Z malého statku pohodlný domov

image 97049 25 v2

Farmhouse M1 od rakúskeho architektonického štúdia cp architektur je ďalším dôkazom, že staré hospodárske budovy môžu po kvalitnej rekonštrukcii slúžiť ako príjemné, moderné a tiež praktické bývanie. Pozrite sa na premenu tohto malého statku.

Ukrytý v súkromí pozemku

Požiadavka majiteľov smerovaná na architektov bola jasná: premeniť malý existujúci statok na hlavnej ulici v Jois na komfortný dom, ktorého súčasťou bude veľká stodola.

© Philipp Kreidl

Úzky statok sa tiahne pozdĺžne od hlavnej cesty do záhrady v zadnej časti pozemku, takže väčšina je ukrytá v súkromí. Pozdĺžne s domom vedie štvormetrová trávnatá plocha. Pozemok je od susedných oddelený vysokými múrmi a v jeho zadnej časti stojí veľká stodola. 

Podlaha v rôznych výškach

V samotnom dome sa udialo niekoľko nevyhnutných zmien. Obývacia izba a kuchyňa boli presunuté do zadnej časti domu, kde je centrum rodinného života. Takto môže rodina omnoho lepšie využívať súkromie záhrady.

© Philipp Kreidl

Zaujímavosťou interiéru v zrekonštruovanom dome sú rôzne úrovne podlahy v izbách na prízemí domu. Nie je to len na efekt. Je to z dôvodu stúpajúceho gradientu pozemku a rôznych podzemných stavieb.

© Philipp Kreidl

Jediným vertikálnym prvkom je starý komín

Vnútorné usporiadanie domu je veľmi intuitívne. Nemusíte vedieť, kde sa čo nachádza, nájdete to presne tam, kde by ste to hľadali. Členenie funkčných celkov je praktické a pohodlné.

© Philipp Kreidl

Architekti do konštrukcie domu integrovali aj starú vínnu pivnicu, do ktorej sa dostanete otvorením poklopu v podlahe kuchyne.

© Philipp Kreidl

Jediným vertikálnym prvkom tejto inak celej horizontálnej konštrukcie je komín bývalej udiarenskej piecky. Bol rozšírený tak, aby sa prispôsobil špirálovitému schodisku.

© Philipp Kreidl

Otvorená strecha podporuje vetranie

Po schodisku sa dostanete na poschodie, kde sa nachádzajú súkromné izby a hygienické zázemie.

© Philipp Kreidl

Priestor nad kuchyňou a obývacou izbou bol zámerne ponechaný ako otvorený až po strechu, čím architekti dosiahli efekt priestrannosti a vzdušnosti. Otvorená strešná konštrukcia umožňuje vetranie bodu v najvyššom bode, čím bráni prehriatiu v horúcich dňoch.

© Philipp Kreidl

Čo zostalo z pôvodného domu?

Pokiaľ ide o materiály, snahou architektov bolo zachovať všetky pôvodné, ktoré boli stále v dobrom stave. Zostal trámový strop v bývalej kuchyni, ktorá je dnes hosťovskou izbou. „Do moderného dizajnu bol integrovaný aj starý strešný nosník v priestore nad kuchyňou a obývačkou. Nové komponenty, ako sú okná, dvere, podlahové krytiny a nábytok, boli realizované v dubovom vyhotovení, aby sa čo najviac zabezpečilo harmonické vzájomné pôsobenie starých a nových prvkov,“ vysvetľuje architekt Christian Prasser.

© Philipp Kreidl

Premena stodoly vďaka minimalistickej kocke

Stodola v zadnej časti pozemku zostáva napohľad nezmenená. Keď sa však prizriete lepšie, všimnete si čierny box vyčnievajúci zo stodoly. Celá predná časť stodoly môže byť otvorená, čím sa interiér vlastne premení na exteriér. Okrem hosťovskej izby v stodole nájdete relaxačnú časť s krytým bazénom.

© Philipp Kreidl

Zo starej stodoly zostali len kamenné múry a strešná konštrukcia. Do tejto starej konštrukcie je včlenená moderná minimalistická kocka, ktorá pôsobí, akoby sa vznášala pod strechou. Vonkajšia strana je obložená antracitovými trojvrstvovými panelmi zo smrekovca, interiér je obložený preglejkou. Trámy starej strechy umiestnené pod moderné panely zdôrazňujú kontrast medzi starým a novým. Jeden panel zo vsadenej kocky je zasklený.

© Philipp Kreidl

Desať percent vetranej strechy stodoly tvoria sklené šindle, ktoré prinášajú do interiéru zaujímavé svetelné efekty. Energia pre celý komplex budov je zabezpečená tepelným čerpadlom vzduch-voda a obytné miestnosti sú vybavené systémom podlahového vykurovania.

Farmhouse M1 v skratke

Architekt: Christian Prasser, www.cp-architektur.com
Spolupráca: Alexander Bader, cp architektur
Lokalita: Jois, Burgenland, Rakúsko
Začiatok plánovania: 09/2013
Začiatok výstavby: 03/2014
Dokončenie: 06/2015
Podlahová plocha: dom – 187 m², stodola – 144 m²
Rozloha pozemku: 719 m²

 

Sabína Zavarská
Zdroj: www.cp-architektur.com
Foto: © Philipp Kreidl, www.ateliers.at

Komentáre