Partneri sekcie:

Coworkingový priestor BASE v Prahe má butikovú atmosféru, ďalší otvoria v Bratislave

V novom administratívnom komplexe Churchill Square, nachádzajúcom sa neďaleko pražskej hlavnej stanice, sa vlani otvorila prvá česká pobočka coworkingu BASE. Nie náhodou získala táto realizácia hneď niekoľko architektonických ocenení. Architektonickým riešením sa totiž tento coworking výrazne odlišuje od obvyklého štandardu zdieľaných kancelárií.

Pobočka stala sa víťazom prestížnej ceny BigSEE Interior Design 2020, platforma Archello.com udelila projektu titul Best of OF 2020 v kategórii Office a Interior Design Magazine ovenčil projekt ocenením finalista Best of Year v kategórii Coworking Space.

Kancelárie BASE sú určené najmä pre manažérov a zamestnancov stredných a veľkých firiem, od korporátnych spoločností až po agentúry. Teda pre užívateľov, ktorí sú zvyknutí na vysoký štandard kvality.

„Vytvorili sme butikovú atmosféru, ktorá pri coworkingových kanceláriách nie je úplne bežná. Sem-tam si pripadáte ako v luxusnom hoteli,“ opisujú priestory Martin Stára a Ján Antal. Platnosť ich slov si overíte hneď pri recepcii – namiesto klasického pultu tu nájdete nábytkovú stenu a drevený ostrovček. Ako keby ste práve vkročili do elegantnej lobby.

Aj použité materiály sú prémiové, pričom postupne budú získavať prirodzenú patinu a nestratia na pôvabe. Na prízemí je použitá veľkoformátová dlažba, v iných častiach kancelárií zase dubová podlaha a prírodné linoleum. V komunitných kuchynkách použili architekti farebné keramické obklady s kontrastnými drevenými spárovkami, v zasadacích miestnostiach zvolili odolné profilované sklo.

„Ide o kvalitné materiály, ktoré majú dlhú životnosť, a preto sa nemusia tak často obnovovať. Nechceme, aby naše projekty generovali zbytočný odpad,“ vysvetľujú architekti.

Kancelárie a zasadacie miestnosti podporujú sústredenosť.
Kancelárie a zasadacie miestnosti podporujú sústredenosť. | Zdroj: Mojmír Bureš

Small talk na tržnici

Architekti kládli dôraz na kvalitné spracovanie komunitných zón, ktoré podnecujú výmenu nápadov alebo príjemné stretnutie.

„Inšpirovali sme sa architektúrou tržníc a interakciami, ktoré prebiehajú v tržniciach. Ľudia tu nakupujú, predávajú a predovšetkým zdieľajú. Túto myšlienku sme preniesli do pracovného prostredia. Chceli sme vytvoriť pomyselný ‚creative market‘, kde budú ľudia predávať svoje myšlienky a obohacovať sa nápadmi druhých. Jednoducho prostredie, ktoré bude stimulovať kreativitu.“

Srdcom komunitného života je zóna s výhľadom na Pražský hrad a rušnú hlavnú stanicu. Využiť ju môže každý, kto do kancelárií príde.

„Ľudia sa sem chodia porozprávať, kochať sa i pracovať,“ hovoria architekti. Priestory sa dajú jednoducho prispôsobiť, najmä vďaka flexibilnému mobiliáru. Celkovo sa sem môže vojsť aj vyše sto ľudí. Nechýba ani praktická miestnosť určená na workshopy a celodenné školenia. Alebo bar, ktorý stimuluje networking.

Komunitná zóna.
Komunitná zóna. | Zdroj: Mojmír Bureš

Z baru do ticha

Kancelárie a zasadacie miestnosti naopak podporujú individualitu a sústredenosť. Jednotlivé priestory od seba oddeľujú napríklad na mieru vyrobené sklenené priečky, ktoré kombinujú číre a profilové vrúbkované sklo. V zasadacích miestnostiach zaručujú dostatok súkromia, pričom nenarušujú transparentnosť a otvorenosť celého coworkingu.

Nemusí sa tak používať závesy ani polep, ktorý sa štandardne používa. Práve atypické interiérové prvky boli pre architektov najväčšou výzvou. „Veľmi dlho sme hľadali výrobcu, ktorý by takú priečku dokázal vyrobiť. Nestáva sa často, aby sa na jednej ploche kombinovali rôzne druhy skla. Do posledného detailu sme museli premyslieť aj nosné profily, aby všetko to sklo uniesli,“ vysvetľujú architekti.

Pri barovom pulte.
Pri barovom pulte. | Zdroj: Mojmír Bureš

Technológie a udržateľnosť

Projekt bežal vo veľmi rýchlom tempe – od návrhu do realizácie ubehlo len osem mesiacov. Architekti preto vytvorili informačný model budovy (BIM), ktorý im umožnil efektívne koordinovať projekt v reálnom čase, mať prehľad o všetkých prebiehajúcich prácach a postupu ostatných odborníkov.

„Už pri navrhovaní vás program upozorní na prípadnú kolíziu, vďaka tomu potom nedôjde k nepríjemným prekvapeniam v priebehu stavby,“ hovorí Martin Antal a dodáva: „Množstvo vecí sme riešili až za chodu a museli sme rýchlo hľadať vhodné riešenia, čo bolo veľmi náročné. Vďaka digitalizácii projektu sa nám ale všetko podarilo dotiahnuť a úspešne klientovi prezentovať každý aspekt návrhu.“

Pre architektov je veľkou témou aj udržateľnosť. „Vnímame ju ako podmienku kvalitnej architektúry. V každom projekte sa preto snažíme používať recyklované a prírodné materiály, ktoré majú nízku uhlíkovú stopu,“ opisujú autori návrhu.

V coworkingu BASE architekti využívajú akustické obklady z recyklovaných PET fliaš. Na podlahu zase použili prírodné linoleum pochádzajúce z obnoviteľných zdrojov. Postupne by mali pribudnúť aj diela lokálnych dizajnérov, ktoré inak univerzálny dizajn zasadia do konkrétneho miesta a prostredia.

Architekti kládli dôraz na kvalitné spracovanie komunitných zón, ktoré podnecujú výmenu nápadov.
Architekti kládli dôraz na kvalitné spracovanie komunitných zón, ktoré podnecujú výmenu nápadov. | Zdroj: Mojmír Bureš

Ďalší coworking v Jurkovičovej teplárni

Ďalší coworking zo siete BASE sa plánuje otvoriť v Bratislave v novom areáli Sky Park, ktorý navrhol renomovaný ateliér Zaha Hadid Architects. Sky Park vznikol na brownfielde, kde sa kedysi nachádzala veľká priemyselná zóna. Z nej sa zachovala len tepláreň, ktorú navrhol v 40. rokoch minulého storočia architekt Dušan Jurkovič a ktorá je dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

Ateliér Perspektiv zohľadnil pri navrhovaní interiéru coworking kancelárií BASE v Bratislave nielen históriu objektu, ale aj modernú sklenenú vstavbu. Ucelený pohľad na zdieľané pracovisko tak architekti uplatnili v pražskej novostavbe aj bratislavskej kultúrnej pamiatke.

Priestory podporujú networking.
Priestory podporujú networking. | Zdroj: Mojmír Bureš

COWORKING BASE

Miesto: Praha-Vinohrady
Architekt: Perspektiv/Martin Stára, Ján Antal
Realizácia: 2020
Plocha: 1 911 m2

Jolana Říhová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 4/2021.