Ocenená rekonštrukcia horskej chaty

Horská chata Zallinger bola postavená v polovici 19. storočia. Stojí vo výške takmer 2 200 m n. m. pod vrcholom Sassopiatto v talianskych Dolomitoch. Chatu a šarmantný malý kostolík pôvodne obklopovalo sedem malých stodôl, ktoré však časom nahradila jedna väčšia. Rekonštrukcia a rozšírenie tak poskytli príležitosť nielen dať chate najvyšší štandard súčasného hotelierstva, ale aj vrátiť jej pôvodnú podobu.

Nová podoba horskej chaty Zallinger Hut pochádza od taliansko-nemeckého ateliéru noa*. Cieľom architektov bolo zmodernizovať tradičnú podobu usadlosti na vysokohorských pastvinách južného Tirolska. Prvým krokom bolo zbúranie veľkej stodoly, ktorá už dávno neslúžila svojmu účelu.

Jej ubytovacie kapacity nahradili chalety („chalet“ znamená švajčiarska horská chata, pomenovanie sa ustálilo pre drevené domy určené na trávenie dovolenky v horách). Stoja na mieste už neexistujúcich menších stodôl. Kostolík si rekonštrukciou prešiel už v roku 2010, ale veľké zmeny čakali najmä na hlavný objekt.

Berghaus Zallinger

Historická budova horskej chaty zostala síce zachovaná, ale jej dispozícia prešla kompletnou premenou. Na prízemí vznikli recepcia, lobby, salónik a reštaurácia. Na druhom a treťom podlaží sa nachádza spolu 13 izieb. Reštaurácia a salónik boli navrhnuté tak, aby vyhovovali aj neubytovaným hosťom – veľa lyžiarov sa na chate zastaví len na obed či večeru. Pre hotelových hostí je určená súkromnejšia časť reštaurácie s veľkým kozubom.

Úmyslom architektov bolo obnoviť atmosféru tradičnej alpskej „stube“, miestnosti, kde sa stretávala celá rodina. Používali čo najviac lokálnych a tradičných materiálov, ale v modernom poňatí. Steny sú obložené drevom, no za obkladom sa nachádzajú akustické panely absorbujúce zvuk, ktoré v miestnosti vytvárajú maximálny akustický komfort.

S podobným zámerom zvolili architekti aj tradičný alpský materiál – plstenú podlahu. Veľkú pozornosť venovali aj svetelnému komfortu, o dizajn sa postarali v spolupráci so španielskou firmou Marset. Barový pult tvorí jeden obrovský jedľový kmeň.

Interiér reštaurácie inšpirovaný tradičnými materiálmi
Interiér reštaurácie inšpirovaný tradičnými materiálmi |

Wellness

Spa centrum je umiestnené v samostatnej budove. Najpôsobivejším prie­storom je určite sauna s panoramatickými oknami s výhľadmi na krajinu: prvý smerom k údoliu, druhý sa otvára na masív Mount Sassopiatto. Okná majú sklon 45°, aby výhľad zostal neporušený aj počas hustého sneženia.

Nové rozšírenie

Chaty sú postavené na mieste, kde stáli pôvodné stodoly. Sú postavené v pároch a každá má štyri miestnosti spojené len spoločným komunikačným priestorom. Každá izba má teda záruku maximálneho súkromia. Chalety dokopy ponúkajú až 24 izieb.

Charakteristickým prvkom je obklad z blokov masívneho dreva, v ktorom sa strieda plný a prázdny priestor. Takýto vzhľad, inšpirovaný práve štruktúrou starých stodôl, má však aj jeden veľmi praktický efekt – zabraňuje nepríjemnému odrazu slnka od veľkých zasklených plôch, ktorý nie je žiaduci vo vysokohorskom prostredí.

