Vstupný areál pražskej botanickej záhrady

Partneri sekcie:

„Nový vstupný areál pražskej botanickej záhrady bol navrhnutý pre mesto Prahu a vychádza z pražských inšpirácií. Návrh je jednoduchý, nakreslený jednou čiarou. Táto čiara by mala byť zapamätateľná a mala by navždy charakterizovať botanickú záhradu.“ Zdeněk Fránek

Architekti z ateliéru Zdeňka Fránka navrhli zážitkový dom, ktorý motivuje návštevníkov na opakované návštevy. Objekt bude riešený ako úsporný, čo sa týka zhotovenia aj prevádzky. Dominovať v ňom budú hlavne rastliny. Autori zvolili klasické technológie a tradičné materiály – kameň, železo, sklo, betón, drevo. Budovu poňali ako veľkú platformu na hru vedúcu k poznávaniu. Objekt má výraznú grafickú skratku, ktorú si s botanickou záhradou spoja návštevníci každého veku.

Vstupný areál botanickej záhrady.

trium vstupného objektu botanickej záhrady.
Dve výškové úrovne skleníkov.
Možnosti využitia skleníka.
Možnosti využitia skleníka 2.
Objekt je koncipovaný na základe grafickej skratky..
Objekt je koncipovaný na základe grafickej skratky.
Reštaurácia je vizuálne prepojená s vysokým skleníkom.
Vstupný areál botanickej záhrady.

Zelená mikroklíma

Hlavnú nosnú konštrukciu tvorí železobetónový skelet v kvalite pohľadového betónu. Podlahy sú navrhnuté z lešteného betónu. Vnútorné nenosné priečky sú ľahké murované, prípadne zasklené. Nosnú konštrukciu skleníka navrhli architekti zo žiarom pozinkovanej ocele. Konštrukcia pre popínavé rastliny nad parkoviskom bude slúžiť proti prehrievaniu automobilov a na navodenie lepšej mikroklímy.

Strechy nad vstupnou verejnou časťou aj administratívnou časťou sú zelené a otvorené návštevníkom, ktorí sa tu môžu prejsť po náučnom chodníku. Nový vstupný objekt botanickej záhrady je prístupný zo severnej strany areálu. Vo foyer je umiestnená pokladňa s predajňou kvetín a suvenírov. Na foyer nadväzuje reštaurácia, kaviareň a ďalšie verejné časti, ako je knižnica či prednášková sála.

Objekt je koncipovaný na základe grafickej skratky..
Objekt je koncipovaný na základe grafickej skratky. |

Dva skleníky

Nízky skleník hostí stálu expozíciu subtropických rastlín a rastlín špecifických pre oblasť Kapského Mesta a Kanárskych ostrovov. Reštaurácia je cez zasklenú fasádu vizuálne prepojená s vysokým skleníkom, ktorý bude v priebehu zimných mesiacov využívaný na prezimovanie mobilných rastlín.

Jeho ďalšou funkciou bude propagácia botanickej záhrady prostredníctvom komerčných a náučných akcií. Môžu tu prebiehať tematické výstavy, koncerty, spoločenské akcie alebo oslavy. Vďaka správnej réžii aktivít môže byť objekt stále plný návštevníkov so záujmom o botaniku.

Dve výškové úrovne skleníkov.
Dve výškové úrovne skleníkov. |

Administratívna časť sa nachádza na východnej strane, kde je umiestnený samostatný vstup pre zamestnancov. Sú tu navrhnuté kancelárie pre jednotlivé útvary, spoločné priestory a potrebné zázemie. Administratívna časť má tiež prístup do príručnej dielne a skladu prírodnín s vjazdom do garáže.

Átrium tvorené slučkou uprostred objektu je doplnené zeleňou a vodnou plochou. Jeho účelom je sprostredkovanie kontaktu medzi interiérom a exteriérom a rozšírenie obslužnej plochy reštaurácie o vonkajšie posedenie.

Reštaurácia je vizuálne prepojená s vysokým skleníkom.
Reštaurácia je vizuálne prepojená s vysokým skleníkom. |

Ekológia na prvom mieste

Objekt navrhli architekti s ohľadom na jeho prevádzkovú úspornosť a ekológiu. Stavba je ponorená do zelene, čo zabráni jej prehrievaniu. Objekt bude využívať recyklovanú vodu získanú z dažďovej, pitnú vodu nebude využívať na iné účely než pitie, splašková voda sa prečistí pomocou čističky umiestnenej na streche.

Dažďová voda sa bude zhromažďovať v retenčnej nádrži a v jazierku umiestnenom v átriu, následne ňou budú zavlažované rastliny v skleníku a vonkajších priestoroch. Vetranie a chladenie prirodzenou cestou umožnia okná v kombinácii s ekologickými technológiami.

trium vstupného objektu botanickej záhrady.
Átrium vstupného objektu botanickej záhrady. |
Vstupný areál botanickej záhrady
Miesto: Praha
Architekt: Zdeněk Fránek
Spolupráca: Martina Hamrová, Tereza Horňasová, Jiří Vítek, Adam Lacina, Libor Šenekel, Norbert Walter, Vojtěch Marek, Nina Pestel
Investor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Projekt: 2017
Text: Fránek Architects, Tereza Janišová
Foto: Fránek Architects
Článok  bol uverejnený v časopise ASB 8-9/2018.