia, ktoré autori projektu (a projekt sám osebe) získali. Príjemne pôsobiaci dom bude rok čo rok zrastať s prírodou. Kamenné časti obrastú machom a lišajníkmi, drevo chytí patinu.

The Nook (Zákutie) v skratke
Architektonické štúdio: Hall + Bednarczyk Architects
Lokalita: Peterborough, Anglicko
Realizácia: 2015
Plocha: 250 m2
Ocenenia:
2015 Daily Telegraph Awards
– víťaz kategórie najlepší súčasný dom,
2015, National Eisteddfod of Wales
– víťaz súťaže, pamätná doska za architektúru,
2015 RIBA Awards
– postup do užšieho výberu.
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Hall + Bednarczyk Architects

Komentáre