Starý mlyn dostal druhý dych

image 72863 25 v2

Nevyužívaná farmárska budova v škótskej oblasti Scottish Borders, osadená do trávnatého svahu, bola prerobená na moderné prázdninové bývanie vďaka štúdiu WT Architecture z Edinburghu. Úlohou architektov bolo vytvoriť zo zvyškov starej kamennej stavby súčasné obydlie tak, aby ostala zachovaná veľká časť historického zovňajšku.

Pôvodné kamenné steny sa museli na niektorých miestach opraviť prírodným kameňom z okolia a vápennou maltou. Z exteriérovej strany boli steny doplnené tmavým dreveným obložením.

Miestnosti sú zariadené v duchu jednoduchosti a funkčnosti.

Väčšina okien bola umiestnená podľa polohy otvorov v kamennom murive. Na južnej štítovej strane však dodatočne vznikol otvor na rozmerné okno s výhľadom do doliny.

Obvodové steny a niektoré konštrukcie sú obložené svetlými smrekovými preglejkami a „jadro“ domu zladila biela farba.

Podlahy sú pokryté buď borovicovými doskami, alebo lešteným betónom v závislosti od funkcie miestnosti.

Nová šikmá strecha je osadená vyššie ako pôvodná, aby medzi ňou a kamenným múrom vznikla medzera. Do nej architekti osadili viacero okien, aby interiér dostatočne presvetlili.

Vysoké múry dovolili vytvoriť v interiéri otvorené medziposchodia, vďaka ktorým sa svetlo lepšie dostáva do okolitých miestností.

Text: Peter Rypák    
Foto: WT Architecture, Andrew Lee

Zdroj: inhabitat.com