Partneri sekcie:

V mystickom prostredí stoja toalety, ktoré nekonkurujú prírode

Neľahká úloha zasadiť do mystického prostredia takú obyčajnú stavbu ako sú toalety pre návštevníkov pripadla ateliérom Scale Atelier a Lab D+H.

Národný park Kunyu v juhovýchodnej Číne je známy nielen vďaka úchvatným horským scenériám. Na jeho úpätí vznikla v 12. storočí taoistická škola Quanzhen, takže sa na dlhé storočia stal významným centrom vzdelanosti v ríši. Najvýznamnejším lákadlom bol, a stále je, chrám Šaolin a jeho svetovo známa škola bojového umenia kung-fu.

Neľahká úloha zasadiť do mystického prostredia takú obyčajnú stavbu ako sú toalety pre návštevníkov pripadla ateliérom Scale Atelier a Lab D+H.

„Na začiatku nám klient, správa národného parku, dokonca ani nepovedali presné miesto, kde mala byť stavba umiestnená. Čakali na náš dizajn. Nakoniec sme prišli s modulárnym dizajnom, ktorý môže v budúcnosti byť umiestnený kdekoľvek v rámci parku a škálovateľný podľa potrieb,“ hovorí vedúci architekt projektu Huicheng Zhong z ateliéru Lab D+H.

„Modulárny systém je navrhnutý tak, aby bol schopný prispôsobiť sa kopcovitému terénu. Vďaka tejto schopnosti bol nakoniec ako miesto realizácie vybratý terasovitý svah pod existujúcou alpínskou botanickou záhradou.“

Miesto na oddych

„V angličtine sa toaletám hovorí restroom, teda miestnosť (room) na oddych (rest),“ pokračuje architekt Zhong, „Preto sme sa snažili vytvoriť pokojný, až meditatívny priestor v dialógu s prírodou.“

Jednotlivé moduly vychádzajú z výseku kocky s dĺžkou hrany 3 metre so skosenou strechou. Usporiadaním modulov v teréne vytvorili architekti vnútorné chránené nádvorie. Nádvorie je obklopené zastrešeným koridorom, ktorý spája dve časti stavby – oddychovú plošinu (rest) a samotné toalety (restroom). Oddychová plošina slúži ako priestor na zhromažďovanie skupiniek.

Pri čakaní sa návštevníci môžu kochať výhľadom na okolité hory. Toalety sú rozdelené na tri zóny: pre mužov, ženy a rodiny – s prebaľovacím pultom. Na umývanie rúk slúžia aj exteriérové umývadlá v átriu. Voda z nich sa filtruje cez štrk a piesok a vypúšťa priamo naspäť do zeme.

Moduly vznikli ako prefabrikáty, na mieste sa len osadili.
Moduly vznikli ako prefabrikáty, na mieste sa len osadili. | Zdroj: XI TANG, CONGGANG YU

Drevo a kov

Hlavnú konštrukciu modulov tvorí oceľová kostra a drevená fasáda, tvorená buď pravouhlými hranolmi, alebo menšími vetvičkami, ponechanými v prírodnom stave aj s kôrou. V moduloch, v ktorých sú umiestnené toalety, je pod vrstvou vetvičiek v cortenovom ráme pridaná ešte vrstva pieskovaného skla.

Tým sa zachováva súkromie a rozohráva sa zaujímavá hra tieňov a svetla. Hrebeň striech vedie diagonálne cez každý modul, čo celkovej stavbe dodáva dynamický vzhľad a odkazuje na hrebene pohoria Kunyu.

Vďaka „vetvičkovej“ fasáde si bunky zachovávajú súkromie.
Vďaka „vetvičkovej“ fasáde si bunky zachovávajú súkromie. | Zdroj: XI TANG, CONGGANG YU

S minimálnym negatívnym vplyvom na prostredie

„Modulárny systém nášho návrhu sa tak osvedčil, že správa národného parku sa rozhodla použiť ho na dvoch ďalších lokalitách,“ hodnotí architekt Zhong.

„Od výberu pozemku, voľby materiálov až po stratégiu dizajnu bolo naším cieľom vytvoriť objekt s minimálnymi vedľajšími účinkami na životné prostredie. V akejkoľvek ďalšej lokalite sa budeme vedieť prispôsobiť terénu bez toho, aby sme konkurovali okolitej prírode. Tá musí zostať v centre pozornosti,“ dodáva.

Axonometria skladby.
Axonometria skladby. | Zdroj: ATELIER SCALE, LAB D+H

TOALETY V NÁRODNOM PARKU

Miesto: Národný park Kunyu, Čína
Realizácia: 2017
Architekt: Huicheng Zhong
Tvorivý tím: Young Joon Choi, Zongjie Liang, Jin Huang, Hao Lan, Feimin Song
Klient: Kunyu Mountain National Park Management Committee
Zastavaná plocha: 250 m2

Karolína Balášková

Článok bol publikovaný v časopise ASB 01-02/2021.