Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Tvar drevodomu vychádza zo stodoly

image 78128 25 v2

Projekt „domu T“ sa realizoval pre manželov a ich dve malé deti, ktorí bývali v panelákovom byte a túžili po väčšom priestore a súkromí vo forme rodinného domu.

Rodinný dom sa nachádza v meste Stará Ľubovňa v severovýchodnej časti Slovenska. Je zasadený do prostredia, ktoré je charakterizované zmiešanou zástavbou prevažne z druhej polovice minulého storočia. V susedstve sa nachádzajú rodinné domy, ktoré tu vznikali od 60-tych rokov, sídlisko panelových domov z 80-tych rokov, základná škola z konca milénia a pokračujúca výstavba bytových domov.

Dom je postavený v záhrade staršieho rodinného domu, kde jeden z klientov strávil svoju mladosť.

Dom je postavený v záhrade staršieho rodinného domu, kde jeden z klientov strávil svoju mladosť. Osobný vzťah k pozemku uľahčil klientom stotožniť sa s prostredím. Výberom tohto miesta klienti taktiež ušetrili peniaze na výstavbu domu. Charakteristickým znakom záhrady sú tri staré brezy, ktoré vysadili rodičia klientov a zostali ako ich spomienka. Popri tom tvoria optickú bariéru od ulice a ponúkajú tak viac intimity v záhrade.

Terasa je kontinuálnym pokračovaním vnútornej podlahy do záhrady. Jej prirodzené tienenie je zabezpečené starou hruškou.

Hlavným konštrukčným a pohľadovým materiálom je drevo, ktoré je typickým materiálom pre stodoly v tejto časti Slovenska. Stodoly sú stále súčasťou viacerých okolitých záhrad a dvorov. Napriek modernému vzhľadu sa tak dom jednoducho začlenil do existujúcej štruktúry.

Exteriér domu je obložený surovým neošetreným smrekovcovým drevom, ktoré časom zosivie.

Figuratívna forma stodoly a domu je natiahnutá pozdĺž severného okraja pozemku, a pre zvýšenie pasívnych solárnych ziskov zalomená v strede. Zasklená fasáda pozdĺž južnej časti domu, ponúka maximálne spojenie so záhradou a tvorí minimálnu bariéru medzi interiérom a exteriérom. Jedným zo zachovaných ovocných stromov v záhrade je stará hruška, ktorá popri úrode, slúži ako prirodzené tienenie terasy. Terasa je kontinuálnym pokračovaním vnútornej podlahy do záhrady.

Výnimočný komfort v interiéri je dosiahnutý použitím výhradne masívnych drevených konštrukcií, povrchov a doplnkov zo smrekového dreva, ktoré je tradičným lokálnym materiálom.

Ľahkú drevenú obvodovú konštrukciu dopĺňajú a stužujú centrálne umiestnené nosné betónové steny a oceľové stĺpiky, ktoré sú súčasťou fasády. Exteriér domu je obložený surovým neošetreným smrekovcovým drevom, ktoré časom zosivie. Koncept využitia surových materiálov je použitý aj na doplnkových budovách v záhrade a rovnako je priznaný materiál nosných stien z betónových tvárnic v interiéri.

Zasklená fasáda pozdĺž južnej časti domu, ponúka maximálne spojenie so záhradou a tvorí minimálnu bariéru medzi interiérom a exteriérom.

Výnimočný komfort v interiéri je dosiahnutý použitím výhradne masívnych drevených konštrukcií, povrchov a doplnkov zo smrekového dreva, ktoré je tradičným lokálnym materiálom. Smrek je použitý na priznaných konštrukciách, podlahe, rámoch okien a dverí, ako aj ich výplní, kuchynskej linke a 14 m dlhej vstavanej skrini, ktorá sa z centrálneho priestoru tiahne do rodičovskej izby. Surové betónové nosné steny sú príjemným kontrastom s použitých drevom.

Obidve izby sú presvetlené strešnými oknami a tiež majú otvor do centrálneho priestoru domu.

Kuchyňa, sedenie obývacej časti a jedálensky stôl sa nachádzajú vo veľkorysom, centrálne umiestnenom priestore, ktorý je spoločenským jadrom domu. Kachľová pec v obývacej časti vytvára tepelnú pohodu a atmosféru nielen v tomto priestore, ale je pomocou rekuperácie rozvádzané do celého domu a pomáha vykurovať všetky priestory.

Steny z betónových tvárnic vytvárajú svojím zoskupením dva betónové bloky, nazývané „kocky“, a koncepčne tvoria hlavnú konštrukčnú oporu domu. Tieto kocky sú naplnené rôznymi funkciami a nachádzajú sa tu kúpeľne, technické miestnosti a sklad, časti kuchyne, knižnica, komín a mlynárske schody. Kocky sú oddelené od obvodových konštrukcií, čo opticky zväčšuje priestor, a tiež ponúka voľnosť vo vnútornej organizácii.

Dva doplnkové priestory pod strechou ponúkajú útek od extrovertných priestorov v spodnej časti domu do súkromia.

Dva doplnkové priestory pod strechou ponúkajú útek od extrovertných priestorov v spodnej časti domu do súkromia. Detská izba je tak rozšírená o priestor na hranie, ktorý ponúka maximálnu slobodu v definovaní hier. Izba bližšie k rodičovskej sa využíva ako relaxačný priestor, alternatívna pracovňa a hosťovská izba zároveň. Obidve izby sú presvetlené strešnými oknami a tiež majú otvor do centrálneho priestoru domu. Strešné okno v detskej izbe je orientované smerom na historickú ikonu mesta, Hrad Ľubovňa a ponúka tak jeden z najvyhľadávanejších výhľadov v meste.

Energetická efektivita a udržateľnosť hrali dôležitú úlohu vo vývoji návrhu. Obvodové steny s hrúbkou 45 cm s tepelnou izoláciou, ponúkajú dostatočnú ochranu proti chladu v zime. Klimatické podmienky pre túto časť Slovenska, sú charakterizované extrémnymi rozdielmi v teplotách. V lete tak môže teplota vystúpiť aj nad 30 °C a v zime klesnúť až pod –30 °C.

Kuchyňa, sedenie obývacej časti a jedálensky stôl sa nachádzajú vo veľkorysom, centrálne umiestnenom priestore, ktorý je spoločenským jadrom domu.

Veľkorysý, južne orientovaný otvor pomáha prirodzenému prehrievaniu priestoru, a tak je energetická potreba na vykurovanie v zime minimalizovaná. Steny z betónových tvárnic, popri nosnej funkcii, slúžia ako akumulačné bloky na uskladnenie tepelných ziskov zo slnečného žiarenia. Drevená prevetrávaná fasáda, dvojitá prevetrávaná strecha, existujúce stromy a doplnkové tienenie pomáhajú proti prehrievaniu domu v lete. V prípade extrémne horúcich dní je možné dom vyvetrať cez strešné okná.

Miesto realizácie: Stará Ľubovňa, Slovensko
Rok: 2015
Architekti: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bányayová
Konzultanti: Michal Grec, Martin Boledovič, Marián Piterka, Roman Horník, Rastislav Tokarčík, Beata Hriňáková
Staviteľ: Martin Ščasný

TEXT: Ing. arch. Martin Boleš
FOTO: Erika Bányayová, Martin Boleš