Byt ako open space za malý budget

image 72723 25 v1

Stav bytu bol pôvodný, ešte z roku, keď sa do novopostavenej povojnovej budovy nasťahovali prví majitelia. Nový domáci potreboval celkovú zmenu – nové elektrické rozvody, podlahy, povrchy stien a stropov, nábytok a najmä zmenu nevyhovujúcej dispozície.

Tá bola pôvodne definovaná dlhou chodbou, z ktorej boli prístupné všetky izby. Klient si prial jeden otvorený priestor, ale aj zachovať jednu spálňu.

Riešenie bolo teda radikálne, len spálňa si ponechala svoje miesto a rozmery, ostatné miestnosti boli buď premiestnené, alebo sa im zmenil pôdorys.


Hygienické zázemie zostalo v podobe samostatného WC a kúpeľne, ktorá sa však výrazne zväčšila.


Vďaka eliminácii chodby vznikol navyše pracovný kút s knižnicou a hojdacou sieťou na relax. Vstup do spálne je schovaný v obklade obývačkovej steny.


Čo sa týka materiálového vyhotovenia, unikátne povrchy konštrukcií sa odhalili. Vrúbkovaný strop a stena z pálenej tehly boli očistené od pôvodnej omietky a natreté nabielo.


Nové priestorové usporiadanie v dennej časti je definované vloženými nábytkovými kusmi na lepšie rozlíšenie, čo je nové a čo staré. Väčšina nábytku bola vyrobená na mieru, dominantným materiálom je OSB doska potiahnutá vrstvou laminátu.


Obklad z rovnakého materiálu vytvára na stenách dynamické šikmé línie, ktoré podporuje LED osvetlenie, a súčasne tak zvýrazňuje štruktúru povrchu stien.
Dizajn šikmých línií architekti podčiarkli antracitovými hranami a tento prvok použili aj na zvyšných kusoch nábytku.


Celá rekonštrukcia sa zrealizovala za veľmi malý budget, čo bola jedna z podmienok klienta.

Projekt: projekt interiéru
Status: realizovaný
Lokalita: Bratislava
Dátum: september 2013 – jún 2014
Autori: Nice architects s.r.o., Soňa Pohlová, Tomáš Žáček

Text: nicearchitects.sk
Foto: Tomáš Manina