Odvážna rekonštrukcia zachovala z historického domu len steny a strechu

Dom BSP20 v Barcelone.
Zdroj: José Hevia

Úzky, trojposchodový dom z 19. storočia v historickej štvrti El Born v centre Barcelony. Že to znie ako vysnívané bývanie? Podobnou nehnuteľnosťou by rozhodne pohrdol málokto. S vekom budovy však úmerne pribúdajú aj náklady na jej údržbu.

Dom BSP20, čo je skratka jeho presnej adresy Basses de Sand Pere 20, bol v zlom až havarijnom stave a nutne potreboval obnoviť Na rekonštrukciu s rozpočtom 300 000 € sa podujalo štúdio Rául Sánchez Architects. Výsledkom strastiplnej, takmer desaťročnej práce, je netypicky riešený priestor, určený nakrátkodobé bývanie.

Od ruiny k  demolácii

Prvý kontakt architektov s domom prebehol v roku 2013. „Nehnuteľnosť bola v ruinách, s veľmi poškodenými podlahovými doskami a slabými schodiskami, ktorých časti boli zdemolované,“ spomína štúdio. Počas nasledujúcich siedmych rokov stavba naďalej chátrala, istú dobu dokonca slúžila aj ako squat.

S rekonštrukciou sa nakoniec začalo v auguste 2020. Interiér sa nachádzal v stave, ktorý absolútne nevyhovoval vtedajším predpisom. Pre architektov bolo jediným riešením zbúrať zostávajúce vnútorné stavebné prvky. Z domu tak zostali len obvodové steny, strecha a prázdny priestor v hranole vysokom cez 15 metrov.

Dom BSP20 v Barcelone.
BSP2Dom BSP20 v Barcelone.0 02 | Zdroj: José Hevia

Pomalá rekonštrukcia

Tvorivý proces renovácie interiéru prebiehal pomaly a zložito. Múry v interiéri, obité až na tehlu, odhalili stopy po konštrukciách a materiáloch, ktoré sa tu v minulosti nachádzali. Oblúky, schody, preklady či trámy ale aj zvyšky malty, zariadenia interiéru alebo obkladov. Steny architektov zaujali, nazvali ich „múzeom histórie budovy“ a ponechali v pôvodnom stave.

Vnútorný priestor domu je rozdelený na tri poschodia. Podlahy sú nesené novými trámami, vloženými len medzi deliacimi múrmi, čím nezasahujú do historických fasád domu.

Od uličnej steny je každé podlažie oddelené medzerou, vyplnenou sklenenou tabuľou rovnakých rozmerov. Toto riešenie presvetľuje celý interiér a vytvára úzke priehľady na každé poschodie.

Pri zadnej stene je vložené voľne stojace, točité schodisko. Vizuálne, ale aj funkčne zjednocuje dizajn,  prepája všetky podlažia a zvýrazňuje prekvapivú výšku stavby. Ústi na sprístupnenej plochej streche, využívanej ako oddychová zóna.

Dom BSP20 v Barcelone.
Dom BSP20 v Barcelone. | Zdroj: José Hevia

Variabilné využitie miestností

Vzhľadom na malú rozlohu domu vytvorili architekti na každom podlaží len jednu miestnosť, ktorej využitie je možné, s výnimkou kuchyne a kúpeľne, čiastočne obmieňať.

Hneď po vstupe sa ocitnete v kuchyni, spojenej s plánovanou jedálňou. Kuchynská linka z matnej mosadze s bielou mramorovou doskou zaberá celú jednu stenu. Na prvý pohľad netypický odtieň však ladí s trojfarebnou dlažbou s typickým miestnym vzorom mozaiky.

Dom BSP20 v Barcelone.
Dom BSP20 v Barcelone. | Zdroj: José Hevia

Na prvom poschodí sa nachádza obývacia izba, na treťom spálňa. Obe miestnosti sú bez vstavaného zariadenia či iných obmedzení, čo uľahčuje ich variabilné užívanie.

Druhé poschodie zaberá kúpeľňa so sprchou a vstavaným nábytkom krémovej farby, kde je ukrytý šatník. Súkromie je posilnené zasúvacími dverami.

Cez celú výšku domu prebieha sedem nerezových valcov. V šiestich z nich sú schované elektrické, ventilačné, vodovodné, odsávacie, sanitárne, klimatizačné a telekomunikačné rozvody. Pre budúce potreby je siedmy ponechaný prázdny.

Dom BSP20 v Barcelone.
Dom BSP20 v Barcelone. | Zdroj: José Hevia

Fasáda domu

Obnova hlavnej, uličnej fasády sa riadila pokynmi miestneho oddelenia na ochranu pamiatok. Jediným povoleným zásahom bol hlavný vstup. Architekti prebrali vzor podlahy z prízemia. Motív trojrozmerných kosoštvorcov zložili z troch odtieňov sivej farby hliníka.

Rekonštrukcia Domu BSP20 bola pre architektov, napriek počiatočným problémom, určite výzvou. Výsledkom je však originálne riešený, variabilný priestor a nerušivý kontrast medzi novými zariadením a surovými detailmi stavby ako v interiéri, tak aj v exteriéri.

Fotogaléria:

 

Dom BSP20

Autor: Raúl Sánchez Architects
Lokalita: štvrť El Born, mesto Barcelona, Španielsko
Klient: súkromný
Projekt: 2013 – 2019
Realizácia: 8/2020 – 1/2022
Rozloha: 105 m2
Rozpočet: menej 300 000 €
Fotografie: José Hevia