Obklad sa dá otvoriť v celej výške ale zároveň zachováva súkromie každej izby.
Obklad sa dá otvoriť v celej výške ale zároveň zachováva súkromie každej izby. |

Drevené panely sú navrhnuté tak, aby sa mohli otvárať v celej výške aj šírke okna a poskytnúť nerušený výhľad na alpskú krajinu. Zatvorené zas vytvárajú príjemnú hru svetla a tieňov. Estetika interiérov je rovnako ako v hlavnej budove inšpirovaná tradičnými materiálmi. Nájdeme tu plstené podlahové krytiny aj štrikované vankúše. Niektoré z izieb využívajú priestor pod strechou ako malý loft, dodatočný priestor na oddych či miesto pre deti hostí.

Udržateľnosť

Udržateľnosť, úcta k horám a priamy kontakt s prírodou sú princípy, ktorými sa riadia všetky prvky dizajnu. Novostavby chaletov majú prefabrikované betónové dosky aj segmenty stien. Príprava mimo samotnej stavby umožnila minimalizovať čas výstavby, ktorý bol obmedzený krátkym horským letom, ale zmenšila aj zásah do citlivej vysokohorskej krajiny. Všetky použité materiály boli certifikované s ohľadom na ekologickú udržateľnosť.

V maximálnej možnej miere sa využili lokálne zdroje materiálov aj remeselníkov, napríklad na strechy boli použité drevené šindle, typické pre juhotirolskú tradíciu. Teplo a teplú vodu zabezpečuje peletový kotol, čím sa zaručujú „nulové“ emisie – drevené pelety sú obnoviteľným zdrojom, takisto lokálnym. Sú uskladnené v podzemnom sile v hlavnej budove. Interiéry sú certifikované na celkové zníženie koncentrácie radónu.

Architekti sa dokonca rozhodli, že neosvetlia chodníky, ktoré spájajú chaty s hlavnou budovou, aby predišli svetelnému znečisteniu. Hostia sa do svojich izieb dostanú pomocou bateriek a budú môcť obdivovať ničím nerušené kúzlo nočnej oblohy.

Spolu s rekonštrukciou chaty Zallinger bol tiež spustený plán na minimalizáciu toku áut v oblasti, ktorá zaznamenala v posledných rokoch výrazný rast návštevnosti. S ďalšími šiestimi horskými hotelmi v okolí a s podporou architektov z noa* sa majitelia rozhodli vybudovať jedno zberné miesto pre autá hostí. Z najbližšej dediny tak hostí vozí v určené časy spoločný autobus alebo, keď sú cesty pre snehovú nádielku nezjazdné, špeciálne upravený ratrak.

Interiér sauny s panoramatickým výhľadom.
Interiér sauny s panoramatickým výhľadom. |

Uznanie

Citlivá, ale nápaditá rekonštrukcia bola ocenená CasaClima Awards 2018, Architizer A+ Awards 2018 a AHEAD Awards 2018 a nominovaná na cenu WAF Awards. No Zallinger získal najmä pečať udržateľnosti ClimaHotel. Táto certifikácia agentúry ClimateHouse provincie Bolzano rozlišuje ubytovacie zariadenia schopné podporovať trvalo udržateľný rozvoj prostredníctvom integrácie najinovatívnejších a ekologických technológií i strategických opatrení v oblasti riadenia.

Za úspechom projektu Zallinger tak nestojí len pôsobivá architektúra, ale najmä holistické a citlivé premýšľanie o kontexte a vplyve stavby. Významnú úlohu hrala určite aj rodinná tradícia. Už od začiatku minulého storočia chata nepretržite patrí rodine Schenk-Trojer, v súčasnosti sa o chod hotela stará druhá manželka pôvodného majiteľa spolu so synovcom.

Berghaus Zallinger
Miesto: Castelrotto, Taliansko
Architekt: NOA* – NETWORK OF ARCHITECTURE
Investor: Berghaus Zallinger, Luisa Schenk & Burger Markus
Úžitková plocha: 1 870 m2
Realizácia: 06/2017 – 12/2017
TEXT: KAROLÍNA BARÉNYI
FOTO: NOA*, ALEX FILZ

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2019.

Komentáre