Zdieľané kancelárie The Coven: Interiér pripomína múzeum moderného umenia, kde si môžete vyložiť nohy

Coworking The Coven
Zdroj: Corey Gaffer Photography, Studio BV

V americkom meste St. Paul v štáte Minnesota dokončilo Studio BV v januári 2020 projekt pracovných priestorov pod názvom The Coven, ktorý je určený výlučne pre ženy, nebinárnych a transrodových ľudí. Potreba vzniku takto špeciálne vyhraneného typu coworkingu vzišla priamo z praxe.

Forma coworkingu, čiže zdieľaných kancelárií pre ľudí z rôznych odvetví, nie je ani na Slovensku žiadnou novinkou. la priamo z praxe. The Coven založili v roku 2017 Alex West Steinman, Erinn Farrell, Liz Giel a Bethany Iverson. Ženy pracovali v reklamnom priemysle a počas akcií si všimli nedostatočnú rozmanitosť pohlaví, veku a rás.

Fotogaléria:

Rozhodli sa to zmeniť a prostredníctvom rôznych iniciatív pracovali na vytvorení väčšej rasovej a rodovej rovnosti. Ich ďalším krokom bolo otvorenie coworkingu so špecificky zameraným dizajnom, kde by sa ich klienti cítili fyzicky i psychicky bezpečne.

Viktoriánska budova

Pred dizajnovým zásahom do interiéru sa museli architekti popasovať aj s čiastočnou renováciou. Projekt coworkingu zaberá časť prízemia a podzemného poschodia v objekte z polovice 19. storočia v centre mesta. Cieľom návrhu bolo premeniť tmavý, viktoriánsky priestor na teplý a presvetlený interiér.

„Staršie budovy ponúkajú rôzne druhy zaujímavých stavebných výziev a nie sú tou najlacnejšou možnosťou. Na vytváraní novej budúcnosti a nových príležitostí v priestoroch, ktoré už existovali, je však niečo skutočne silné,“ vysvetľuje Erinn Farrell výber adresy.

Coworking The Coven
Coworking The Coven | Zdroj: Corey Gaffer Photography, Studio BV

Časť budovy, ktorá majiteľky najviac zaujala, bola roky prázdna. Pravdepodobnými dôvodmi boli šero, ale aj nevyužiteľnosť. Jediným zdrojom prirodzeného svetla pre podzemné podlažie je totiž úzky svetlík na úrovni ulice na jednom konci. Architekti sa preto rozhodli prepojiť podzemie s prízemím, čím vytvorili rozľahlý a otvorený priestor, zaplavený slnečným svetlom, prenikajúcim z veľkých okien vrchného podlažia.

Žiarivý interiér na prízemí

Po dizajnovej stránke sa architekti snažili skĺbiť pôvodné historické detaily s novými, jedinečnými prvkami. Rímsové lišty a oblúkové prechody dopĺňajú výrazné farby, nové materiály a umenie od miestnych remeselníkov  a umelcov.

Hneď za vstupom je v kúte situovaný recepčný pult, pokrytý tmavomodrým zamatom. Miesto prvého kontaktu je zvýraznené aj dvomi oblúkovými nikami v stenách. Celé prízemie je navrhnuté pod heslom „vidieť a byť videný“ ako veľká kaviareň, určená pre spoluprácu a špeciálne udalosti.

„Chceme zabezpečiť, aby sa každý, kto prejde dverami cítil oslavovaný a uznávaný bez ohľadu na svoj vek, prežívanú skúsenosť, kultúrne pozadie alebo rodovú identitu,“ objasňuje Erinn Farrell. Súčasťou podlažia je aj malý sklad, kuchyňa a súkromný salónik.

Coworking The Coven
Coworking The Coven | Zdroj: Corey Gaffer Photography, Studio BV

Biele steny a stropy sú v kontraste s ružovou linoleovou podlahou, ktorá určovala zvyšok dizajnu. Priestor vypĺňa sedací a stolový nábytok rôznych farieb a štýlov. Steny sú zdobené nástennými maľbami, obrazmi, tapisériami, grafikami a ďalšími umeleckými predmetmi od ženských a nebinárnych tvorcov. Všetko navrhnuté špeciálne pre tento projekt.

Heslom coworkingu The Coven je „Do the most good,“ teda „Rob čo najviac dobra.“ Tento výrok sa nachádza aj priamo v kaviarni na keramickej mozaike v jednom z oblúkových výklenkov.

Coworking The Coven
Coworking The Coven | Zdroj: Corey Gaffer Photography, Studio BV

Vápencové steny v podzemí

Podzemie je celkovo striedmejšie. Je určené pre sústredenú prácu jednotlivcov, ale aj skupín. Ústredným bodom dizajnu sú vápencové steny, niekde len renovované, inde premaľované bielou farbou. Takisto tehlové stropy s valenou klenbou ostali v odhalenom stave.

Architekti sem umiestnili konferenčné miestnosti, malé kancelárie či knižnicu. Mysleli aj na súkromné telefónne „búdky“, pomenované po ženských postavách z histórie. Nájomcovia tu nájdu aj priestor vyhradený pre starostlivosť o deti, dojčiace matky alebo na každodennú modlitbu či meditáciu. Sprcha s „beauty barom“ je plne zariadená produktmi na vlasy či telo.

Coworking The Coven
Coworking The Coven | Zdroj: Corey Gaffer Photography, Studio BV

Majiteľky mysleli aj na lokalitu: „Dostupnosť bola pre nás skutočne dôležitá, pretože sme potrebovali byť blízko verejnej dopravy pre tých, ktorí možno nemajú auto,“ vysvetľuje Erinn Farrell.

„The Coven slúži špecifickej, cielenej klientele a preto je jeho dizajn mimoriadne expresívny. Tento priestor robí to najlepšie čo môže, aby prezentoval étos a vytvoril miesto pre nápady, komunitu a ženy,“ vyjadrila sa zakladateľka a generálna riaditeľka architektonickej kancelárie Studio BV, Betsy Vohs.

Coworking The Coven

Autor: Studio BV
Lokalita: štvrť Cathedrall Hill, mesto St. Paul, Minnesota, USA
Klient: The Coven
Realizácia: 2020
Rozloha: 836 m2
Fotografie: Corey Gaffer Photography, Studio BV

KategórieArchitektúra, Kancelárie