Ako zo starých filmov: Stodola oblečená v hrdzi

K VALLEY HSE 5883

Bezdetný pár pracujúci vo filmovom priemysle potreboval priestor, v ktorom by mohol bývať v priebehu natáčania. Na tomto mieste mali pracovne zotrvať dlhší čas, a tak potrebovali strechu nad hlavou. Navyše, tento ich dočasný domov mal vo filme fungovať ako hospodárska budova zo starých čias. Autenticky.

Vždy sem patrila

Atypická stavba stojí v lokalite, ktorú tvorí 20 hektárov poľnohospodárskej pôdy pri rieke Kauaeranga. Údolie sa tiahne od vysokých svahov až po brehy riek. Jeho súčasťou je vysokopoložené miesto – výčnelok, z ktorého máte panoramatický výhľad na poľnohospodársku pôdu a prirodzený porast svahov oproti.

Stodola Valley House

Presne na tomto mieste stojí hrdzavá budova. Dom vyzerá na prvý pohľad ako niečo, čo sem vždy patrilo. Stavba poznačená storočiami, ktorá neruší prírodu, ale je zmienkou o zblížení ľudí s prírodou.

Stodola Valley House 10

Aj pre film, aj na bývanie

Klienti potrebovali stavbu, ktorá sa dá použiť aj vo filme ako prirodzená súčasť prírodnej lokality. Zároveň chceli, aby bola ich krátkodobým príbytkom. Vo filme i v praktickom živote mala byť dôkazom sebestačného života partnerov. Pestujú si vlastné plodiny, chovajú zvieratá a na prežitie nepotrebujú kontakt so stresujúcim svetom.

Mimoriadne dôležité materiály

Aj vzhľadom na profesiu domácich zohrávali veľmi dôležitú rolu materiály. Mali mať patinu veku, byť z miestnych zdrojov, ale zároveň bolo potrebné, aby boli udržateľné, recyklovateľné – aby sa dali opätovne použiť.

Stodola Valley House 24

Architekti na vytvorenie vonkajšieho efektu použili zvlnené zhrdzavené železné plechy z danej lokality a dotvorili ich ďalšími materiálmi z domáceho prostredia. Samotní klienti si počas stavby obstarali časť recyklovaného materiálu a armatúr.

Stodola Valley House 25

Časť stodoly sa vznáša

„Naša odpoveď na tieto požiadavky v prvom rade znamenala sústrediť sa na budovu s malým objemom. Tú sme upravili do jedinečnej geometrickej podoby, ktorá by mohla byť súčasťou prírodného prostredia,“ hovoria autori hrdzavej stodoly.

Špecifikom stavby je jej umiestnenie – časť pláva nad zemou a optimálne umiestnené zasklenie poskytuje neopakovateľné výhľady. Platí to aj opačne. Z niektorých strán z blízkeho okolia vidíte len malý ošarpaný altánok. Interiér však prekvapuje pohodlím, estetikou i plnohodnotnou výbavou.

Stodola Valley House 17

Spálňa s hygienickým zázemím sa nachádza pod strechou a na prízemí sú denné miestnosti prepojené s krytou terasou.

K-Valley House v skratke
Architektonický ateliér: Herbst Architects
Plocha: 178,0 m2
Lokalita: Thames, Nový Zéland
Realizácia: 2015
Sabína Zavarská
Foto: Lance Herbst

Komentáre