Klasická stodola z moderných materiálov

image 88334 25 v1

Tvar klasickej stodoly je dnes veľmi obľúbený tvar rodinných domov umiestnených v prírode. V súčasnosti sú veľmi časté rekonštrukcie starých, dokonca historických hospodárskych stavieb, ale zároveň vznikajú stále nové budovy v tomto duchu. Jednou z nich je dom z dielne architektonického štúdia ov-a.

S výhľadom na široké okolie

Len ťažko si predstaviť krajšie miesto na relax, ako je pozemok, na ktorom stojí táto moderná stodola. Nahradila pôvodnú chalupu, ktorú nebolo výhodné zrekonštruovať či zachovať.

Nachádza sa medzi lipou a orechom za dedinou nad údolím rieky, kde je široký rozhľad na okolitú krajinu. Ako sme už naznačili, dlhý dom s piliermi vychádza z tradičného tvaroslovia stodôl, ale je vytvorený modernými stavebnými prostriedkami a prvkami.

Kombinácia uzatvorených blokov a otvorených častí

„Priestorový koncept domu je založený na vzťahu uzatvorených súkromných blokov a otvorených častí. Náladou sa stavba približuje pavilónu v otvorenej krajine. Masívne piliere z bridlice sa striedajú s otvorenými priestormi medzi nimi. Konštrukciu strechy tvorí drevený rám v tvare trojuholníka,“ charakterizujú svoje dielo autori projektu Jiří Opočenský a Štěpán Valouch.

NEPREHLIADNITE

Trošku iný bungalov – s prírodou priamo v obývačke

Namiesto televízora projektor

Dvojpodlažná stavba postavená ako víkendový a rekreačný dom poskytuje dokonalý komfort. Veľké okná sú nielen estetické, ale prinášajú do interiéru aj množstvo denného svetla a zároveň umožňujú priamy kontakt s krásnou okolitou prírodou. Na prízemí sa nachádza veľká obývacia miestnosť prepojená s jedálenským a kuchynským kútom.

Dominantou tohto spoločenského priestoru je veľký stôl, nechýba kozub na drevo a dve pohovky. Nezvyčajným riešením je umiestnenie zaveseného projektora namiesto televízora, ktorý je ukrytý v skrini. V strope sú osadené dva stereo reproduktory. Zadná časť domu skrýva domáce wellness v podobe priestrannej sauny s vaňou a sprchou.

NEPREHLIADNITE

Drevostavba v alpskom štýle v českých horách

Nočná časť v podkroví

Druhé podlažie domu, teda podkrovie, má rovnakú úžitkovú plochu ako prvé, ale úplne iné určenie. Využitie tejto plochy do istej miery obmedzuje sedlová strecha, je tu však všetko potrebné – dve pohodlné spálne a kúpeľňa. Z jednej zo spální sa dá vyjsť na veľký balkón. Dom pôsobí veľmi esteticky a harmonicky nielen zásluhou použitých materiálov, ale aj vďaka výberu farieb.

Dom pri Železnom Brode v kocke

Autori: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér: ov-a
Spolupracovníci: David Balajka
Lokalita: Železný Brod, Česká republika
Dátum projektu: 2013
Dátum realizácie: 2016
Úžitková plocha: 140 m2
Zastavaná plocha: 140 m2
Plocha pozemku: 785 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: © Tomáš Souček