Partner sekcie:
  • ABB

Dom z roku 1908 prerobili na priestrannú rezidenciu

image 78476 25 v1

Priestranný luxusný dom – na jednej strane s výhľadmi na záliv a na druhej so súkromným predelom, oddelený od rušného pouličného života v San Franciscu. Presne taký objekt vytvorili profesionáli z architektonického štúdia VARA. Rezidencia vznikla z pôvodného starého domu, ktorý bol postavený v roku 1908 a počas viac ako jedného storočia prešiel viacerými, viac-menej nevydarenými premenami.

Výsledkom dôkladnej práce a najmä spolupráce medzi klientom (vedcom pracujúcim vo výskume) a architektmi je súdržné moderné bývanie, ktoré poskytuje podlahovú plochu viac ako štedrých 325 m². Odborníkom sa okrem komplexnej prestavby domu podľa želania klienta podarilo vyriešiť aj pálčivý problém s parkovaním, ktorý je v danej oblasti čoraz aktuálnejší.

Stopy pôvodného objektu sa podarilo zachovať vo forme konštrukcií a tiež v systéme pohybovej cirkulácie v rámci budovy. Ústredné schodisko predeľuje privátne priestory orientované na sever a spoločenské priestory orientované na juh. V priestoroch rezidencie nájdeme početné hosťovské izby, obývaciu izbu, spálne, kúpeľne, kuchyňu či garáž. Z jednotlivých miestností sa núka výhľad priamo na záhradu, na panorámu zálivu či na scénu mestskej zástavby.

Nenápadný, no originálny dom na kaskádovitom svahu je zaodetý do sivej fasády s drevenými prvkami vo forme lamelového obkladu, vchodových dvier a zo zadnej strany aj v podobe oplotenia. Interiér voľne nadväzuje na elegantnú nenútenosť exteriéru – riešenia sú jednoduché, funkčné a v absolútnom vzájomnom súlade – či už ide o materiálové, farebné, alebo tvarové stvárnenie.

Jednoduché a efektívne spájanie rôznych druhov dreva so sklom a kovom je oživené výberom doplnkov, medzi ktoré patria napríklad farebne neutrálne textílie (vo forme kobercov alebo poťahu sedačky) a jedálenské stoličky. Živú iskru originality interiéru dodávajú starostlivo vybrané dizajnové svietidlá. Dom napriek svojmu pomerne veľkému objemu pôsobí útulne, prívetivo, no zároveň moderne.

Prehľad:
Lokalita: San Francisco, USA
Rok realizácie: 2015
Architektonické riešenie a interiéry: Studio VARA
Stavebný dohľad: FTF Engineering
Záhradná architektúra: SF Green Spaces
Realizátor: Dijeau Poage Construction

Text: Anna Martausová
Foto: Bruce Damonte
Zdroj: v2com-newswire.com