Nový objekt v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave.

V areáli Knižnice Juraja Fándlyho postavili novú budovu so zelenou strechou

V objekte novej letnej čitárne sa budú konať rôzne kultúrne podujatia, koncerty, stretnutia so spisovateľmi alebo aktivity pre deti.

Trnavský samosprávny kraj ako zriaďovateľ knižnice investoval do čitárne so zelenou strechou viac ako 400-tisíc eur. Informoval o tom odbor komunikácie Úradu Trnavského samosprávneho kraja.

Letná čitáreň stojí na mieste bývalých garáží. Jej interiér pozostáva z multifunkčnej miestnosti, ktorá bude slúžiť primárne čitateľom, zároveň sa bude efektívne využívať na prednášky, prezentácie či diskusie. Ponúka aj terasu s výhľadom do záhrady, ktorá bude novou lávkou cez tok Trnávky prepojená s Ružovým parkom. V rámci revitalizácie záhrady prebiehajú posledné terénne úpravy, dokončený je už chodník vedúci k lávke.

„V najbližších dňoch bude inštalovaná brána medzi priestorom Ružového parku a záhradou knižnice. Súčasťou terénnych úprav záhrady bude založenie zelene. Tvoriť ju bude zmes kvitnúcich, opadavých a stále zelených krovín. Pribudne aj 15 stromov, vďaka ktorým areál získa prirodzený tieň,“ informoval riaditeľ Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave Pavol Tomašovič. Dodal, že pred budovou letnej čitárne je záhrada navrhnutá tak, aby sa dala využívať v rámci kultúrnych podujatí ako prírodné pódium.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave je najväčšou verejnou knižnicou v Trnavskom kraji. Sídli v historickej budove z roku 1915, ktorú projektoval významný architekt Milan Michal Harminc ako sídlo banky. Knižnica registruje každý rok takmer 11-tisíc nových čitateľov rôznych vekových skupín a viac ako 130-tisíc návštevníkov.
© SITA Slovenská tlačová agentúra