Takmer umelecká plaváreň Gary Hall Center

Rakúska obec je neďaleko slovensko-rakúskych hraníc, takže už takmer tretinu jej obyvateľstva tvorí slovenská menšina. A vznikajú tu aj zaujímavé stavby projektované slovenskými architektmi. K najnovším prírastkom patrí plaváreň Gary Hall Center od bratislavského ateliéru RULES architekti.

Plaváreň Gary Hall Center je vo svahovitom teréne pod lesíkom, pričom jednotlivé hmoty stavby toto prevýšenie rešpektujú. Okrem iného tak, že umožňujú vyjsť do exteriéru z obidvoch strán. „Návrh plavárne sa rodil viac rokov, počas ktorých sa menili veľkosť aj funkcie,“ hovorí Ing. arch. Rudolf Lesňák z ateliéru RULES architekti.

„Finálna verzia sa rozprestiera v dvoch výškach zoradených podľa dôležitosti. Na nižšom polozapustenom podlaží sa nachádza garáž, vstup, technologické priestory, šatne, fitnes a masérňa. Na vyššej úrovni s prístupom do záhrady je bazénová hala s dvadsaťpäťmetrovým bazénom a kubusom s hygienickými priestormi, barom a saunou. Interiérový dizajn tvoria konštrukčné prvky stavby, ktoré sme nechali priznané v ich prirodzených podobách.“

Inte­riér plavárne Gary Hall Center navrhli architekti zároveň s architektúrou, preto sa podarilo vytvoriť premyslené dielo. Realizácia je špecifická množstvom technológií, pričom autori pripúšťajú, že to z nej robí viac inžiniersku stavbu než obvyklú architektúru.

Technológie sú doplnené adekvátnym interiérom, ktorý vytvára relaxačný až umelecký dojem. Vďaka inteligentným technológiám objekt žije vlastným životom, dokáže kontrolovať osvetlenie, teplotu a vlhkosť.

Materiály podporujú architektúru

Pri viacerých rozhovoroch architektov s investorom zaznelo, že investor bude využívať plaváreň ako súkromná osoba a do budúcnosti sa môže stať poloverejným objektom. „To nám sťažilo úlohu a museli sme plaváreň navrhnúť univerzálne na verejné užívanie,“ hovorí Ing. arch. Kvetoslava Hain Miľáková z ateliéru RULES architekti.

„Výberom materiálov sme chceli podporiť myšlienku architektúry dvoch hmôt. Preto sme ich rozčlenili farebnosťou. Vyššie podlažie je charakteristické prírodnými farbami prírodných materiálov. Na hornom podlaží, kde je bazén, je dlažba modrosivej farby, čím sa vizuálne rozširuje hladina bazéna. Tu sa nachádza aj zasklenie, ktoré vytvára otvorený a transparentný priestor. Nefunguje ako stena, ale ako membrána stierajúca rozdiel medzi interiérom a exteriérom.“

Väčšina bazénov funguje ako príslušenstvo domu, tu je to však naopak – dom je príslušenstvom bazéna. Bazé­nová hala sa nachádza na najlepšej pozícii v rámci objektu a zaberá celé vyššie poschodie. Má priamy prístup do južnej záhrady, panoramatický výhľad do okolia a denné svetlo zo všetkých strán.

Plaváreň Gary Hall Center

Fínska sauna s výhľadom

V drevenom kubuse na strane smerom k lesu sa nachádzajú jeho najdôležitejšie funkcie – fínska sauna a bar. Z baru je priamy výhľad na bazén a na juh do záhrady. Sauna má namiesto jednej steny okno, ktoré ju vizuálne prepája s exteriérom. Ochladzovacie sprchy sa nachádzajú v severnej časti kubusu za saunou.

V plavárni sú delené šatne bez dverí, pričom súkromie poskytujú svojou pôdorysnou konfiguráciou. Dámska aj pánska časť sú rovnaké a každá z nich obsahuje skrinky, sprchy, umývadlá a samostatné WC, takže zvládnu aj príchod väčšej skupiny ľudí naraz. Čisté línie priestoru sú dotvorené špeciálnou dlažbou a obkladmi, doplnenými rovnakým drevom ako vo zvyšku interiéru.

Dizajn postavený na kontraste drsných kamenných balvanov v exteriéri a čistých povrchov v interiéri funguje a vytvára jedinečnú až umeleckú atmosféru
Dizajn postavený na kontraste drsných kamenných balvanov v exteriéri a čistých povrchov v interiéri funguje a vytvára jedinečnú až umeleckú atmosféru |

Umelecké komunikácie

Architekti sa pohrali s dizajnom všetkých priestorov vrátane tých utilitárnych. Bazénová hala je zo šatní prístupná cez chodbu, ktorá je na dlhšej strane osvetlená denným svetlom. Jej dizajn s až výtvarnou atmosférou je postavený na kontraste drsných kamenných balvanov v exteriéri a čistých povrchov v interiéri.

Fitneszóna v zapustenej časti stavby pozostáva z multifunkčného priestoru s malou lezeckou stenou, kuchynky s barom, samotnej posilňovne a masérne. Posilňovňa obsahuje profesionálne vybavenie zodpovedajúce komerčným fitnescentrám pre verejnosť.

Vďaka plátnu s projektorom môže multifunkčný priestor fungovať aj ako kino. Modrý koberec symbolizuje prvok vody – bazén, pod ktorým sa priestor nachádza. Relaxačná masérska miestnosť sa nachádza vo vzdialenejšej časti dispozície na podzemnom podlaží a je navrhnutá ako biely priestor, ktorý mení farbu podľa osvetlenia.

GARY HALL CENTER
Miesto: Rakúsko
Investor: súkromný
Architekti: RULES architekti, Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Kvetoslava Hain Miľáková, Ing. Milan Grega-Jakub, Ing. arch. Róbert Bôžek
Realizácia: 3/2016 – 3/2018
Úžitková plocha: 1. PP – 361,99 m2, 1. NP – 400,08 m2
Zastavaná plocha: 572,54 m2
Text: Ľudovít Petránsky
Foto: BoysPlayNice
Projektová dokumentácia: RULES Architekti

Článok bol uverejnený v časopise ASB 3/2020.

KategórieŠportoviská