Partneri sekcie:

Uprostred ihličnatého lesa stojí Villa S. Má nenápadnú formu a udržateľný koncept

Starší dom zo 60. rokov v zalesnenej oblasti holandského mesta Haag už majiteľom nevyhovoval. RAU architekti na jeho pôdoryse navrhli vilu, ktorá rešpektuje túžbu domácich po maximálnom súkromí a prepojení s prírodou, a zároveň je energeticky sebestačná.

Pre život v zalesnenej oblasti potrebujete dom, ktorý je v harmónii s prírodou. Pôvodná budova mala fasádu z rôznorodých materiálov, čo pôsobilo rušivo. Takisto aj orientácia na síce slnečnú, ale poloverejnú južnú stranu majiteľom nevyhovovala. Jediné, čo muselo ostať pôvodné, bol pôdorys v tvare T. Určil ho územný plán.

Dôraz na les a na súkromie

Kompaktnú formu Vily S dopĺňajú okná a balkóny rôznych tvarov a veľkostí. Ich rozmiestnenie reflektuje vnútorné usporiadanie priestorov tak, aby poskytovali zážitok zo svetla a výhľadov. Dom architekti orientovali na sever, smerom do súkromnej záhrady a ihličnatého lesa. „Máte pocit, akoby bol les súčasťou záhrady,“ dopĺňajú architekti z RAU Architects.

Fasádu vily obložili páleným smrekovcovým drevom upraveným pomocou tradičnej japonskej techniky konzervácie dreva, tzv. Shou Sugi Ban. Vďaka nevšednej kombinácii tvaru a obkladu je dom síce výrazný, no nepôsobí rušivo a prirodzene splynie s okolím.

Trojpodlažná vila

Prízemie je pre mierny svahovitý terén sčasti zapustené do zeme. Nachádza sa tu kancelária, hosťovská izba, záhradná miestnosť so zasklenou stenou a sauna. Od nej vedie chodník priamo k bazénu. Interiérové otvorené schodisko pozdĺž fasády poskytuje priame spojenie s obývacou izbou na poschodí.

Prvé poschodie je miestom, kde sa stretne celá rodina. Steny a podlahy domu sú vo svetlých tónoch. Dopĺňa ich dizajnový nábytok a umelecké diela na stenách. Schody vedú do rôznych výškových úrovní a častí bytu.

Priehľadná fasáda v kuchyni a v obývacej izbe zabezpečí prísun prirodzeného svetla a veľkolepý výhľad na okolie. Poslednú miestnosť na poschodí domáci využívajú ako herňu a oddychovú izbu.

Spálne sa nachádzajú na druhom poschodí vily. Koncové časti chodieb pri veľkých oknách sú ideálnym miestom na oddych, čítanie kníh či pozorovanie prírody. V rodičovskej spálni slúži čiastočná stena na ukotvenie postele, koberec či svetelné závesy miestnosť zútulňujú.

Villa S po rekonštrukcii.
Villa S po rekonštrukcii. | Zdroj: Marcel van der Burg

Udržateľnosť a plusová energia

Vila S je nenápadná stavba, ktorá zaujme po dizajnovej i technologickej stránke. Energetická koncepcia domu je založená na využívaní prírodných zdrojov. Betónová doska pod prízemím pomáha udržiavať dom v príjemných teplotách po celý rok.

V zime sa vo vile kúri pomocou kachlí na drevené palety, v lete ju vychladí nízkoteplotný klimatický systém. Elektrinu generujú solárne panely. Vila je dobre izolovaná, použité materiály sú bez emisií, je úplne bez chrómu či PVC, drevo má certifikát FSC. Na zavlažovanie sa používa zbieraná dažďová voda.

Pôvodný stav.
Pôvodný stav. | Zdroj: Marcel van der Burg

Villa S

Autor: RAU Architects
Klient: Súkromný
Miesto: Haag, Holandsko
Celková plocha: 784 m2
Návrh a výstavba: 2017 – 2020
Dizajn interiéru: Robert Jan Admiraal
Krajinný dizajn: Laplab

Denisa Hudáková
KategórieRodinné domy