Dom so zelenou čapicou

image 80221 25 v1

Základnými určujúcimi faktormi projektu Domu so zelenou čapicou bola presná predstava investorov o funkčnosti, priestore domu a konečnom rozpočte, ako aj nádherné okolité prostredie a výhľady, ktoré poskytuje.

Píše sa rok 2000, je slnečné a horúce odpoludnie. Sedím pod obrovským orechom s knihou v ruke a užívam si príjemný čas čítania a snívania i výhľad na hrad Starý Jičín. Letné prázdniny u babičky a deda v Starom Jičíne si vždy užívam – kontakt s prírodou, vôňu voľnosti a radosti. Skúmam každý kút záhrady a moje jediné prianie je, aby táto príjemná chvíľa trvala navždy a ja som mohla byť s týmto miestom spojená naveky…

Hlavným konceptom riešenia bolo navrhnúť dom, ktorý bude v súlade s okolitou prírodou, s výhľadom na krajinu, pričom sa kládol dôraz na prepojenie interiéru s exteriérom.

Píše sa rok 2010. Je slnečný a horúci letný deň, sedím na rovnakom mieste ako pred mnohými rokmi, tentokrát s mojimi blízkymi, ktorí ma požiadali, aby som im na tomto mieste pomohla navrhnúť ich vysnívané bývanie. Zatváram oči a spomienky z minulosti ma príjemne nalaďujú nielen na génia loci, ale aj na môjho deda, ktorý tu s obrovskou láskou k miestu a prírode nasadil tie úžasné orechy. Ich plody dnes zbierame my, jeho vnuci a vnučky. S hlbokou úctou rozjímame na mieste, kde má vyrásť rodinný dom, ktorý bude novým domovom a miestom pokračovania rodinného reťazca. Je mi veľkou cťou pokračovať v príbehu môjho deda a pomôcť vytvoriť tu príjemné bývanie v rodovej záhrade… Je to len niekoľko rokov, čo nás dedko opustil, ale práve vďaka tomuto pokračovaniu príbehu môže byť stále s nami – kedykoľvek sa človek pozrie na to, čo vytvoril.

Rozhovor o drevostavbách s architektkou domu Janou Dedecius Martochovou

Rodinný dom je navrhnutý ako rámová drevostavba (systém two by four). Všetky nosné konštrukcie sú postavené z drevených hranolov.

Zakomponovanie do krajiny

Dnes stojaci rodinný dom sa nachádza na rozľahlom pozemku vo Vlčnove pri Starom Jičíne. Ide o mierne svahovitý pozemok, ktorý sa otvára smerom na juhozápadnú stranu. Zo severnej a severovýchodnej strany je pozemok ohraničený hlavnou dominantou Starého Jičína, ktorou je zrúcanina hradu a Kostol sv. Václava. Hlavným konceptom riešenia bolo navrhnúť dom, ktorý bude v súlade s okolitou prírodou, s výhľadom na krajinu, pričom sa kládol dôraz na prepojenie interiéru s exteriérom. Výsledkom je rozohraná kompozícia dvoch hmôt, ktoré oddeľujú spoločenskú časť od nočnej, a troch striech, vytvárajúcich horizontálnu líniu kopírujúcu rôznorodú svahovitosť pozemku.

Detská izba má svoju vlastnú terasu, takže tu vzniká ďalšia možnosť tráviť čas vonku. Vďaka svojej orientácii je terasa príjemným miestom na odpočinok predovšetkým počas jarných a jesenných dní, keď je rozžiarená slnkom.

Návrh priestoru

Na začiatku návrhu bolo najväčšou výzvou vyhovieť požiadavkám investora. Aj keď mali obidvaja manželia rovnakú predstavu, každý tú svoju videl z iného uhla pohľadu. Preto bolo potrebné vytvoriť príjemný priestor nielen na rodinný život, ale aj pre návštevy. Na druhej strane bola striktne obmedzená veľkosť domu, a to na 120 m2. Tak investori vedeli, že rozpočet, ktorý si na stavbu vyhradili, neprekročia. Ak im ostanú peniaze, budú ich môcť investovať do lepšieho a kvalitnejšieho vybavenia alebo materiálov. Poslednou nekompromisnou požiadavkou boli presahy strechy a veľká obytná terasa na organizovanie víkendových kurzov.

Obývací priestor je spojený s kuchyňou a umožňuje tráviť čas nielen na sedačke s výhľadom na okolité pahorky Moravskej brány...

Dispozícia domu

Dom je pomyselne rozdelený na tri časti – dve hlavné sú od seba posunuté, tretiu časť tvorí veľká obytná terasa. Vstupuje sa cez veľké kryté zádverie. Vstupná predsieň plynulo a v jedinej línii nadväzuje na exteriérové schodisko a závetrie a nachádza sa presne na rozhraní dvoch častí domu – obytnej súkromnej a obytnej spoločenskej. Vďaka posunu obidvoch hmôt vznikol veľký obytný priestor s kuchyňou a obývacou izbou, ktorého súčasťou je „chodba“ s dverami do ďalších miestností. Táto chodba v hlavnej časti domu tvorí príjemné rozšírenie obytného priestoru. Obývací priestor je spojený s kuchyňou a umožňuje tráviť čas nielen na sedačke s výhľadom na okolité pahorky Moravskej brány, ale zároveň dovoľuje spočinúť na sedacej časti knižnice, odkiaľ možno pozorovať motýle opeľujúce rastliny v bylinkovej záhrade.

Pôdorys

Z obytného priestoru sa zároveň vstupuje do pracovne, kde sa nachádzajú dve pracovné miesta a ponúkajú tak majiteľom možnosť pohodlne pracovať z domu. Pracovňa a obytný priestor sú oddelené kozubom, ktorý v zimných mesiacoch dostatočne vykúri hlavnú časť domu. V dome sa nachádzajú dve technické zázemia – komora prístupná priamo z kuchyne a technická miestnosť. V súkromnej časti sú navrhnuté detská izba, spálňa, kúpeľňa a oddelené WC. Detská izba má svoju vlastnú terasu, takže tu vzniká ďalšia možnosť tráviť čas vonku. Vďaka svojej orientácii je terasa príjemným miestom na odpočinok predovšetkým počas jarných a jesenných dní, keď je rozžiarená slnkom.

Vďaka posunu obidvoch hmôt vznikol veľký obytný priestor s kuchyňou a obývacou izbou, ktorého súčasťou je „chodba“ s dverami do ďalších miestností.

Materiálové riešenie

Rodinný dom je navrhnutý ako rámová drevostavba (systém two by four). Všetky nosné konštrukcie sú postavené z drevených hranolov. Je zateplený minerálnou vlnou a obložený smrekovcovými latami. Dom je založený na betónovej doske. Strecha je vo všetkých troch častiach navrhnutá ako zelená sukulentová. V interiéri sa vo všetkých obytných miestnostiach použili ekopanely, ktoré pomáhajú vytvárať príjemnú vnútornú klímu.

Do domu sa vstupuje cez veľké kryté zádverie.

Celková zastavaná plocha: 135 m2
Úžitková plocha: 102 m2
Realizácia: jeseň 2013
Miesto: Vlčnov u Starého Jičína
Autori: Ing. arch. Jana Dedecius Martochová, Ing. Jan Alexa, Ing. Aleš Palička (statika)

TEXT: Ing. arch Jana Dedecius Martochová, wad
FOTO: COARCHITECTS