Prízemie mestského bytu má svoje výhody

Príslovie hovorí, že tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. V prípade ateliéru what architects platí, že tak dlho robili kvalitnú architektúru, až si to všimla medzinárodná porota a získali cenu CE∙ZA∙AR 2018 v kategórii „interiér“. Projekt, ktorý toto ocenenie získal, je rekonštrukcia prízemného bytu v Bratislave.

Paralela s príslovím sa hodí, pretože tvorcovia Tomáš Kristek, Ondrej Kurek a v tomto prípade aj Laura Pastoreková robia svoju prácu veľmi dobre, sústavne a bez „výkyvov“. Dalo by sa povedať, že bolo len otázkou času, kedy sa im podarí takéto uznanie dosiahnuť.

V ich projektoch, predovšetkým v tých, ktoré riešia interiéry súkromných bytov, je možné vidieť mnoho motívov a čŕt, ktoré sa opakujú naprieč celým ich portfóliom.

Prízemný byt 7

Jednotlivé priestory plynú voľne, často od seba nie sú oddelené priečkou. What architects radi používajú iné riešenia ako stenu a s obľubou do pôvodných dispozícií alebo dispozícií po vybúraní niektorých konštrukcií vkladajú vstavaný nábytok. Ten potom definuje jednotlivé miestnosti a zároveň si uchováva svoju pôvodnú funkciu – ukladanie oblečenia, kníh a iných predmetov.

Bielu vo forme natretej hrubej tehlovej steny alebo klasickej omietky radi kombinujú s veľkoplošnými drevenými dekormi na nábytku alebo obložení. Neraz siahnu po preglejke, vo väčšine ich dispozícií nájdeme kvalitné stoličky TON. Mohlo by sa zdať, že tento prístup začne byť po čase nudný, žiadna z ich realizácií ale nestráca osobitosť a vtip.

Byt na prízemí malého rezidenčného objektu z 50. rokov ponúkal pomerne veľkorysé priestory, architekti preto nepristúpili k razantnej premene, svoj návrh sami označujú ako „facelift“. Pôvodne uzavretá vstupná hala sa prepojila s kuchyňou aj s obývacou izbou a vznikol jeden plynúci priestor.

Prízemný byt 5

Druhým motívom, ktorý jednotlivé časti navzájom otvára, je použitie prevýšených dverí s nadsvetlíkom a zaskleným krídlom. Vtip v podobe vnútorného okna do jednej zo spální je potom efektným a zábavným motívom.

Menšie množstvo svetla v prízemnom byte sa vyriešilo znížením parapetov a zväčšením okenných otvorov. Na to nadviazal návrh vonkajších terás prístupných z obývacej izby, spálne a kuchyne. Architektom sa tak podľa ich vlastných slov podarilo „vytvoriť atmosféru rodinného domu uprostred bytu“.

Prízemný byt 2

Základnú bielu farbu stien a stropu dopĺňajú kvalitné parkety, ktoré sú použité na celej ploche bytu okrem kuchyne a kúpeľne s toaletou. Vstavaný nábytok je väčšinou navrhnutý z preglejky, niektoré solitéry sú biele. Priestor dopĺňajú rôzne akcenty sivej.

Byt v Bratislave neukazuje iba um ateliéru what architects, rovnako tak je aj dôkazom, že staršie domy, ktorých je okolo nás veľa, v sebe skrývajú rôzny potenciál a môžu ponúknuť maximálne kvalitné a súčasné bývanie. Stačí ich nepodceňovať a objavovať ich silné stránky. Moderné bývanie 21. storočia nemusí znamenať byt v novostavbe!

Prízemný byt 3

Text: Tomáš Čech – Architektonická platforma Polychrome
Foto: what architects

Komentáre