Dialóg vody s ohňom. Wellness hotel v slovinských Alpách evokuje relaxačný zážitok

Hotel Plesnik je boutique rodinný hotel, nachádzajúci sa v srdci prírodného parku v Logarskej doline a chváliaci sa tradíciou trvajúcou takmer deväťdesiat rokov.

Logarska dolina sa nachádza na severe Slovinska, tesne pri hraniciach s Rakúskom v oblasti Kamnicko-Savinjských Álp. Tie sú možno trochu v tieni Júlskych Alp a mnoho turistov o nich vôbec nevie. Avšak tých, ktorí neholdujú preplneným turistickým strediskám, tieto Alpy určite nadchnú.

Logarská dolina a celé Solčavsko sú pomerne riedko osídlené. Hustejšie obývanou osadou je iba Solčava, vo všetkých okolitých dolinách a kopcoch sa nachádzajú iba usadlosti a farmy.

Organické tvary

Poloha hotela na konci ľadovcového údolia ponúka úžasné výhľady na majestátne vrcholy alpského masívu Kamnik-Savinia. Prírodná scenéria sa tak prirodzene stala aj motívom pri renovácii hotelového wellness centra. Veľkú časť na jeho mieste v čiastočne vykrojenom suteréne budovy pôvodne zaberal malý bazén organického tvaru, ktorý sa otváral smerom do odpočinkovej zóny s možnosťou slnenia priamo pred budovou.

Na obnovenie priestoru pre nové wellness centrum bol vnútorný bazén čiastočne nahradený veľkou vírivkou, zatiaľ čo časť bývalej škrupiny bazéna, bližšie k výhľadu do údolia, bola upravená ako zapustené kruhové odpočívadlo s impozantným krbom.

Slnkom zaliata vonkajšia palubovka tak bola rozšírená o prírodnú vodnú plochu, ktorá nahrádza odstránený vnútorný bazén. Odraz prírodnej scenérie na vodnej hladine ešte viac zdôrazňuje pôsobivý výhľad na okolie.

Časť bývalej škrupiny bazéna bola upravená ako zapustené kruhové odpočívadlo s impozantným krbom.
Časť bývalej škrupiny bazéna bola upravená ako zapustené kruhové odpočívadlo s impozantným krbom. | Zdroj: Miran Kambič

Dialóg vody s ohňom

„Napriek prirodzenej filtrácii prostredníctvom vodných rastlín sme nový bazén navrhli skôr ako tvarovo priame pokračovanie budovy než okolitej krajiny,“ približuje koncept Dean Lah, spoluzakladateľ kancelárie ENOTA.

„Z vnútorného lapidária s krbom je priehľad na vonkajšiu vodnú plochu, kde sa nachádza sochársky vykrojený relaxačný priestor s ohňovým kruhom. Využitím tohto priestoru sme návštevníkom nového wellness centra ponúkli nekonečný dialóg medzi vodou a ohňom – dvoma základnými prírodnými prvkami, ktoré zdôrazňujú neuveriteľnú kulisu okolitého pohoria.“

Nekonečný dialóg medzi vodou a ohňom – dvoma základnými prírodnými prvkami, ktoré zdôrazňujú kulisu okolitého pohoria.
Nekonečný dialóg medzi vodou a ohňom – dvoma základnými prírodnými prvkami, ktoré zdôrazňujú kulisu okolitého pohoria. | Zdroj: Miran Kambič

Miestne materiály

Celé prostredie wellness v hoteli Plesnik využíva výlučne miestne materiály. Zvlnené vnútorné steny si vyžiadali oveľa drsnejší a heterogénny dizajnérsky návrh existujúceho priestoru. Uvoľnené umiestnenie interiéru rozdeľuje jednotlivé priestory. Zakrýva všetky nepravidelnosti a vytvára plynúci priestor symbolicky končiaci v samotnom údolí.

Steny s jemnou štruktúrou kamienkov fyzicky prechádzajú aj do exteriéru a preslnenú terasu opticky rozdeľujú na tri časti: saunu, časť s centrálnym wellness priestorom a vstupný portál. Fasáda medzi priečkami je úplne zaliata sklom a nahrádza niekdajšie okná s oblými hlavicami.

„Zväčšenie otvorov fasády ďalej prepája vnútorný priestor wellness centra s malebným exteriérom a redukuje jeho prítomnosť v priestore, hoci základný objem je v skutočnosti rozšírený,“ dodáva Dean Lah.

„Keď sme prístavbu očistili od všetkých výrazných architektonických prvkov, začala patriť skôr k okolitej prírode ako k hlavnej budove.“ Voda, kameň, drevo – tri prírodné prvky sú spolu so svetlom v novom wellness centre harmonicky integrované do celku.

Architektúra ekologického wellness centra nenásilne prenáša návštevníkov smerom za relaxačnými zážitkami, ktoré zdôrazňujú aj prítomní odborníci na ajurvédu – v doslovnom preklade „náuku o živote“, predstavujúcu najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého spôsobu života.

Zvlnené vnútorné steny si vyžiadali oveľa drsnejší a heterogénny dizajnérsky návrh existujúceho priestoru.
Zvlnené vnútorné steny si vyžiadali oveľa drsnejší a heterogénny dizajnérsky návrh existujúceho priestoru. | Zdroj: Miran Kambič

WELLNESS PLESNIK

Miesto: Logarska dolina, Slovinsko
Architekt: ENOTA – Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, peter Sovinc
Klient: Plesnik turizem in marketing
Realizácia: 2015 – 2017
Úžitková plocha: 980 m2
Zastavaná plocha: 475 m2
Investícia: 1,23 mil. €

Ľudovít Petránsky

Článok bol publikovaný v časopise ASB 01-02/2021.