Múzeum stredovekého umenia v Kilkenny

Katedrála Panny Márie (St. Mary´s Cathedral) v írskom Kilkenny za posledné storočie zažila niekoľko zmien. O poslednú z nich sa zaslúžil škótsky ateliér, ktorý jej citlivým zásahom vrátil pôvodné črty, a zároveň ju preniesol do tretieho tisícročia s úplne novou funkciou.

Nie je to prvá zmena, ktorú stavba za svoju dlhú existenciu zvládla. Katedrála Panny Márie stojí na High Street už od 13. storočia, veža k nej pribudla až neskôr. Hlavný mestský chrám v minulom storočí prestavali na spoločenský priestor, ktorý slúžil nielen fare, ale dokonca aj slobodomurárskej lóži. V roku 2010 katedrálu odkúpila mestská rada v spolupráci s miestnou vládou so zámerom spraviť z nej kultúry objekt.

Architekti obnovili pôvodný priestor hlavnej lode ktorá bola rozdelená na podlažia.
Múzeum stredovekého umenia
Nový foyer.
Odhalený trámový strop.
Olovený plech odlišuje nové objemy od staršej hmoty. Dobudované presbytérium obnovilo siluetu kostola.
Pod presbytériom sú vystavené náhrobky.
Zasklená podlaha odhaľuje archeologické nálezy.
Zbierka kamenných diel patrí k najvýznamnejším v krajine.

Amputácie a protézy

Priestorové zmeny v interiéri aj v exteriéri boli také výrazné, že pôvodná stavba už takmer nebola rozoznateľná. Za obeť prestavbám padlo presbytérium a vnútorný monumentálny priestor bol rozsekaný na menšie izby.

„Zámerom projektu bolo obnoviť katedrálu ako múzeum. Chceli sme zachovať niektoré z novovekých úprav, ale hlavne si uctiť jeho stredovekú priestorovú komplexnosť,“ hovoria architekti. K najnovšiemu zásahu preto pristúpili s veľkým rešpektom.

Pre nové časti zvolili odlišný materiál, obloženie z oloveného plechu ich jasne odlišuje od surového kamenného muriva staršej stavby. Obnovili nielen pôvodný tvar katedrály, ktorá mala voľakedy pôdorys kríža (rovnako ako mnohé iné stredoveké stavby), ale aj zbúrané presbytérium a severnú časť jednej z lodí.

Postavili ich síce na originálnom pôdoryse, ako vodidlo použili zachované základové múry, ale priestorovo a funkčne sa už prispôsobujú novým potrebám. Napríklad presbytérium je o pol podlažia zvýšené, pod ním vznikol priestor na časť expozície.

Architekti sa chceli vyhnúť doslovnej kópii. V kovovom plášti sú strešné okná, ktoré do expozícií vpúšťajú dostatok denného svetla. Veľké okno hľadiace na mesto zas otvára stavbu do exteriéru. Do mestskej panorámy navrátili dominantu.

Druhá prístavba, ktorá je úplne novým priestorom mimo pôvodného pôdorysu, slúži ako foyer a vstup do múzea. Vysunutím tejto funkcie architekti odľahčili hlavný priestor. Podlaha zo sklených platní funguje ako vitrína, odhaľuje a prezentuje osvetlené archeologické nálezy.

Zasklená podlaha odhaľuje archeologické nálezy.
Zasklená podlaha odhaľuje archeologické nálezy. |

Interiér a expozícia

Keďže architekti chceli zachovať aj niektoré z neskorších zmien, veľkú pozornosť venovali ich citlivému začleneniu tak, aby neutrpela celistvosť interiéru. Výsledkom je čistobiely interiér, ktorý ešte viac podčiarkuje odhalený trámový strop a kamenné prvky.

Prečítajte si tiež: Památník Tomáše Bati

Tvorí dokonalé pozadie pre expozíciu – múzeum v Kilkenny predstavuje jednu z najvýznamnejších zbierok kamenných stredovekých sôch a najväčšiu kolekciu renesančných náhrobkov. Veľký cintorín obohnaný kamenným múrom, ktorý patril ku katedrále, tiež prešiel úpravami a časť z neho je ako záhrada otvorená pre verejnosť.

Odhalený trámový strop.
Odhalený trámový strop. |
Múzeum stredovekého umenia
Miesto: High Road, Killkeny, Írsko
Architekt: Niall McCullough, Ronan O‘Connor
Spolupráca: Carrig Conservation, O‘Connor Sutton Cronin, Archeaologial Projects Ltd., Kilkenny Archaeology Ltd
Investor: Kilkenny County Council
Celková plocha: 3 945 m2
Úžitková plocha: 654 m2
Realizácia: 2015 – 2017
Text: Karolína Barényi
Foto: Christian Richters

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 5/2019.