Levitujúce kamene, ktoré symbolizujú domov v oddychovom pavilóniku detskej nemocnice

Tvar aj zariadenie rodinnej izby boli navrhnuté tak, aby vzbudili v malých pacientoch úžas a priniesli im potrebné rozptýlenie.
Zdroj: Scagliola Brakkee

Zvonku netradičný a futuristický, zvnútra tradične škandinávsky. Taký je dizajn nového oddychového priestoru pre malých pacientov a ich rodiny v holandskej nemocnici, v ktorej vedia, že aj prostredie má pozitívny vplyv na zotavovanie a liečbu.

Ako obrovské okruhliaky levitujúce v priestore – takto po novom vyzerá oddychový pavilónik v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital v holandskom historickom meste Nijmegen. Tá je súčasťou fakultnej nemocnice Radboudumc, čo je skratka od Radboud University Medical Center. Netradičný projekt dostal pomenovanie „The Pebble“ alebo jazykom domácich „de Kiezel“.

Už na prvý pohľad je jasné, že názvom odkazuje na svoj futuristický tvar, ktorý pripomína veľké riečne kamene. Ich mäkké, oblé tvary navonok aj zvnútra a príjemný interiér stimulujú zmysly všetkých návštevníkov. A to malých aj veľkých.

Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital.
Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital. | Zdroj: Scagliola Brakkee

Cieľom bolo vytvoriť prostredie, v ktorom sa choré deti a ich rodičia môžu na chvíľu premiestniť do pokojného sveta a nájsť v ňom trochu súkromia. Takéto vytrhnutie z reality nemocničnej atmosféry, operácií a vyšetrení im prinesie trochu domáceho pohodlia aj pocit bezpečia.

Dizajn, ktorý bude vplývať na liečbu

Hoci mala byť rodinná izba podľa pôvodného plánu otvorená koncom roka 2020, prvých návštevníkov napokon privítala až v novembri 2021. Výsledný dizajn je podľa obchodnej riaditeľky detskej nemocnice Nienke Plass-Verhagen v súlade s nedávnou prestavbou nemocnice, ktorá sa sústreďuje na integrovanú rodinnú starostlivosť:

„Cieľom redizajnu bolo vytvoriť prostredie, ktoré má pozitívny vplyv na zotavovanie malých pacientov. Táto nová rodinná izba v našej detskej nemocnici vytvára príjemnú atmosféru ako pre deti, tak aj ich rodiny v zdravotníckom zariadení.“

Mať nablízku rodičov alebo súrodencov má totiž pozitívny vplyv na zotavovanie malých pacientov. Potvrdil to i Anouar, otec Yanisa, ktorý si nový priestor hneď obľúbil: „Nášho syna prijali na JIS-ku, a aj keď to môže znieť čudne, táto izba nám pomáha na všetko zabudnúť. Zároveň som len pár krokov od Yanisa.“

Tieto priestory sú otvorené 24 hodín denne a slúžia rodinám ako oddychová časť aj herňa.
Tieto priestory sú otvorené 24 hodín denne a slúžia rodinám ako oddychová časť aj herňa. | Zdroj: Scagliola+Brakkee

Okruhliaky prepojené točitým schodiskom

Hlavný vchod do netradičného oddychového pavilónu pripomína kokón a nachádza sa na druhom poschodí nemocnice hneď vedľa ošetrovní.

A to aj z toho dôvodu, že hoci sú detské izby rozmiestnené na viacerých poschodiach, väčšinu detských postelí by sme našli práve na tom druhom. Samostatný vstup má však aj najväčšia časť s jedálňou a kuchyňou, do ktorej sa vchádza priamo z tretieho poschodia nemocnice.

Tvar aj zariadenie rodinnej izby boli navrhnuté tak, aby vzbudili v malých pacientoch úžas a priniesli im potrebné rozptýlenie. „Pebble“ sa rozprestiera na troch úrovniach, spojených točitým schodiskom. Nájdeme v nich štyri samostatné časti – recepciu a tri salóniky.

Priestory simulujúce domov

Na najnižšej úrovni sa nachádza recepcia s kútikom na dojčenie v zadnej časti. Odtiaľto vedie točité schodisko na prvé poschodie do veľkej obývacej miestnosti s jedálňou a plne vybavenou kuchyňou, z ktorej sa dá prejsť do menšieho salónika.

