Dobry trh 2019 Marek Jancuch 297

Počas festivalov Dobrý trh už vytriedili takmer deväť ton odpadu

Takmer polovicu z toho tvoril kuchynský odpad, ktorý sa mení na certifikovaný kompost.

„Od začiatku sme mali k téme znižovania odpadu blízko, od roku 2017 sme sa jej začali intenzívne venovať. Prebehlo, odhliadnuc od pandémie, päť ročníkov. Vieme, že aj takto veľké podujatie dokáže byť nízkoodpadové,“ konštatuje jedna zo zakladateliek festivalu Illah van Oijen.

Súčasťou Dobrého trhu bývajú aj triediace stanice, na ktorých dobrovoľníci usmerňujú návštevníkov a pomáhajú im triediť jednotlivé druhy odpadu. Triedil sa tak nielen tradičný papier, sklo či plasty, ale aj kuchynský a kompostovateľný odpad. Pribudli aj zberné miesta na zálohované fľaše a plechovky.

V rámci doteraz posledného Dobrého trhu, ktorý sa konal vlani koncom septembra, navštívilo festival takmer 13.500 ľudí. Zostalo po nich „len“ necelých 90 kíl komunálneho odpadu. Na každého návštevníka tak pripadlo necelých sedem gramov nevytriediteľného odpadu.

Množstvo komunálneho odpadu sa tak podarilo dostať pod hranicu desiatich percent, a to aj napriek postpandemickým opatreniam či jednorazovým pohárom. „Cieľom do budúcnosti bude priblížiť sa opäť k piatim percentám, čo sa berie ako reálne možné maximum,“ doplnila van Oijen