asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Dva domy na jednej parcele

04.12.2017

Dva podobné domy s dvoma rôznymi prístupmi zdieľajú spoločný pozemok susediaci s lesom a krásnym výhľadom na Bratislavu.

Domy na Brusnicovej vyrástli koordinovane. Za ich návrhom stoja architekti zo štúdia Compass. Obe stavby majú podobný základný pôdorys a dispozičnú logiku, no predsa sú úplne iné. Ich finálnu podobu formovali individuálne priority majiteľov.

Najpríznačnejším znakom, ktorý odlišuje dom A od svojho suseda, je obklad z vláknocementových fasádnych dosiek EQUITONE v rôznych formátoch.

Podobné a predsa iné

Architekti boli od začiatku postavení pred výzvu postaviť na pozemku s veľkosťou 660 m2 dva samostatné rodinné domy so záhradami. Pozemok preto rozdelili na dve identické časti, na ktorých vyrástli hmotovo podobné objekty. Fasáda oboch domov je totožná s uličnou čiarou. Absentuje plot i predzáhradka. To spolu s takmer identickou zastavanou plochou (okolo 60 m2) umožnilo zväčšiť priestor pre záhradu, do ktorej sa cez presklenú stenu otvára spoločenská zóna rodinných domov.


Obálka s charakterom

Obálka domov naznačuje rozdielne preferencie svojich obyvateľov. Na prvý pohľad odlišné uličné fasády zjednocuje podobne rozohraná geometria okien rôznych veľkostí.
Jemne štruktúrovaný biely obklad z vláknocementových dosiek EQUITONE [tectiva] kontrastuje s okolím a dodáva stavbe strohý vzhľad. Korešponduje tak s minimalistickým konceptom domu, ktorý získal nomináciu na Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2016.

Architekt Matej Grébert zo štúdia Compass architekti vysvetľuje, prečo sa rozhodol práve pre fasádne dosky EQUITONE: „Oslovil nás atraktívny vzhľad a vlastnosti materiálu. Ide o moderný a nadčasový materiál. Páčia sa nám farebné možnosti a jednoduchý systém upevnenia. Pri výbere zavážil aj fakt, že je bezúdržbový."

Riešenie interiéru

Trojpodlažný objekt je situovaný o 1,2 m vyššie v porovnaní so susediacim domom. Architekti preto nadvihli prízemie s dennou zónou o čosi vyššie nad terén. Do zapusteného podlažia sa im tak podarilo dostať dnu denné svetlo. Umiestnili sem dvojgaráž a hosťovskú izbu.

Na prízemí sa nachádza vstup a veľkorysý obytný priestor s kuchyňou, odkiaľ sa priamo vchádza na terasu so záhradou. Obytnému priestoru dominuje, okrem presklenej steny, ktorá prepája interiér so záhradou, aj centrálne schodisko s vnútorným krbom. Obytný priestor nemá žiadne priečky. Pôsobí tak opticky vyšší, a to aj pri štandardnej výške stropu. Súkromná zóna majiteľov sa nachádza na prvom podlaží, nad ktorým je situovaná terasa s veľkolepým výhľadom na Bratislavu.

Zaujímavý projekt z dielne štúdia Compass upútal aj redakčnú radu časopisu A+D, ktorá ho zaradila do aktuálneho čísla. Magazín si môžete pozrieť tu.

www.equitone.sk

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP