Nenápadná prístavba neobrala starý dom o genia loci, práve naopak

image 93005 25 v1

Ako vytvoriť zo starého domu so štvorcovým pôdorysom, ktorý nepostačoval modernej rodine, pohodlné bývanie? Ak je dostatok priestoru, a teda možnosť dom rozšíriť v rámci prízemia, dá sa hovoriť o ideálnom riešení. Nakoniec, veľa priestoru netreba. Ukázala to i rekonštrukcia a prístavba v prípade bratislavského rodinného domu – pôvodný starý dom sa premenil na príjemný domov.

V historickom prostredí hlavného mesta
Premenu starého domu navrhli architekti zo štúdia Vallo Sadovsky Architects – Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Peter Janeček. Prostredie, v ktorom sa nachádza pôvodný dom, dýcha históriou, bohatou minulosťou starej Bratislavy. Dom s bielou omietkou má síce neobytné podkrovie, dnes je však k nemu už pristavený pavilón obalený do agátového dreva.

S prvkami minulosti
Napriek rekonštrukcii a prístavbe celý interiér stále dýcha minulosťou – nájdete v ňom prvky pripomínajúce históriu a pôvodný dom nesie stále svoju neopakovateľnú charizmu, ako aj nános spomienok. Žili tu totiž starí rodičia dnešného majiteľa. Zaujímavými modernými prvkami sú betónový strop prístavby a tehlová stena pôvodného domu natretá na bielo. Dramaticky na tomto mieste pôsobí aj výrazný obraz. V pôvodnom dome zostala stará dubová podlaha, repasovali krídla dverí a osadili ich do nových bielych zárubní, zachovaný starý nábytok bol doplnený moderným, najmä vstavaným. V prístavbe je liata podlaha.

Zmena a doplnenie dispozície
Hlavnou zmenou po pristavaní novej časti bola, samozrejme, úprava dispozičného riešenia. Miestnosti bývalej kuchyne a obývacej izby sú dnes spojené do jednej haly, ktorá má pokračovanie v prístavbe. Jej súčasťou je aj jedáleň nachádzajúca sa medzi obývacou izbou a kuchyňou. Z bývalej izby slúžiacej v starom dome ako pracovňa je dnes priestranná kúpeľňa, ktorá vďaka zaskleniu ponúka priamy vizuálny kontakt so záhradou. Dispozíciu starého domu dopĺňa ešte detská izba, ktorá bola pôvodne spálňou.

Aké to je v novej časti?
Jednoduchá murovaná prístavba domu s priznaným železobetónovým stropom a pôdorysom v tvare obráteného písmena L zahŕňa kuchyňu (všimnite si zaujímavo riešenú dlhú kuchynskú linku), ktorá je súčasťou už spomínanej spojenej spoločenskej časti zo starého domu. Nadväzuje na ňu menšia pracovňa s kútikom na hranie detí a bezrámovým zasklením.

Zo základnej hmoty smerom do záhrady vyčnieva príjemná rodičovská spálňa. Vystúpením do súkromia pozemku zároveň vytvára átrium, do ktorého je priamy vstup z kuchyne. Zo všetkých miestností novej časti orientovaných do záhrady je výhľad na prírodu vďaka veľkým zaskleným plochám, zo spálne je možné vyjsť priamo do záhrady.

Záhrada zostala nedotknutá
Pôvodná záhrada zostala nedotknutá a vytvára súkromie v exteriéri. Odrastené stromy chránia pred zrakmi susedov a izolujú domácich do vlastného veľmi príjemného mikrosveta. Prístavba stojí na mieste niekdajšieho hospodárskeho traktu a je rovnako dlhá, ako bol on. Zeleň rastie aj na fasáde – zadná fasáda domu postupne obrastá popínavým viničom.

Rekonštrukcia a prístavba rodinného domu v kocke
Architektonický ateliér: Vallo Sadovsky Architects
Autori: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Peter Janeček,
Rok vzniku projektu: 2012
Rok realizácie: 2013
Lokalita: Bratislava
Zastavaná plocha: 170 m2
Plocha prístavby: 56,4 m2

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Komentáre