Nad veľkou obývačkou o úroveň vyššie je na druhom poschodí ešte posledný, menší salónik, ktorý je rovnako prístupný po točitom schodisku. Tieto priestory sú otvorené 24 hodín denne a slúžia rodinám ako oddychová časť aj herňa. Rodičia s deťmi tu nájdu útočisko počas pobytu v nemocnici, ale aj v čase ich ambulantných návštev a rôznych vyšetrení. Môžu sa v nich spoločne hrať, zohriať si jedlo alebo si len tak čítať – presne ako v pohodlí domova.

Kombinácia otvorenosti a súkromia

„Dojem z tohto dizajnu je v dokonalom súlade s témou ‚Divadla prírody‘, ktoré je v nemocnici Amalia Children’s Hospital všadeprítomné. Je to kombinácia otvorenosti a súkromia. Tento priestor vlastne visí medzi dvoma poschodiami ako séria vznášajúcich sa okruhliakov a vyniká zaoblenými tvarmi.

Hladké prechody vytvárajú v interiéri útulné zákutia plné intimity a pokoja,“ popísal projekt architekt Daniel van den Berg zo štúdia EGM architects. Toto konceptuálne štúdio, ktoré malo návrh na starosti, sa venuje digitálnym 3D modelom, BIM architektúre, ale aj environmentálnej psychológii a projektom pre oblasť zdravotníctva, kultúry či maloobchodu.

Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital.
Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital. | Zdroj: Scagliola Brakkee

Oblé tvary, ktoré objímajú

Interiér jednotlivých salónikov definujú kvalitný nábytok v škandinávskom štýle, teplé farby, jemné krivky a textúry. Oblé tvary a biomorfný dizajn bez ostrých hrán sú zároveň zárukou bezpečnosti, keďže sa tu často pohybujú malé deti. Veľké okná zase poskytujú dostatok prirodzeného svetla a zaručujú optické prepojenie s exteriérom. Tento jedinečný priestor by však nevznikol bez pomoci sponzorov.

Hlavným z nich je nadácia Ronald McDonald House Charities, ktorá sa orientuje na pomoc chorým deťom a rodinám a pôsobí v 57 krajinách sveta. Jej príjmy tvoria najmä verejné zbierky do kasičiek v reštauráciách McDonald´s, predaj symbolických ručičiek počas McHappy Day, príspevky darcov či príspevky priamo od spoločnosti.

Rez objektom
Rez objektom |

Z rekonštrukcie ubytovne k interiéru nemocnice

V blízkosti detskej nemocnice v Nijmegene nadácia prevádzkuje ubytovňu s názvom Ronald McDonald House Nijmegen, kde sa rodičia hospitalizovaných detí môžu ubytovať za symbolických 15 eur na noc. Pešia vzdialenosť medzi ňou a nemocnicou je naozaj malá, aby mohli byť v blízkosti detí do pár minút kedykoľvek, keď to bude nutné.

S rekonštrukciou hosťovských izieb a kúpeľní tohto objektu pomáhali architektky Avelien Thoben a Nelleke Minte z holandského štúdia Thoben & Minten. Nakoniec sa spolupráca rozrástla aj o interiér rodinnej izby priamo v pavilóne detskej nemocnice.

Mali v nej vytvoriť miesto, kde by sa rodiny cítili ako doma. Duo Thoben & Minten sa vo svojich návrhoch špecializuje na biomorfný dizajn. Vznikol tak koncept interiéru založený na organických líniách a kvalitných prírodných materiáloch.

Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital.
Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital. | Zdroj: Scagliola+Brakkee

Najkrajšia v Európe

Erny Boots, manažér nadácie Ronald McDonald House Nijmegen, sa o tomto projekte vyjadril ako o najkrajšej miestnosti v celej Európe, ktoré nadácia doteraz pre deti v nemocniciach a ich rodiny otvorila: „Nová rodinná izba je zhmotnením vytúženého sna a nahrádza tri pôvodné jednotky nemocnice, ktoré boli príliš stiesnené. Jej dizajn vyniká aj z diaľky. Návštevníci prichádzajúci hlavným vchodom môžu už zvonku cez sklenenú fasádu vidieť obrovské okrúhle kamene vznášajúce sa v priestore.“

Rodinná izba v detskej nemocnici Amalia Children’s Hospital, Nijmege n, Holandsko

Architekti: EGM architects
Investor: Radboud University, Medical Center
Úžitková plocha: 124 m²
Realizácia: 2018 – 2021

Článok bol uverejnený v časopise ASB 5/2022