Vidiecka stodola dostala druhý dych

image 74609 25 v1

Tradičná stodola v slovinskej dedinke Bohinjska Bistrica sa stala terčom architektonického štúdia OFIS, ktorého architekti zmenili interiér na priestranné obydlie. Zatiaľ čo vonkajší tmavý plášť stodoly ostal nedotknutý, vnútorné priestory boli kontrastne obalené do svetlého smrekového dreva. Rekonštrukciu realizovali s ohľadom na zachovanie pôvodnej architektúry. Stodola tak naďalej zapadá do okolitej dedinskej zástavby.


Prístup do domu je vyriešený rampou a terasou, ktorá vedie do domu. Tie ostali aj po rekonštrukcii nedotknuté.

Prízemie stodoly bolo využívané ako stajňa dobytka a podkrovie slúžilo na úschovu sena a farmárskeho náradia.


Vďaka zasklenému vstupu je interiér veľmi dobre presvetlený, čomu napomáha aj viacero okien.

Vo vstupnej časti domu je priestor výškovo rozdelený, pričom v hornej časti sa nachádza spálňa pre návštevy.

Použitie svetlého smrekového dreva opticky rozširuje vnútorný priestor, ktorý vďaka vysokým stropom už aj tak pôsobí rozmerne.

Prízemie je riešené ako priestranná viacúčelová miestnosť, ktorá plní funkciu obývacej izby, jedálne a spálne zároveň.

Doplnkové miestnosti (kúpeľňa, kuchyňa, šatník, sauna) sú oddelené od hlavného priestoru stenou z vertikálne uložených dosiek.

Všetky interiérové obklady, podlahy a nábytok boli vyhotovené zo smreku z okolitých zdrojov.

Zdroj: Inhabitat

Text: Peter Rypák

Foto: OFIS

KategórieDrevostavbyZnačky