image 82200 25 v1
Galéria(6)

Coop Himmelb(l)au: Dom chleba ako kabinet kuriozít

Svetoznáma architektonická kancelária z Viedne si občas rada vyprojektuje niektorý zo svojich futuristických konceptov aj v menších mestách. Príkladom je jej najnovší projekt v hornorakúskom Astene.

P 1321 B11
P 1321 HBA P00 siteplan 1000
P 1321 HBA SectionCollage 1 1
P 1321 HBA SectionCollage A A
P 1321 R01
P 1321 R02

Keď Coop Himmelb(l)au zrealizovali svoj evanjelický kostol v pohraničnom Hainburgu, bolo to akoby do stredu starobylého mestečka zosadlo UFO. Pravda, nie príliš arogantne, ale dostatočne sebavedome – tak, ako sa to na šéfa spomenutého ateliéru Wolfa D. Prixa patrí. V porovnateľne veľkom Astene teraz zakotví nablýskaný maják z inej galaxie, ktorý sa nestane len dominantou celého námestia, ale magnetom celej spolkovej krajiny Horné Rakúsko. Jednoducho, tam, kde príde Himmelb(l)au, ide všetko ostatné bokom…

Priestorový rez nadstavbou, ktorá je modelovaná ako Wunderkammer...

Priestorový rez nadstavbou, ktorá je modelovaná ako Wunderkammer…

Objekt je na voľnom priestranstve pred parkom a dá sa tiež vnímať ako dômyselný reklamný pútač známej pekárenskej firmy Backaldrin, ktorá má v meste svoju výrobu. Aj preto sa tento Dom chleba stal 20 m vysokým nosičom jej odkazov svietiacich dostatočne ďaleko. Pravda, nie je prvoplánovým megabordom na pekárenské výrobky, ale ako to Prix prezentuje, „rafinovaným informačným centrom a miestom rôznych spoločenských a kultúrnych udalostí“.

... ide o dvojposchodový kabinet kuriozít určený na výstavné podujatia.

 … ide o dvojposchodový kabinet kuriozít určený na výstavné podujatia.

Objekt sa skladá z dvoch základných hmotových prvkov: kubickej podnože, kde bude foyer s priľahlými miestnosťami, a nadstavby, ktorá je modelovaná do podoby vznášajúcej sa „Wunderkammer“, čiže dvojposchodového kabinetu kuriozít určeného na výstavné podujatia. Vybrané materiály v muzeálnom panoptiku ešte zdôrazňujú materiálový kontrast medzi týmito dvomi celkami: štvorcová základňa je z pohľadového betónu, zatiaľ čo točitá drevená štruktúra múzea je opláštená fasádou z nehrdzavejúcej ocele.

V strede objektu bude kruhové átrium, pričom zo stropu budú visieť rôzne kuriozity pripomínajúce krištáľový luster v barokových zámkoch.

V strede objektu bude kruhové átrium, pričom zo stropu budú visieť rôzne kuriozity pripomínajúce krištáľový luster v barokových zámkoch.

Átrium s krištáľovým lustrom

Dolná časť je teda určená na organizovanie „eventov” rôznej chuti a charakteru. Jej priestor sa dá ľubovoľne nastaviť na akúkoľvek udalosť, pričom pojme až 120 hostí. Je to však len základňa toho, čo je vyššie. „Pri koncipovaní mi napadol kabinet kuriozít, ktorý tak obľuboval barok,” hovorí Wolf D. Prix. „Množstvo malých, často až bizarných vecí a vecičiek, ktoré spolu vytvárajú vizuálne výpravný celok. Samozrejme, umiestnili sme to navrch Domu chleba, aby to pôsobilo ako gradácia celého nápadu. Tento priestor sa dá flexibilne meniť a je určený na výstavné prezentácie akéhokoľvek druhu. S nápadom som sa zveril investorovi a ten súhlasil – asi tušil, že takýto kabinet mu nikto iný neurobí…”

V strede objektu bude kruhové átrium, pričom zo stropu budú visieť rôzne kuriozity pripomínajúce krištáľový luster v barokových zámkoch. Dominantou átria bude široké špirálovité schodisko, odkiaľ budú môcť návštevníci sledovať diela z rôznej perspektívy. Vedie na dve horné poschodia, kde budú umelecké diela prezentované klasickým spôsobom – na stenách, stoloch a vo vitrínach. Átrium osvetlí prirodzené svetlo, výstavné priestory zase umelé. Samozrejme, všetko je bezbariérové a nechýba ani výťah.

Pohľad na výstavbu Domu chleba v rakúskom Astene

„Vizuálne zaujímavú štruktúru drevenej konštrukcie sme priznali vo vnútri objektu,” zdôrazňuje Prix. „Bude zložená z vrstiev laminovaného dreva v tvare kruhu, čo nám umožnilo realizovať voľné formy. Vysokú úroveň prefabrikácie sme dosiahli aj prostredníctvom technológie 3D CNC (Computerized Numerical Control – počítačová numerická kontrola). Tá nám umožnila skrátiť čas výstavby a zároveň vytvoriť interiér presne podľa našich predstáv.”

Situácia

DOM CHLEBA

Miesto: Asten, Rakúsko
Klient: Backaldrin Österreich, The Kornspitz Company GmbH
Autor: COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Začiatok a ukončenie výstavby: 2014 – 2016
Veľkosť pozemku: 3 750 m2
Podlahová plocha: 1 850 m2
Výška objektu: 20 m

ASTEN, RAKÚSKO  TEXT: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY, VIZUALIZÁCIE, DOKUMENTÁCIA: © COOP HIMMELB(L)AU
Článok bol uverejnený v časopise ASB.