Partner sekcie:
  • PRESBETON

Originálny interiér: Podkrovný byt dostal nové „podlažie“

Najčastejším dôvodom rekonštrukcií býva nový prírastok do rodiny. V podobnej situácii sa ocitla rodina, ktorá býva v byte v historickom centre Bratislavy. Po príchode tretieho potomka na svet podkrovný byt už neposkytoval dostatok pohodlia pre všetkých. Ako komfortne ubytovať tri malé deti a nestratiť ani obľúbený priestor pre seba?

To bola úloha pre architekta Petra Jurkoviča, ktorý má za sebou viacero originálnych premien obytných priestorov. Finálny návrh vznikol v spolupráci s Kristínou Tomanovou, architektkou, ktorá v štúdiu JRKVC pracuje niekoľko rokov.

Vo svojom návrhu sa snažili maximalizovať výhody podkrovného bytu a naopak, potlačiť jeho nevýhody. Hlavnou výhodou priestoru bola jeho výška. Tú využili naplno.

Kuchynská linka v podkrovnom byte

 

Nad kúpeľňou a technickou miestnosťou je detský svet

„Do priestoru za komínovými stenami sme umiestnili hygienický a technický trakt. Jeho malá svetlá výška nám umožnila využitie priestoru nad ním. Sem sme umiestnili pôdorysne skromné detské izby—menšiu pre dcéru, väčšiu pre dvoch bratov. Na tomto „poschodí“ vznikol priestor na spánok a hry detí. Nad svetom dospelých majú vlastnú autonómnu krajinu,“ vysvetľuje zaujímavú hru s priestorom Peter Jurkovič.

Detská „krajina“ je od dospeláckej oddelená iba sklenenými tabuľami prepúšťajúcimi svetlo, ktoré majú veľký vplyv na presvetlenie bytu. A navyše, rodičia tak majú deti pod kontrolou.

Detská izba v podkroví

Originálny interiér – aj z estetického hľadiska

Množstvo prirodzeného svetla vchádza do interiéru hlavného podlažia najmä vďaka strešným oknám a zaskleniam v hlavnom obytnom priestore. Z estetického hľadiska sú v obytnej zóne pôsobivé tmavé drevené trámy. Na jednom z nich – oproti sedačke – je namontované premietacie plátno.

Z estetického hľadiska sú v obytnej zóne pôsobivé tmavé drevené trámy.

Nábytok na mieru umožnil maximalizáciu obytného priestoru. Originálny dizajn sa autorom projektu podarilo dosiahnuť zaujímavou kombináciou minimalistických prvkov a svetlého dreva, respektíve preglejky. Za povšimnutie stojí aj knižnica, ktorá je vysoká až po strop.

Neprehliadnite: Podkroví ve francouzském stylu

SIMON – rekonštrukcia podkrovného bytu v skratke
Architektonické štúdio: JRKVC
Architekt: Peter Jurkovič, Kristína Tomanová
Lokalita: Bratislava
Pocha: 150 m2
Projekt: 2016
Realizácia: 2018
Sabína Zavarská
Foto: Nora & Jakub Čaprnka

Komentáre